Home » Dierenadvies » Hond » Nagels knippen hond, hoe doe ik dat goed?

Nagels knippen hond, hoe doe ik dat goed?

Het is vaak een lastig klusje, hondennagels knippen. Toch moet het af en toe gebeuren. Hoe weet je nu wanneer het tijd is om de nagels te knippen van je hond? Hoe doe je het en wat heb je ervoor nodig? In dit artikel vertellen we je er alles over, zodat jouw loebas straks niet aan de grond genageld staat!

Moet je de nagels van een hond knippen?

Het antwoord is simpel: ja. Hondennagels knippen is belangrijk. De nagels knippen van je hond verlicht namelijk de druk op de pootjes. Als de nagels te lang worden kan het serieuze gevolgen hebben. Je viervoeter kan namelijk een afwijkende stand aan zijn pootjes krijgen als gevolg van te lange nagels.

Wanneer nagels knippen bij mijn hond?

De nagels van je hond blijven altijd doorgroeien. Bij heel veel hondensoorten is dat helemaal niet erg. Als zij genoeg op een verharde ondergrond lopen slijten hun nageltjes vanzelf. Honden die vaak op zachtere ondergronden lopen, zoals bospaden of weilanden, hebben dus minder slijtage. Hierop moet je als baasje dus alert zijn. Voor je hond is het namelijk niet prettig om te lange nagels te hebben en het kan zelfs schadelijk zijn.

De ene hond heeft bollere voetjes dan de andere. Bolvoetjes zijn vergelijkbaar met kattenpoten. De nagels wijzen naar beneden. In principe is de regel dat bij de platvoetige honden de nagels de grond nét niet mogen raken. Kortom, de nagels knippen van je hond is dus afhankelijk van meerdere factoren. Een geschikte nagelschaar is wel belangrijk wanneer je aan de slag gaat!

Oorzaken te lange hondennagels

Op de stand van de voet van jouw rakker na, zijn er meerdere factoren die meewegen als oorzaak van te lange hondennagels. Te lange hondennagels kunnen onder andere ontstaan door:

  • Afzetten
    Als je viervoeter zich afzet doet hij dat voornamelijk met z’n achterpoten. De nagels op de achterpoten slijten om deze reden sneller dan de voorpoten. Controleer hier dus regelmatig op.
  • Lichaamsgewicht
    Ook het lichaamsgewicht van een hond is een factor. Honden die niet veel wegen, hebben dus ook minder (of soms zelfs géén) slijtage. Weten of jouw hond een gezond gewicht heeft? Lees het hier.
  • Zwakke pezen
    Wanneer een hond zwakkere pezen heeft dan normaal, steunt hij vaak meer op de achterkant van zijn poten. De houding kantelt hierdoor naar achteren. De nagels van de hond staan hierna meer omhoog en slijten dus minder.
  • Beweging
    Het kan natuurlijk voorkomen, om verschillende redenen dat je hond minder beweegt dan normaal. Een logisch gevolg hiervan is natuurlijk ook minder slijtage van de nagels.

Gevolgen te lange hondennagels

Zonder slijtage van de nagels of de nagels knippen bij een hond ontstaan er soms nare gevolgen. In bepaalde gevallen moet de dierenarts eraan te pas komen. Dit kan bij je hond, maar ook bij jezelf voor frustratie zorgen en dus het bloed onder jullie nagels vandaan halen. Voorbeelden van de gevolgen van te lange hondennagels zijn:

  • Gebroken of gescheurde nagel(s)
  • Een (of meerdere) nagel(s) vallen eraf
  • Ingegroeide duimnagel
  • Verkeerde stand van de poten
  • Gewrichtsklachten
  • Spreidvoeten

Hoe knip ik de nagels van mijn hond? Stap voor stap

Er kan dus een hoop ellende bespaard blijven door hondennagels knippen in je systeem op te nemen. Zie het als een verplichte taak je hond eens in de zoveel tijd te controleren. Maar hoe? Volg zover het kan het volgende stappenplan voor het beste resultaat:

  1. Laat (wanneer het kan) je hond al op jonge leeftijd wennen aan nagels knippen.
  2. Onderzoek of staan, zitten of liggen de voorkeur krijgt van jouw rakker.
  3. Stel je hond voldoende gerust.
  4. Pak de poot van je hond voorzichtig met één hand vast.
  5. Knip de nagel af als je hond niet tegenwerkt. Kijk uit dat er geen sparteling plaatsvindt, omdat je dan kans hebt dat je in zijn pootje of het leven knipt.
  6. Vergeet de duimnagel niet. Deze zit wat hoger op de poot en wordt wel eens vergeten.
  7. Als de nagel té kort is: stop bij een wondje het bloeden met een gaasje. Wanneer het bloeden niet stopt is het verstandig om contact op te nemen met de dokter van je hond.

Wat is het ‘leven’ van een hond?

Een nagel van een hond groeit niet alleen, het brengt ook weefsel met zich mee. Dit noem je ‘leven’. Bij je hond is dit een gevulde holte die bestaat uit bloedvaten en zenuwbanen. Dit zorgt ervoor dat de nagel gevoed wordt en dus leeft. Hierdoor brokkelen nagels niet zomaar af bij honden. Bij honden met witte nagels zijn deze levens goed te zien, in tegenstelling tot ‘’zwartgenagelden’’. Daarom is het belangrijk dat je bij honden met donkere nagels extra voorzichtig bent. Enkele tips bij het knippen worden hieronder vermeld.

  • Knip niet korter dan 2mm van het leven. Zo vermijd je een pijnlijke knipbeurt.
  • Heeft je hond zowel donkere als lichte nagels, knip dan eerst de witte nagels en houd die lengte vervolgens aan!
  • Wees geduldig. Het zal hoogstwaarschijnlijk niet allemaal van een leien dakje gaan.

Hondennagels vijlen of knippen?

Nagels knippen van je hond hoéft niet per se. Je kunt er ook voor kiezen de nagels van je vriend te vijlen. Zorg bij het vijlen dat de vijl die je gebruikt wel geschikt is voor hondennagels. Pak hierbij ook voorzichtig de poot vast en ga pas te werk als je hond akkoord gaat. Vijl niet te lang door, zo kun je tot in het leven vijlen!

Vanaf welke leeftijd nagels knippen hond?

Wat is er nu schattiger dan een puppy? Zo’n lief dartelaartje wil je natuurlijk geen pijn doen. Toch is het belangrijk om ook bij puppy’s de nagels te knippen. Daarbij is het goed om je hond vanaf jongs af aan te laten wennen aan het knippen. De nagels knippen bij puppy’s moet wel met een speciale nagelschaar voor jonge honden gebeuren. Aan de slag!