Heeft jouw hond een gezond gewicht?

Leestijd: 3 minuten

Zeker 35% van de honden in Nederland is, ondanks de gevaarlijke gevolgen, te zwaar. Een hond die te zwaar is heeft minder weerstand en een kortere levensverwachting dan een hond met een gezond gewicht. Ook zit het extra gewicht tijdens zijn leven hem in de weg. Een gezond gewicht is dus van levensbelang, maar hoe bepaal je of jouw hond een gezond gewicht heeft?

Een gezond hondengewicht is belangrijk

gewicht hond

Overgewicht bij honden is net zo gevaarlijk is bij mensen. Helaas lijden toch veel honden aan overgewicht of vetzucht, waardoor ze beperkt zijn in hun doen en laten. Ze zijn minder speels en kunnen op jongere leeftijd overlijden.

Ook lopen honden die te dik zijn veel meer risico op ernstige ziektes zoals gewrichtsslijtage, suikerziekte, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ook kunnen deze honden moeilijker worden geopereerd en hebben ze vaker last van ontstekingen.

Er zijn verschillende redenen voor overgewicht bij honden.

  1. De krijgt hond te veel voedsel of tussendoortjes. Vooral gecastreerde honden lopen meer kans op zwaarlijvigheid, omdat zij na de ingreep minder energie nodig hebben. Na castratie of sterilisatie kun je rustig tot een derde minder voedsel aan je hond geven dan voorheen.
  2. Oudere dieren verbruiken minder energie en hebben dus ook minder voedsel nodig. Als een hond niet voldoende beweging krijgt, kan ook niet alle energie verbruikt worden die opgenomen wordt.
  3. Het is mogelijk dat de hond een ziekte heeft. Een hond kan te zwaar worden door bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of door aandoeningen waardoor hij minder kan bewegen. Ook bepaalde medicijnen kunnen overgewicht veroorzaken, zoals anti-epileptica.

Consult en onderzoek bij de dierenarts is in alle pakketten terug te vinden

gewicht hond

Hoe bepaal je het gewicht van je hond?

Het is vrij simpel om te ontdekken of je hond een gezond gewicht heeft. Om te bepalen of je hond niet te veel vet heeft kun je aan zijn ribbenkast voelen. Voel je zijn ribben, dan is er geen overgewicht. Voel je geen ribben, dan is je hond te dik. Daarnaast moet de taille van je hond goed te zien zijn. Is er geen taille te herkennen? Dan is je hond waarschijnlijk te dik.

Let op: als je je hond aait hoor je de ribben te kunnen voelen, maar deze mogen niet zichtbaar zijn. Als dit wel het geval is, is je hond te mager, wat ook ongezond is. Het zou kunnen dat je hond door gebitsproblemen niet genoeg eet, wat voor ondergewicht zorgt.

Hoe kan je je hond laten afvallen?

Als je ontdekt hebt dat je hond te zwaar is, moet je hier iets aan doen. Het is niet gemakkelijk om een bestaand patroon te doorbreken, en het is dan ook van groot belang dat jij als baasje consequent en gemotiveerd bent. Geef je hond daarom consequent minder eten, maar vooral een goed vermageringsdieet.

Een goed dieet is het halve werk

Bij de dierenarts zijn goede diëten verkrijgbaar, vaak met een goede begeleiding door de assistente erbij. Deze voeding bevat weinig calorieën, veel vezels, en extra vitamines en mineralen. De hond moet natuurlijk ook als hij minder brokjes krijgt, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En de vezels zorgen ervoor dat je hond na het eten toch een verzadigd gevoel heeft.

Beweging
Naast de juiste voeding is voldoende beweging natuurlijk minstens zo belangrijk. Houd wel rekening met wat je hond gewend is aan beweging en bouw het rustig op. Liever wat vaker op de dag wandelen dan in één keer uren achter elkaar. Als de hond aan obesitas lijdt is zwemmen een betere optie dan veel rennen en wandelen.

Je kunt je hond ook laten ‘werken’ voor zijn voer met behulp van een speciale snackbal, of door zijn voer in kleine bakjes verspreid door het huis te zetten. Alle extra beweging is meegenomen!

Medicijnen tegen overgewicht
Er zijn de laatste jaren ook medicijnen ontwikkeld om overgewicht bij honden te behandelen. Zo is er een medicijn beschikbaar dat een verzadigingsgevoel ontwikkelt, waardoor de hond tot 40% minder voedsel opneemt. Een ander medicijn voorkomt juist volledige opname van het voedsel door de darm. De eerste resultaten zijn veelbelovend en een gewichtsverlies van 3% per maand lijkt haalbaar. Laat je hierover vooral adviseren door een dierenarts, een goede begeleiding helpt om gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk zal je hond op een gezond gewicht weer een stuk beter in zijn vel zitten en veel actiever zijn.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven