Home » Dierenadvies » Hond » Mijn hond loopt mank, wat nu

Mijn hond loopt mank, wat nu

Leestijd: 5 minuten

Elke hond heeft het wel eens, na een fijne wandeling, wat ravotten of als hij achter een kat aangerend heeft: hij loopt ineens mank. Vaak is het niet te achterhalen waar het precies misging en meestal lost het zich na een aantal dagen vanzelf weer op. Maar wanneer neem je wel contact op met de dierenarts?

Inhoudsopgave

1. Oorzaken van kreupelheid

Een hond haalt het meeste plezier uit pijnvrij spelen en bewegen. De basis daarvoor wordt gelegd in een goede aanleg en ontwikkeling van de gewrichten, botten en spieren. Ook goede voeding en een gezonde hoeveelheid beweging zijn belangrijke voorwaarden. Toch kan het voorkomen dat een jonge hond kreupelheidsverschijnselen vertoont.

Bij een jonge hond ligt de oorzaak van terugkomende kreupelheid in veel gevallen bij een ontwikkelingsstoornis van de gewrichten. Denk hierbij aan elleboogdysplasie en heupdysplasie. Ook kan er sprake zijn van osteochondrose: storingen in de vorming van het kraakbeen van de grote gewrichten. Een andere oorzaak van terugkerende pijn in de poten kan enostosis zijn: hierbij ontstaat een pijnlijke vochtophoping in de botten.

Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.

Vergoeding tot 80% op heupen en ellebogen

Wij vergoeden heup- en elleboogaandoeningen bij de hond.

2. Wanneer bel je de dierenarts?

Een jonge hond is normaal gesproken vrolijk en druk. Als dit na paar dagen nog steeds niet terug is, je pup veel pijn heeft en niet wil eten, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Let goed op wanneer:

  • Je hond één poot helemaal niet belast en/of de poot in een afwijkende stand houdt.
  • Je hond ergens ingetrapt is en een (bloedende) wond aan het pootje heeft.
  • De poot snel dik en pijnlijk wordt en je mag er niet aanzitten.
  • Je hond een nagel heeft ingescheurd, dit is namelijk erg pijnlijk voor je pup.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door een uitgebreid lichamelijk onderzoek stelt de dierenarts vast in welke poot, poten of heel specifiek in welke gewrichten de pijn zit. Meestal wordt daarna een röntgenfoto gemaakt. De betreffende gewrichten en botstructuren worden op de foto uitgebreid bekeken.

De dierenarts kijkt naar de hoeveelheid vloeistof in het gewricht, of de gewrichtsvlakken mooi glad zijn en of deze goed op elkaar aansluiten. Ook is het is belangrijk om te weten of er losse stukjes in het gewricht zitten en of de binnenkant van het bot er normaal uitziet. Als de foto onvoldoende duidelijkheid verschaft en de pijn blijft, is het een aanvullende mogelijkheid om operatief in een gewricht te kijken. Dit wordt arthroscopie genoemd.

Hoe wordt de hond behandeld?

Enostosis, de aandoening waarbij vocht ophoopt in de botten, is een ziekte waar je hond als het ware vanzelf overheen groeit. Dat kan een aantal maanden duren en in die periode is het van belang je hond zo goed mogelijk te ondersteunen. Je dierenarts geef je advies over de voeding, beweging en schrijft indien nodig pijnstillers voor.

Bij ziekten die de gewrichten aantasten, zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie en osteochondrose geeft de dierenarts ook dieet- en bewegingsadvies. Vaak is dit alleen niet genoeg en zeker als de gewrichten ernstig afwijkend zijn van vorm of als er losse stukjes in de gewrichten aanwezig zijn, is operatief ingrijpen noodzakelijk.