Home » Dierenadvies » Hond » Waarom is het belangrijk je hond te ontwormen?

Waarom is het belangrijk je hond te ontwormen?

Leestijd: 4 min.

Denk je ook wel eens: alweer ontwormen? Mijn hond heeft nooit wormen! Lees waarom ontwormen belangrijk is voor zowel je hond als jezelf en je gezin!

Vaak wordt gedacht: mijn hond heeft geen wormen want ik zie ze nooit. Helaas, dat is een misvatting. Elke hond heeft wel eens een worminfectie. Meestal gaat het om spoelwormen, maar er zijn meer soorten. Wormen en wormeieren zitten overal in de omgeving.

 En aangezien elke hond graag overal rondsnuffelt tijdens het uitlaten, zullen er al snel wat wormeieren opgegeten worden. Nu zal een volwassen hond met een goede weerstand hier niet zo snel ziek van worden. Bij een ernstige worminfectie kun je klachten als diarree en/of braken zien, maar verder gaat het meestal niet. Waarom dan toch steeds ontwormen?

Wist je dat een worminfectie ook besmettelijk is voor mensen? Zeker kinderen zijn een risicogroep. Ze spelen vaak op de grond in en om het huis, knuffelen veel met de hond. Daarom is het heel belangrijk geregeld hun handen te wassen en de hond niet in het gezicht te laten likken. En dus ook de hond geregeld te ontwormen.

Een wormmiddel (meestal een tablet) werkt op het moment dat het ingegeven wordt aan de hond, dan doodt het de wormen. Een wormtablet blijft de hond dus niet langer beschermen tegen wormen. De hond kan gewoon weer een nieuwe worminfectie oplopen. Het is verstandig je hond zeker 4 tot 6 keer per jaar te ontwormen. Heb je (geregeld) kleine kinderen over de vloer, dan wat vaker.

Hoe meer honden in Nederland goed worden ontwormd, hoe lager de infectiedruk wordt. Er worden minder wormeitjes uitgescheiden in de omgeving, dus des te lager wordt het risico op het oplopen van een worminfectie, zowel voor mens als dier.