Home » Dierenadvies » Hond » Puberteit hond: wat staat mij te wachten?

Puberteit hond: wat staat mij te wachten?

Puberteit hond

Van het maken van een olifant uit een mug tot hangjongeren, iedere puber heeft zo zijn eigen trekjes. Maar wacht even, puberen honden ook zo heftig? Puberteit hond samengevat: baasjes zouden wel heel graag willen weten waar ze aan toe zijn tijdens deze fase. Wij vertellen je alles over de hele puberfase van je eigenwijze viervoeter.

Wanneer begint de puberteit bij honden?

Soms best vermoeiend, een hond die plots niet goed meer luistert. Ach, als baasje moet je het wandelende hormoonoverschot maar even z’n gang laten gaan. Je hond is namelijk ‘’even’’ aan het puberen! Maar hoelang duurt deze fase eigenlijk, de puberteit van je hond? Houd rekening met ongeveer de volgende fasering:

Puberteit hond: 4 tot 8 maanden

De eerste fase van puberhonden begint rond de vier maanden. In deze fase lijkt je hond wel Oost-Indisch doof. Je roept en commandeert erop los, maar je hond begrijpt (of doet alsof hij het niet begrijpt) er niks van. Deze periode duurt bij de ene hond slechts een paar dagen, maar kan bij de andere hond kan dit wel twee weken aanhouden. Veel baasjes hebben moeite met dit aparte gedrag.

Tips voor het baasje

De manier waarop jij als baasje reageert op dit gedrag van je loebas is bepalend voor later. Je hond bepaalt namelijk in deze fase of hij graag van je wegloopt of dat hij komt als je hem roept. Als je hond een wegloper is, kun je hem het beste aanlijnen tijdens deze fase. Als je hond terugkomt, beloon hem dan met enthousiasme en af en toe wat lekkers. Zo vindt je hond het leuk om te luisteren!

Puberteit hond: 8 tot 14 maanden

Deze periode van puberteit wordt gekenmerkt door lichamelijke ontwikkeling. Je hond groeit in deze fase snel, met soms uitschieters. Ook vindt je hond het tijdens deze fase soms erg spannend en ontwikkelt hij angsten. Vooral nieuwe situaties zijn erg spannend.

Tips voor het baasje

Eigenlijk is de beste tip om gedrag proberen te veranderen. Ga dus niet angst aanmoedigen door je hond bijvoorbeeld te aaien of te troosten, maar wees vrolijk en enthousiast en laat zien dat er ook ander gedrag mogelijk is. Haal je hond dus uit de angstige situatie door hem niet zielig te behandelen. Angstige situaties hoeven niet vermeden te worden, als het maar duidelijk is voor je hond dat hij niet bang hóeft te zijn.

Puberteit hond: 1 tot 4 jaar

De lichamelijke volwassenheid vindt eerder plaats dan de geestelijke volwassenheid. De meeste honden zijn met 1,5 jaar oud lichamelijk volwassen. Dit hangt af van hoe groot het ras is. Kleine rassen worden eerder volwassen dan grote rassen. Tijdens deze periode wil je hond een zo hoog mogelijke plek binnen de roedel innemen, het gezin dus. Hierbij komt soms agressie en eigenwijsheid kijken. Wees als baasje zelfverzekerd en streng voor je hond, zodat hij zijn plek kent.

Puberteit hond teef: loopsheid

De eerste loopsheid van je teefje vindt plaats tijdens de puberteit van de hond. Deze fase gaat vaak gepaard met gedragsveranderingen. De loopsheid tijdens de puberteit van je hond begint vaak met veel plasjes en een bloederige afscheiding uit de vulva. Ook wordt je viervoeter wat onrustiger en is ze goed gebekt naar mannetjes. Na twee weken neemt deze fase wat af.

Puberteit hond reu: love is in the air!

Puberteit bij je hond kan ook heel schattig zijn. Reutjes worden namelijk verliefd! Vooral jonge reutjes kunnen hun vlinders niet bedwingen en zijn soms helemaal van slag. Eten lukt niet meer, slapen gaat slecht, ze zijn onrustig en ze willen constant naar buiten, naar dat ene teefje. In sommige gevallen ruikt of likt een reutje aan de plas van een dame en begint dan te klappertanden, hij wil dan graag dekken!

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Puberteit hond teef: loopsheid

De eerste loopsheid van je teefje vindt plaats tijdens de puberteit van de hond. Deze fase gaat vaak gepaard met gedragsveranderingen. De loopsheid tijdens de puberteit van je hond begint vaak met veel plasjes en een bloederige afscheiding uit de vulva. Ook wordt je viervoeter wat onrustiger en is ze goed gebekt naar mannetjes. Na twee weken neemt deze fase wat af.

Puberteit hond reu: love is in the air!

Puberteit bij je hond kan ook heel schattig zijn. Reutjes worden namelijk verliefd! Vooral jonge reutjes kunnen hun vlinders niet bedwingen en zijn soms helemaal van slag. Eten lukt niet meer, slapen gaat slecht, ze zijn onrustig en ze willen constant naar buiten, naar dat ene teefje. In sommige gevallen ruikt of likt een reutje aan de plas van een dame en begint dan te klappertanden, hij wil dan graag dekken!

De 4 tekenen van puberende honden

 1. Niet luisteren
  Sommige jonge honden luisteren al goed naar commando’s. Toch komt er een moment waarop de meeste puberhonden ineens de commando’s ‘vergeten’.
 2. Angst
  Je rakker is soms nét gesetteld en toch ineens weer angstig voor bekende situaties. Schrik niet, ook dit is een teken van puberteit.
 3. Opzoeken van grenzen
  Op bepaalde momenten is je huispuber écht even too much. Hij staat bijvoorbeeld enthousiast te springen terwijl jij nog niet eens je schoenen aanhebt voor een wandeling. Probeer in zulke situaties zelf rust uit te stralen en leg desnoods de riem weg om duidelijk te maken dat je niet gediend bent van dit grensoverschrijdende gedrag.
 4. Prikkelbaar
  Je hond verwerkt de hele dag prikkels. Soms lijkt er geen einde te komen aan het drukke gedrag. Toch heeft je hond genoeg rust nodig. Creëer een rustige omgeving voor je hond met zo min mogelijk prikkels om hem even goed bij te laten komen van de kleurrijkste periode uit zijn leven.

Hoe lang duurt de puberteit bij een hond?

Puberteit bij je hond duurt zo’n anderhalf jaar. Rond de tweede verjaardag van je vriend zal de puberteit afnemen. Even geduld als baasje dus. Puberende honden wennen wel en ze blijven natuurlijk altijd je beste vriend, dus zo erg is het ook weer niet!

De ergste fase van je hond in de puberteit

Het begin van de puberteit is het heftigst voor zowel je hond als voor jou. Tot en met de volwassenheid gebeurt er van alles thuis en tijdens het wandelen. De ergste fase is eigenlijk vrij snel voorbij. Dit is ongeveer 2 á 3 maanden na het begin van de puberperiode. Hierna is met puberteit bij je hond best goed mee te leven.

Begeleiding van je hond in de puberteit

Je hond in de puberteit verdient natuurlijk wel de beste begeleiding in de puberteit. Ook voor honden is de puberteit namelijk erg spannend. Gelukkig is het als baasje goed te begeleiden. Tijdens de puberteit bij je hond verlangt je loebas naar uitdaging. Oefeningen die je hem als pup leerde mogen ingewikkelder gemaakt worden. Kijk hierbij wel naar hoe jouw hond er op reageert en maak het niet té moeilijk. Als je hond moe en afgeleid is heeft het geen zin om door te gaan met oefeningen. Lijkt je hond nergens behoefte aan te hebben op het gebied van spelen? Kijk dan of hij zin heeft om even lekker te wandelen, zo voorkom je opgekropte frustratie.

De lucht in!

Tijdens de puberteit van je hond maakt je rakker ook een groeispurt mee. Van klein en knuffelbaar, tot een grote snuffelaar. Toch is deze fase niet altijd even prettig voor honden. Ze krijgen namelijk te maken met pijntjes.

Au! Groeipijn, wat nu?

Groeipijn bij puberhonden ontstaat wanner de botten sneller groeien dan bloedvaten. Hierdoor vernauwen de bloedvaten waardoor er vocht opgehoopt kan worden onder het beenvlies. De pijn die je hond hierbij voelt wordt omschreven als een diepe pijn die door merg en been gaat. Niet alleen grote hondenrassen hebben hier last van, ook kleinere rassen kennen dit probleem.

De beste manier om je trouwe vriend hier doorheen te helpen is door goede voeding te geven. Overleg met een specialist welke voeding voor jouw hond het best is tijdens deze fase. Ook is minder belasting van de botten en spieren aan te raden. Verklein dus de wandelingen en houd de bewegingsbehoefte van je hond in de puberteit in de gaten. Erg belangrijk hierbij is dat je hond op gezond gewicht is, omdat belasting te verlagen.

Tweede puberteit hond: oh nee, niet weer!

Denk je net de puberfase achter de rug te hebben, krijgt je hond te maken met een tweede puberteit. De tweede puberteit bij je hond komt ongeveer rond de eerste verjaardag, wanneer je hond geslachtsrijp is. Deze tweede puberfase duurt vaak tot de hond volwassen is. Dat is dus ongeveer tot 4 á 6 jaar oud. Bij kleinere rassen duurt het over het algemeen minder lang dan bij grotere rassen. Deze puberperiode is wel minder heftig dan de eerste, dus maak je niet teveel zorgen. Tijdens zowel de eerste als de tweede puberteit kan het zijn dat je hond gaat bijten en/of blaffen. Hoe je het bijten afleert lees je in ons andere artikel. Ook over het afleren van blaffen geven we tips!

Alles moet kapot!

Sommige baasjes van honden in de puberteit hebben last van vandalisme. De puberteit bij je hond maakt hem een echte vandaal. Zolang het geen kostbare spullen zijn geeft dit niet zoveel, maar het moet wel leuk blijven thuis. Het gedrag van je hond valt natuurlijk altijd te corrigeren. Wees daarom duidelijk in huis over wat wel en niet mag en zie af en toe wat door de vingers!

Kinderen en puberende honden

Het is zeker nog de moeite waard om te vermelden dat het niet altijd even makkelijk is om een puberende hond in huis te hebben. Veel honden in de puberteit denken namelijk dat ze anderen beter de baas kunnen zijn en met name kinderen zijn dan vaak de dupe. Ook wordt je hond in de puberteit natuurlijk groter en sterker, waardoor dit met kleine kinderen soms opletten geblazen is. Je hond verdedigt bijvoorbeeld zijn mand, eten of speelgoed. Ga er dus niet blindelings van uit dat jouw hond altijd goed met kinderen omgaat en houd zelf een oogje in het zeil. Leer je kind om de hond met rust te laten wanneer de hond rust nodig heeft. Geef de puber ook niet de hele dag commando’s, dit kan namelijk averechts gaan werken wanneer je hond er geen gehoor aan geeft.