Home » Dierenadvies » Hond » Hulp bij aanschaf van je huisdier: de checklist

Hulp bij aanschaf van je huisdier: de checklist

huisdier aanschaffen checklist

Leestijd: 4 minuten

Je wilt een huisdier aanschaffen, leuk! Maar wat zijn de volgende stappen? Bij de aanschaf van je huisdier komt het een en ander kijken. Praktische zaken, als kan ik de verzorging wel betalen, waar haal ik het dier vandaan en niet geheel onbelangrijk; wat voor dier je gaat nemen. Stapsgewijs doorlopen we de punten waar je aan moet denken als je een huisdier gaat aanschaffen.

Aanschaffen

1. Waarom wil ik een huisdier aanschaffen?

Door deze vraag te stellen ga je na of je de juiste motieven hebt om te beginnen met een huisdier. Er komt namelijk een verantwoordelijkheid bij kijken om goed voor het dier te zorgen. Denk bijvoorbeeld na of je het dier aanschaft om te knuffelen of aaien, omdat je opzoek bent naar gezelligheid. Of dat je een nieuw vriendje in huis neemt voor meer structuur in jouw leven. Of schaf je het dier aan om in contact te komen met anderen, door je huisdier uit te laten?

2. Welk huisdier past bij mij?

Je wilt een huisdier, maar is dat een goede fit in jouw leven? En welk dier past daar dan bij? Ga met onderstaande punten na of een huisdier binnen je levensstijl past en waar je rekening mee kunt houden.

Voor- en nadelen

Dieren kunnen een constante steun van liefde zijn, stress verlichten en als meditatie werken. Verder kan een huisdier eenzaamheid tegen gaan en empathie leren. Daarnaast kunnen mensen gezonder worden, door actief met het dier te spelen. Echter, is een nadeel dat de kosten van het dier oplopen; om medische redenen of door het kopen van eten en speeltjes.

Tijd voor verzorging

Er zit tijd in het verzorgen van een dier. Je moet het genoeg aandacht geven, dat is belangrijk om te realiseren voordat je het dier aanschaft. Hoeveel tijd de verzorging van een dier kost, hangt af van het type dier. Daarnaast zijn schoonmaakklussen van het slaapverblijf of de verzorging van het dier zelf (borstelen, tandenpoetsen etc) taken die wekelijks of maandelijks terugkomen.

Voldoende ruimte beschikbaar

Houd rekening met de grootte van het dier. Een dier heeft bewegingsvrijheid nodig. Het is van belang dat dieren worden gehouden in een hygiënische ruimte en genoeg verse lucht en zuurstof krijgen. Ieder dier heeft recht op een plekje in het huis om zich terug te trekken.

Buren of andere huisgenoten

Buren hoeven niet in te stemmen met het dier wat je aanschaft. Wel is het handig als je stilstaat bij wat jouw buren van het huisdier kunnen vinden en eventuele voorzorgsmaatregelen treft om bepaalde problemen te voorkomen. Woon je samen met huisgenoten? Ga het gesprek aan het vraag hoe zij er tegen aan kijken. Het is belangrijk samen een keuze te maken.

Allergie

Last van niesbuien of een verstopte neus als je in de buurt bent van een dier? Of rode, tranende ogen? Misschien ben je allergisch voor bepaalde huisdieren.

Mannetje of vrouwtje?

Je hebt een type huisdier gekozen en de keuze is gevallen tussen een jong of volwassen dier. Maar welk geslacht wordt het? Het verschil zit hem vaak in uiterlijk en karakter. Afhankelijk van het diersoort worden vrouwtjes loops en mannetjes worden dominant. Ook kan het niet steriliseren of castreren van jouw dier zorgen voor risico’s. Iets om je goed over in te lezen.

Een volwassen of jong dier, een mannetje of vrouwtje: verschillende mogelijkheden om tot de keuze van een dier te komen. Waar ligt jouw voorkeur? Ga ook na welk huisdier passend is binnen een gezin met kinderen.

Een jong dier of een volwassen dier?

Die keuze is voor iedereen anders. Het kan zijn dat je niet lang gebonden wilt zijn aan een huisdier, dus de optie valt op een volwassen dier. Of dat je juist de ontwikkeling van een jong dier wilt volgen en beïnvloeden. Onthoud: passie voor een dier blijft zolang het leeft! De premie voor een huisdierenverzekering is mede afhankelijk van de leeftijd van het dier. Hoe jonger, hoe voordeliger. Kies je dier en bereken je premie.

huisdier aanschaffen checklist

3. Waar let ik op als ik een dier ga bekijken?

Je bent eruit. Je krijgt een nieuwe huisgenoot! Er zijn verschillende manieren om aan een huisdier te komen en het is van belang een goede keuze te maken. Een dier moet gezond zijn, geen afwijkend verdrag vertonen en oud genoeg zijn om het nest te verlaten. Ook is het goed om na te gaan of het dier wel of niet is gechipt en of het beschikt over een paspoort.

Waar wil ik een dier aanschaffen?

Schaf een dier aan in een dierenspeciaalzaak, bij een fokker of haal het uit het asiel. Koop een dier altijd op een betrouwbaar adres! Houd ook in gedachten dat fokkers moeten beschikken over specifieke papieren die aantonen dat zij gekwalificeerd zijn om dieren te fokken. Tijdens een bezoek aan de fokker is het belangrijk dat je de moeder van het dier kunt zien. Als je van de fokker niet mag komen kijken, kun je bij twijfel onverwachts langsgaan om de situatie te bepalen. Let ook op de omgeving: is die schoon en netjes?

huisdieren aanschaffen checklist

4. Boodschappenlijstje

Wat is écht onmisbaar als je een dier in huis neemt? Een aantal materiële zaken zijn essentieel, welke verschillen per type dier. Hierbij een lijstje met benodigdheden om zeker te weten dat je woning pet proof is:
  • Huisdier accessoires (denk aan krabpaal, halsband of penning)
  • Voer
  • Voerbak
  • Speelgoed
  • Bench, kooi of mand
  • Huisdierenverzekering
  • Verzorgingsproducten
Wil je weten wat een huisdier in zijn totaliteit kost? We hebben in het artikel “Wat kost een hond, kat, konijn, papegaai?”, een handig overzicht gemaakt van alle kosten.

5. To-do lijstje

Nog wat handige, laatste tips voor de komst van jouw huisdier:

  • Laat je buren weten dat jouw huisdier op komst is, zodat het geen verrassing wordt.
  • Dierenarts: oriënteer je op artsen in de buurt voor de juiste zorg voor jouw dier.
  • Probeer de eerste weken beschikbaar te zijn voor jouw dier; het heeft verzorging en aandacht nodig.
  • Registreer het chipnummer van jouw dier bij Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
  • Sluit een dierenverzekering af voor de beste zorg voor jouw dier. Bereken je premie of bekijk de verschillende pakketten die we aanbieden.

Alle bovenstaande punten afgevinkt? Je bent klaar om je dier in huis te nemen!

Alleen het beste voor je huisdier

Een verzekering is goedkoper dan je denkt