Home » Dierenadvies » Hond » Zo houd je de BBQ gezellig en veilig voor jouw huisdier

Zo houd je de BBQ gezellig en veilig voor jouw huisdier

Het eten van de BBQ is niet geschikt voor je huisdier

Hoewel wij hamburgers, worsten en kippenpoten heerlijk vinden, is dit niet zo gezond voor je huisdier. Daarom is het belangrijk dat je je huisdier niet laat mee eten. Het hoge vetgehalte in deze vlees producten kan namelijk leiden tot een ontsteking in de alvleesklier. Daarnaast kunnen botjes uit het vlees blijven steken in de keel. Dit kan blokkades en zelfs een gat veroorzaken in de maag.

Ook bij andere gerechten moet je oppassen. Zo zitten er in brood voedingsstoffen, zoals gluten, waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Ook maïskolven zijn slecht verteerbaar voor huisdieren. In tegenstelling tot andere groenten is het voor honden niet mogelijk deze te verteren waarna dit (net als bij botjes) kan leiden tot blokkades en gaten in de maag. Het spreekt voor zich dat ook alcohol niet veilig is voor je huisdier. Zelfs een klein beetje kan gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je huisdier geen toegang heeft tot alcohol, en dat als je alcohol morst je dit zo snel mogelijk opruimt!

Let op, want deze dagelijkse dingen zijn ook giftig voor je hond!

Meer weten over giftige stoffen voor je kat? Dan kan je op deze link klikken.

Houd je BBQ netjes en veilig voor je huisdier

Met al die barbecue pret in het zonnetje kan het natuurlijk gebeuren dat je vergeet om alles schoon en netjes te houden. Dit is noodzakelijk voor je huisdier. Let erop dat je je aluminium folie, satéprikkers, eventuele plastic borden en bestek en andere barbecue benodigdheden goed opruimt. Veel dieren komen dagelijks bij de dierenarts vanwege satéprikkers of plastic zakjes die in het maag of darmkanaal vastzitten. Als je vermoedt dat je huisdier iets binnen heeft gekregen is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je dierenarts. Een maag leegt zich binnen 4 tot 6 uur, dus het is belangrijk dat het voor die tijd eruit gehaald kan worden. Ook het opruimen van etensresten is hierbij essentieel, zoals ook staat beschreven in de vorige alinea. Meer weten over vergiftiging bij je hond? Klik dan hier!

Geef je huisdier genoeg schaduw en water

Bbq’en is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met prachtig weer en soms hoge temperaturen. Let hierbij op hoeveel hitte je huisdier te verduren krijgt. Vooral voor honden kan hitte gevaarlijk zijn. Geef je huisdier daarom toegang tot een koele plek in het huis, of een plek met veel schaduw om af te koelen als het te heet word. Daarnaast is het belangrijk dat je huisdier altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Zorg er dus voor dat de drinkbakjes gevuld zijn, zodat ze ook op deze manier verkoeling kunnen zoeken.

 

Houd je huisdier weg van de BBQ (zelfs als hij uit staat of leeg is)

Als de BBQ eenmaal uit staat en je lekker aan het na tafelen bent, betekent het niet dat het direct veilig is. De BBQ kan zelfs uren nadat hij is uitgeschakeld te heet zijn. Zorg er dus voor dat de deksel van de BBQ goed dicht zit, zodat je huisdier er niet op kan klimmen en vervolgens etensresten opeet of zijn pootjes verbrand. Als je een traditionele BBQ gebruikt, kijk dan ook goed uit met de hete kolen. Deze kun je het beste kwijt in emmers water. Zo ben je er zeker van dat je kat hier niet per ongeluk overheen loopt en zijn pootjes bezeert.

Smeer je huisdier goed in

Zelfs je huisdier kan verbranden door de zon. Vooral bij rassen met een lichtere vacht en voor honden waarbij het haar wordt uitgedund in de zomer is dit gevaarlijk. Je huisdier kan voornamelijk verbranden op plekken waar ze geen of dun haar hebben (denk aan de oren, neus en buik). Daarom is het belangrijk om naast jezelf ook je huisdier in te smeren met zonnebrand. Gebruik hierbij wel speciale zonnebrand voor huisdieren. Vraag je dierenarts om advies. Via deze link kun je een dierenarts bij jou in de buurt vinden. Zonnebrand beschermt wel tegen verbranden, maar niet tegen oververhitting. Zorg er daarom voor dat je huisdier toegang heeft tot een plekje in de schaduw om af te koelen.
Als je deze tips opvolgt, is je BBQ volledig ‘pet proof’. Zo kan je veilig met je huisdier genieten. Namens heel Petplan wensen we je een fijn BBQ seizoen!