Home » Dierenadvies » Kat » Maag- darmproblemen bij katten » Maag- darmproblemen bij katten

Maag- darmproblemen bij katten

Leestijd: 3 min

Veel katten hebben wel eens maag-darmklachten. Deze uiten zich vooral in braken en/of diarree. Lees wanneer je deze maag-darmproblemen bij de kat ‘even kunt aankijken’ en wanneer je beslist naar de dierenarts moet gaan.

Deze maag-darmklachten uiten zich vooral in braken en/of diarree. Mogelijk heeft de kat een virus opgelopen en voelt zich algeheel niet lekker. Braken en diarree zijn symptomen van een onderliggende oorzaak. De klachten kunnen variëren van heel mild tot heel ernstig en de oorzaak is meestal niet meteen te achterhalen. Wanneer kun je het ‘even aankijken’ en wanneer is een bezoekje aan de dierenarts verstandig?

Heeft een kat alleen diarree en is hij verder goed fit? Bij een gezonde volwassen kat kun je het even aankijken. Vraag je wel af wanneer de kat voor het laatst ontwormd is (advies is 4x per jaar). Is er een voerverandering geweest of heeft de kat iets bijzonders binnengekregen? Geef de kat enkele dagen een licht verteerbaar dieet in kleine porties (verkrijgbaar bij de dierenarts). Knapt hij binnen 2 dagen niet op en/of komen en meer klachten? Maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Braken kan een simpele oorzaak hebben zoals haarballen. Is je kat erg aan het verharen, dan slikt hij tijdens het wassen veel haren door. Deze vormen een ‘bal’ in de maag en gaan irriteren. Haarbal pasta kan hier snel een oplossing bieden.

Je kunt het beste wel contact met je dierenarts opnemen in de volgende gevallen:

  • Zowel braken als diarree. Je kat verliest veel vocht en voedingsstoffen en zal snel in conditie achteruitgaan.
  • Naast de maag-darmklachten niet fit zijn. Niet willen eten, in een hoekje blijven zitten. Ook het uitblijven van ontlasting kan verdacht zijn en wijzen op een verstopping.
  • Als het om een jong of een oud dier gaat. Deze dieren hebben minder weerstand.
  • Als een kat probeert te braken, veel kokhalst, maar er komt niets.