Home » Dierenadvies » Kat » Kat eet van kerstboom, wat moet ik doen? » Kat eet van kerstboom, wat moet ik doen?

Kat eet van kerstboom, wat moet ik doen?

Zalmsalade afgeblust met kattenmelk

Een kerstboom wordt door de ene kat ontweken terwijl de andere kat het ziet als een waar speelparadijs. Schattig natuurlijk, maar niet zonder gevaar. Ook wordt de kerstboom nog wel eens als lekkernij gezien door je lenige vriend. Je kat eet van kerstboom? Pas dan op, dennenbomen zijn giftig voor katten.

Dennenboom giftig voor katten

Omdat katten van hun misselijkheid af willen komen zoeken ze naar gras. Wanneer je kat alleen de binnenplanten tot zijn beschikking heeft is het wachten tot hij aan de kerstboom begint te knagen. Je kat eet van de kerstboom bij gebrek aan andere plantaardige voeding. Dit is dus zeer gevaarlijk, omdat een dennenboom giftig is voor katten. Niet alleen de dennennaalden zijn giftig voor katten, ook het water waar de boom in staat is giftig. Zorg er daarom altijd voor dat je kat niet kan drinken uit het water van de kerstboom. Mocht je kat dit toch doen dan kan dit leiden tot maag-darmproblemen of problemen veroorzaken met het zenuwstelsel van je kat.

Kat eet van kerstboom, en nu?

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je kat geen dingen binnenkrijgt die hem ziek maken of die tot ernstige problemen kunnen leiden. Om risico’s te voorkomen kun je iets over de bak van de kerstboom leggen. Zo kan je kat hier niet uit drinken en is de kans op het binnenkrijgen van naalden al een stuk kleiner. Naalden zijn niet alleen giftig, ze kunnen ook verstoppingen veroorzaken in de darmen van je kat. Zet ook de eet- en drinkbak van je kat ver weg van de boom zodat je zoveel mogelijk naalden vermijdt. Heeft je kat toch gedronken uit het water van de kerstboom of heeft hij per ongeluk naalden binnengekregen? Elke kat reageert hier weer anders op dus neem in ieder geval contact op met de dierenarts en houd je kat in de tussentijd heel goed in de gaten.

Wees altijd alert rond kerst

Niet alleen de kerstboom is gevaarlijk voor je kat. Ook de kerstster heeft dezelfde impact en er moet dus een veilige plek voor je kat in huis komen. Overigens hebben niet alleen katten last van de kerstboom of –ster. Een kerstboom is bijvoorbeeld ook giftig voor honden. Daarbij zijn er nog veel meer gevaren voor huisdieren tijdens kerst. Wees dus goed voorbereid, zo heb je samen met je huisdier een zalige kerst!