Kies ook voor Petplan
- De zorgverzekering voor je huisdier
- Van dierenliefhebbers, voor dierenliefhebbers
- Veel extra's voor jou en je huisdier
Wat te doen als je huisdier vlooien heeft

Leestijd: 4 minuten
Het vlooienprobleem is het ene jaar erger dan het andere jaar. Je hoeft maar aan vlooien te denken of je krijgt al jeuk. Enorm vervelend dus, als je huisdier al weken onder zit en je inmiddels zelf ook regelmatig gebeten wordt. Dit kun je het beste doen om het probleem effectief aan te pakken.

Wanneer zijn vlooien actief?
In onze verwarmde huizen kunnen vlooien het hele jaar door, dus ook in de winter voorkomen. De meeste overlast heb je in de lente en het zomerseizoen. De eerste symptomen van een besmetting zie je wanneer je hond of kat zichzelf vaker krabt en likt dan normaal. Een langer durende besmetting veroorzaakt kale, rode en geïrriteerde plekken met korstjes.
Soms veroorzaken vlooien een allergische reactie met veel krabben en extreme jeuk als gevolg. En dan brengen vlooien ook nog eens lintworm over op hond en kat, waarop je huisdier ook meteen ontwormd moet worden. Geen pretje dus.
Vlooienmiddelen voor je hond of kat

Cyclus van een vlo
Voor elke vlo die op je huisdier zit, zitten er nog minstens tien in je huis in de vorm van eitjes, larven of poppen. De normale cyclus waarin een eitje tot een volwassen vlo groeit duurt zo’n zes weken. Door trillingen zal de vlo uit zijn pop ontwaken en bloed van je hond of kat tot zich nemen. Om vervolgens opnieuw eitjes te leggen.
Het is goed om te weten dat poppen nog tot anderhalf jaar in leven kunnen blijven, en dan alsnog als vlo je huisdier kunnen lastigvallen.
Een vlooieneitje
Van eitje naar larf
Van larf naar vlo
Zo reken je met vlooien af
Het is erg belangrijk dat je het vlooienprobleem grondig aanpakt. Let daarbij goed op de volgende punten:
- Win eerst advies in bij je dierenarts. Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn giftige stoffen en dus is het belangrijk om niet zomaar wat te gebruiken. Dit kan ernstige risico’s met zich meebrengen. Je dierenarts kan de voor– en nadelen van de verschillende middelen met je bespreken.
- Heb je meerdere huisdieren, behandel ze dan allemaal tegelijk. Let wel op dat niet elk middel geschikt is voor elk dier.
- Behandel zowel het huisdier als de omgeving. Stofzuig het huis en de auto goed en behandel het huis met een passend bestrijdingsmiddel zoals omgevingsspray- of poeder.
- Blijf consequent doorbehandelen, het hele jaar rond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijft een goede vlooienbestrijding ook in de herfst en de winter noodzakelijk.
.

Vlooienplaag voorkomen
Heeft jouw hond of kat nog geen vlooien gehad? Houd dit dan zo door het hele jaar door je huisdier preventief tegen deze beestjes te behandelen zodat je een vlooienplaag voorkomt.