Home » Dierenadvies » Hond » Puppy spelen met andere honden, wanneer mag dat?

Puppy spelen met andere honden, wanneer mag dat?

Puppy spelen met andere honden
Er is natuurlijk niets leuker dan je eigen hond te zien spelen met andere honden. Lekker samen ravotten en spelen in het gras terwijl er (h)echte vriendschappen ontstaan. Een puppy gaat spelen met andere honden wanneer hij er zin in heeft, bijna altijd bij de meeste pups. Maar wanneer is het eigenlijk verstandig om je pup kennis te laten maken met buurhonden? Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Mijn puppy spelen met andere honden? Eerst de vroege socialisatie

Lekker samen spelen en elkaar leren kennen door te snuffelen hoort zeker bij de socialisatie van je pup. De eerste vorm van socialisatie bij honden wordt de vroege socialisatie genoemd. Deze ligt ongeveer tussen de 4 en 12 weken wanneer de pup nog bij de fokker verblijft. Bijna alle pups worden natuurlijk geboren met broertjes en zusjes en zijn dus nooit alleen. Bij veel fokkers is het ook nog eens zo dat er meerdere nestjes worden geboren en er een heleboel andere honden rondlopen. Hoe je pup over andere honden denkt hangt veel af van de socialisatie op vroege leeftijd. Ervaringen die je kleine huisvriend hier opdoet vormen een beeld over in hoeverre je hond later omgaat met andere honden. Daarom is het belangrijk om goede controle te hebben al gaat je puppy spelen met andere honden. Als een pup bijvoorbeeld nooit gecorrigeerd wordt wanneer hij snauwt naar een andere hond, zal de pup denken dat dit normaal is en altijd mag. Tijdens de nestfase is dit de taak van moederhond, maar als de pup bij jou in huis is moet jij die taak overnemen.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mail over het opvoeden van je puppy!

Laat je puppy spelen met andere honden: de wereld in!

Na de vroege socialisatiefase komt er een tijd dat ook jouw pup zijn vleugels spreidt. Kleine hondjes worden groot, hè? Eindelijk mag je puppy spelen met andere honden! Maar wat doe je wanneer er een andere hond aankomt? Heel simpel, lijn je pup aan (als hij dat nog niet was) en vraag de aandacht van je pup. Zo leer je jouw pup dat het betekent dat hij de aandacht op jou vestigt wanneer er een andere hond in de buurt is. Als je dit vaak genoeg herhaalt zal je pup dit vanzelf gaan doen, makkelijk voor jou dus! Op deze manier behoud je de controle en geef je de kleine loebas structuur.

Lijnrecht tegenover elkaar

Als je een hond tegenkomt die is aangelijnd, lijn je jouw pup ook aan. Het is namelijk niet voor niets dat de andere hond ook aan het lijntje wordt gehouden. Al wil je puppy spelen met andere honden, het kan nu eenmaal niet altijd. Sommige honden aan de lijn doen zelfs agressief tegen je pup. Ben jij even blij dat je hem ook aangelijnd hebt!

Tijd voor de secundaire socialisatie

Als je een ervaren hondenbaas bent is het vaak makkelijk om honden te kunnen inschatten. Wanneer je een andere, vaak aangelijnde, hond tegenkomt moet je eigenlijk al kunnen zien hoe die gaat reageren op jouw pup. Als de hond er dreigend uitziet laat je jouw puppy aan de andere kant lopen en vermijd je samen de andere hond. Je wilt namelijk niet dat jouw pup gelijk slechte ervaringen opdoet in het ‘wild’. De secundaire socialisatiefase ligt tussen de 12 weken en een halfjaar. Tijdens deze fase kun je merken dat je pup over het algemeen minder open is dan voorheen en de puberteit nadert. Je pup herstelt minder snel van nare ervaringen, waardoor hij op latere leeftijd sneller bang kan zijn voor anderen honden. Een angstige hond wil vaak vluchten of vechten, allebei slechte scenario’s. Socialisatie is dus erg belangrijk!

Valsspelen

Honden die het leuk met elkaar hebben zijn natuurlijk onwijs schattig. Lekker achter elkaar aanrennen, stoeien en zwemmen. In sommige gevallen hebben niet alle deelnemende honden het even leuk. Ze worden overrompeld, gedomineerd of er wordt zelfs naar ze gesnauwd. Als baasje moet je dit ook herkennen en kunnen ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan. Iedere hond is anders in bouw en karakter. Als jouw hond de pestkop is, is het juist belangrijk dat jij ingrijpt. Dit zal het andere baasje natuurlijk ook waarderen. Wees dus vanaf jongs af aan duidelijk met wat je wel en niet accepteert van jouw hond, zo voorkom je later een hoop problemen.