Hond kopen
Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb je een vriend voor het leven. Wel moet
Helaas maar waar: vergiftigingen bij honden komen regelmatig voor. Hiervoor zijn allerlei verschillende oorzaken. Sommige baasjes hebben het gelijk door en schrikken zich kapot. Want wat moet je doen als jouw hond vergiftigd is? In dit artikel leggen we alles uit wat je hierover moet weten.
Vaak is vergiftiging bij honden pas na een bepaalde tijd te zien. Dit kan variëren van uren tot zelfs dagen. Daarom is het belangrijk dat je gelijk handelt als je ziet dat je hond een giftig item naar binnen werkt. Bel voor de zekerheid gelijk de dierenarts en vraag om advies. Probeer niet zomaar zelf dingen zoals je hond laten braken met zout. Wacht altijd eerst af wat de dierenarts zegt. Houd daarnaast ook de symptomen in de gaten die komen kijken bij een hond die vergiftigd is. Welke symptomen zijn dit?
Het hangt per hond en per vergiftiging af welke symptomen er bij komen kijken. Het ene symptoom is vrij snel te zien terwijl het andere symptoom pas veel later aan het licht komt. De meest voorkomende symptomen hebben we voor je op een rijtje gezet:
Als een hond vergiftigd is, is dit via een bepaalde manier gebeurd. Er zijn drie manieren van vergiftiging te onderscheiden. Zodra je weet welke manier jouw hond vergiftigd heeft kun je ook specifiekere informatie doorgeven aan de dierenarts. Over welke manieren hebben we het hier?
Waar kunnen honden slecht tegen? Welke items zijn echt een no-go voor honden? In het onderstaande rijtje vind je de meest gevaarlijke etenswaren voor honden. Houd je hond hier dus altijd bij uit de buurt!
Steeds vaker wordt een hond vergiftigd door xylitol. Xylitol is een bestandsdeel in steeds meer etenswaren. Het is vooral bekend van kauwgom, maar het komt ook veel voor in light- en zeroproducten. Xylitol is te vinden in frisdrank, sap, yoghurt en jam. Dit stofje is zo gevaarlijk omdat het bij honden – na inname – kan zorgen voor een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Zo kan er acute leverschade optreden.
Stel dat je ziet dat er een symptoom van vergiftiging optreedt en je weet (bijna) zeker dat je hond vergiftigd is, dan is het cruciaal dat je moet weten wat je zelf kunt doen om je loebas te helpen.
Zodra de dierenarts je hond onder handen neemt zal er een diagnose gesteld moeten worden. Bij sommige vormen van vergiftiging is er haast geboden. Daarom zal de dierenarts in zo’n geval direct handelen. Bij andere vormen blijven de ergste symptomen soms nog uit en gaat de dierenarts eerst over op bloedonderzoek. Uit het bloed kan veel informatie worden gehaald. Hierin ziet de dierenarts bijvoorbeeld of er afwijkende nierwaardes zijn of dat er sprake is van bloedarmoede.
Als de diagnose is gesteld zal de dierenarts overgaan tot behandeling. Behandeling van een vergiftigde hond verschilt per hond en per vergiftiging. Vaak gaat de dierenarts over tot het laten braken van de hond. Ook is Norit een veel voorkomende oplossing. Norit scheidt giftige stoffen van het bloed. Deze behandelmethode werkt alleen niet bij alle soorten gif.
In extreme gevallen wordt een hond opgenomen en aan een infuus gelegd. Bij deze methode wordt vaak ook aanvullend onderzoek gedaan, omdat blijkbaar niet alles duidelijk is of de dierenarts niet zeker weet welke methode goed aansluit op deze bepaalde vorm van vergiftiging.
In principe wel. Voorkomen is beter dan genezen, zeker met vergiftiging. Als je twijfelt of behandeling nodig is kun je van tevoren even bellen. De dierenarts zal het in veel gevallen toch fijn vinden als jullie even langskomen voor een klein onderzoek. Als blijkt dat er toch sprake is van gif in het lichaam van je hond zul je achteraf waarschijnlijk ook zelf opgelucht zijn. Neem dus het zekere voor het onzekere als je het vermoeden hebt dat je hond vergiftigd is.
Behandelmethodes bij de dierenarts kunnen zorgen voor flinke financiële tegenvallers. Dit is natuurlijk nooit fijn, omdat je jouw hond altijd de beste zorg wilt garanderen. Een hondenverzekering biedt hierin uitkomst. Je hond is van de beste zorg verzekerd terwijl jij je geen zorgen maakt om de kosten van deze zorg.
Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb je een vriend voor het leven. Wel moet
Je kent het misschien wel: je wilt een weekendje weg met je hond, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen met zoeken. Ook
Een Amerikaanse Stafford is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een grappige en stoere hond die ontzettend loyaal is aan
De Jack Russel Terriër is een populaire hond in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een kleine, energieke en dappere hond die zijn baasje
De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je
De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil