Home » Dierenadvies » Hond » Vuurwerkangst bij huisdieren » Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren

vuurwerk angst

Leestijd: 5 minuten

Oud en nieuw: De tijd van de rotjes, gillende keukenmeiden en duizendklappers komt er weer aan. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Angst, onrust en soms zelfs blinde paniek. Kortom december is vaak geen pretje voor onze huisdieren. Gelukkig kunnen wij hen een handje helpen deze roerige periode goed te doorstaan.

Inhoudsopgave

huisdieren aanschaffen checklist

Copycat gedrag

Een huisdier doet jouw gedrag na. Leer hem daarom, het liefst al op jonge leeftijd, dat de vuurwerkknallen niet eng zijn. Hoe je zelf omgaat met de herrie van vuurwerk (of onweer, of werk aan de weg etc.), bepaalt hoe je huisdier ermee omgaat. Bent je bang of schrik je van de harde knallen? Dan zal je hond, kat of welk ander huisdier, onzeker worden van je gedrag en zelf ook gaan schrikken of angstig worden. Doe je echter alsof er geen wolkje aan de lucht is en ga je onverstoorbaar verder met je werkzaamheden, dan ziet je huisdier jouw desinteresse in het vuurwerk en zal hij daaruit opmaken dat ook hij zich geen zorgen hoeft te maken om de geluiden en lichtflitsen.

Wat kan je doen in aanloop naar oud & nieuw

Veel mensen gaan eind december met hun huisdier naar de dierenarts voor een pilletje tegen vuurwerkangst. In de meeste gevallen wordt dan een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine om de kat of hond wat suffer te maken, maar er zijn ook andere middeltjes en manieren om met vuurwerkangst om te gaan. Wel vergt dit wat voorbereiding en inzet.

Vuurwerk CD

Een hulpmiddel om jouw huisdier te laten wennen aan de knallen van het vuurwerk is de “Gedragtherapie CD voor onweer- en vuurwerkangst”. Met deze CD kun je jouw dier onder gecontroleerde omstandigheden leren om een andere associatie te leggen bij het horen van onweer of vuurwerk. Soms is het nodig om deze manier van hertrainen te ondersteunen met angst verlagende medicatie. Meer informatie kun je vinden op: www.tinley.nl Je kunt ook geluiden van Youtube gebruiken.

Te laat

We zeiden al dat je op tijd moet beginnen, het liefst al op jonge leeftijd, door je huisdier te laten wennen aan lawaai en hard geluid.
Soms is het echter al te laat voor de ‘er is niets aan de hand aanpak’ en heeft het huisdier al angstgedrag aangeleerd. Probeer dit gedrag weer af te leren door bijvoorbeeld de vuurwerk cd op te zetten. Deze zet je al ruim voor oudejaarsavond, ongeveer vanaf oktober maar liever eerder, op en elke dag draai je het volume iets verder omhoog. Terwijl je dat doet, besteed je geen aandacht aan je huisdier. Door met alledaagse zaken bezig te zijn, geef je aan dat er niets is om bang voor te zijn. Huisdieren met vuurwerkangst, kunnen ook angst ontwikkelen voor andere harde geluiden zoals onweer of wanneer iets valt. Dat wil je natuurlijk niet. Hulp met een gedragstherapeut is dan noodzakelijk.

Gedragstherapie tegen vuurwerkangst

Wij vergoeden gedragstherapie na doorverwijzing van de dierenarts.

Zo herken je vuurwerkangst bij je huisdier

De volgende symptomen zijn herkenbaar bij huisdieren met vuurwerkangst:
 • Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
 • Bij het minste of geringste piepen.
 • Onderdaniger of aanhankelijker dan anders.
 • Niet meer naar buiten durven.
 • Opeens weer onzindelijk worden.
 • Dier laat stress-signalen zien zoals tongelen, bek aflikken, trillen, pootje heffen, niezen, gapen etc.

Je huisdier heeft vuurwerkangst, wat nu?

Ondanks als je pogingen, lukt het niet (meer) om je huisdier van de vuurwerkangst af te helpen. Dan kan je in de aanloop naar oud & nieuw starten met lichte medicatie of andere middelen die ervoor zorgen dat je huisdier rustiger wordt.

Ben je er niet in geslaagd om tijdig met de hond te beginnen aan de ‘angsttherapie’ met de vuurwerk cd, dan kan je bij de dierenarts advies en eventuele medicatie krijgen om de angstige hond te helpen enigszins ontspannen of minder angstig door de laatste avond van het jaar te loodsen.

6 weken voor oud & nieuw

Telizen

Er zijn smakelijke voedingssupplementen voor dieren met vuurwerkangst. Telizen bevat L-theanine, een stof uit de theeplant die zorgt voor ontspanning.

Het heeft de volgende eigenschappen:
• Het zwakt de reactie door abnormale angst af.
• Het werkt rustgevend.
• Het verhoogt de leercapaciteit.

Meer informatie kun je vinden op: virbac.nl

Zylkène

Een ander middel is Zylkène. Dit is een smakelijk natuurproduct dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress. Het bevat het wereldwijde gepatenteerde alfa-casozepine. Alfa-casozepine heeft een rustgevend effect en helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Zylkène wordt o.a. ingezet bij de komst van baby of huisdier, verhuizing, vuurwerk, reizen en onweer.

In geval van vuurwerkangst is het advies om ruim voor oud en nieuw te starten. Zylkène hoeft maar 1x daags gegeven worden. Maar ook hierbij geldt dat er tijdig met de behandeling begonnen moet worden. Ongeveer 60% van de dieren reageert na 2 weken op het supplement, maar 40% pas na 5 tot 6 weken. Het advies is daarom om 6 weken voor de jaarwisseling te starten met Telizen.

4 weken voor oud & nieuw

niesziekte kat

Clomicalm

Een geregistreerd middel voor katten met vuurwerkangst is Clomicalm. Clomicalm is een TCA (Tricyclische Antidepressive) wat geroemd is om zijn angstverlagende werking bij huisdieren. Omdat deze medicijnen op hersenniveau werken is het belangrijk om er tijdig mee te beginnen, de hersenen hebben namelijk ongeveer 1 maand nodig om een nieuw evenwicht in te stellen. Voor deze medicijnen geldt daarom dat je uiterlijk eind november moet beginnen om de angst voor vuurwerk te kunnen behandelen.

2 weken voor oud & nieuw

Feromonen

Een Feliway verdamper kan jouw kat of hond helpen de stress rond de jaarwisseling te verminderen. Deze verdampers verspreiden feromonen. Feromonen zijn geurstoffen die wijzelf niet kunnen ruiken. Deze stoffen kunnen wel een kalmerende werking hebben bij huisdieren die angstig zijn. De verdamper dient 2 weken voor oud en nieuw ingezet te worden en dan permanent in het stopcontact te blijven zitten. Dit product wordt niet vergoed.

Voor honden is er ook D.A.P. spray en de D.A.P. halsband om van de angst af te komen. Een hulpmiddel daarbij is de Gedragtherapie CD voor onweer- en vuurwerkangst. Met deze CD kun je jouw huisdier onder gecontroleerde omstandigheden leren om een andere associatie te leggen bij het horen van onweer of vuurwerk. Soms is het nodig om deze manier van hertrainen te ondersteunen met angstverlagende medicatie. Meer informatie kun je vinden op: www.tinley.nl

steriliseren hond

In de week voor de jaarwisseling

Mochten alle eerdere tips, middelen en trainingen niet geholpen hebben. Dan kan je in overleg met de dierenarts kiezen voor acepromazine, diazepam of andere middelen die kunnen helpen om je huisdier minder angstig te maken in de laatste week voor oud en nieuw.

Acepromazine

Door dit medicijn blijft de hond of kat dan rustig in huis liggen en is hij niet constant aan het piepen, hijgen, blaffen of aan het miauwen. Er zijn echter wel nadelen aan deze pillen verbonden.

Nadelen van acepromazine

Jouw huisdier kan er zwalkend door gaan lopen. Dit is een bijwerking die onder begeleiding niet zoveel kwaad kan. Een punt dat wel belangrijk is bij het gebruik van acepromazine bij angst is dat de dieren veel heftiger reageren op geluid! Daarnaast kan acepromazine ook de bloeddruk verlagen en onderkoeling veroorzaken. Voor dieren met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden. Van de vele hondenrassen zijn Boxers en Greyhounds erg gevoelig voor deze werkzame stof.

Diazepam (valium)*

Er is ook een alternatief voor paniekaanvallen, namelijk diazepam* (valium). Ook diazepam zorgt voor een versufte reactie, maar zorgt ervoor dat het dier minder angstig is zonder dat de kat gevoeliger lijkt te worden voor geluid.
Bijwerkingen van diazepam zijn: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (pas daarom goed op bij agressieve dieren!) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Niet toedienen aan huisdieren met een lever- of nierprobleem.

*Bijwerkingen van diazepam zijn: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (voorzichtig bij agressieve dieren!) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Voor dit medicijn geldt dat je moet oppassen bij greyhounds en andere windhonden. Ook niet toedienen aan dieren met een lever- of nierprobleem.

Tijdens de jaarwisseling

Hond

Op oudejaarsavond zelf is het raadzaam om de hond vroeg in de avond voor het laatst aan de riem uit te laten. Voor deze ene keer mag hij zijn plasje later op de avond wel in de tuin doen. Zorg ervoor dat de ramen gesloten zijn, dat de gordijnen dicht zijn en zet muziek op of de televisie aan zodat de geluiden van buiten minder hard te horen zijn. Zorg er ook voor dat de hond niet weg kan glippen in blinde paniek en blijf bij hem op het moment dat het vuurwerkgeweld zijn hoogtepunt bereikt.

Kat

Ook katten raken vaak in paniek van de harde knallen van het vuurwerk. Ze begrijpen niet wat er aan de hand is en willen eigenlijk alleen maar wegkruipen tot het allemaal voorbij is. Als ze dit onder de bank doen of in de badkamer is dat geen ramp, maar een kat kan door een raam proberen te ontsnappen. Zelfs een klein kiertje kan al voldoende zijn. En dan kunnen er ongelukken gebeuren: de kat kan vast komen te zitten of in paniek onder een auto rennen. Zorg er dus voor dat je de kat tijdig naar binnen haalt en hem daar houdt.

9 Vuurwerktips

Voor een rustige jaarwisseling

Laatste tips bij vuurwerkangst van je huisdier

 1. Doe de gordijnen dicht.
 2. Blijf bij jouw huisdier.
 3. Zet rustige muziek op.
 4. Straf het dier niet als hij schrikt, maar haal hem ook niet aan (dat is belonen voor het schrikken).
 5. Negeer angstig gedrag.
 6. Voorkom dat het huisdier kan ontsnappen.
 7. Negeer zelf de geluiden van het vuurwerk.
 8. Eventueel kun je jouw dier afleiden met een nieuw speeltje, knuffels of iets lekkers.

Niet troosten

Wat je beter niet kunt doen, is het dier troostend toespreken of aaien als het bang is. Als je dat doet bevestig je namelijk dat de angst van de hond terecht is en zal het gedrag alleen maar verergeren. Gewenst bedrag belonen is wel een must. Dus als de hond ontspant, kwispelt en dus niet langer in paniek is, dan geef je de hond iets lekkers en een aai over de bol. Goed gedaan! Brave jongen.