oormijt oorontsteking hond

Oorproblemen bij de hond

Leestijd: 3 minuten

Oorproblemen bij de hond komen geregeld voor en vallen op omdat een hond krabt aan zijn oren. Deze problemen zijn grotendeels te voorkomen met onderstaande tips.

Hoe is het oor van een hond opgebouwd?

Buitenoor: dit bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De hond kan zijn oren goed bewegen en echt ‘spitsen’ in de richting van het geluid. De uitwendige gehoorgang is L-vormig en loopt eerst verticaal naar beneden en daarna de hoek om naar het trommelvlies toe. Bij het toedienen van zalf of oorreiniger is het belangrijk om het oor ophoog te trekken. Daarmee wordt nooit het risico gelopen het trommelvlies te beschadigen. Dit zit immers ‘om de hoek’. De klieren in de huid van de gehoorgang maken het oorsmeer aan. Dit is kleverig en bindt eventueel vuil dat zo naar buiten wordt bewogen. Bij irritatie van het oor kan veel plakkerig donkerbruin oorsmeer ontstaan. Bij ontsteking kan er een goede voedingsbodem ontstaan voor bacteriën en gisten, die in het oorsmeer kunnen vermeerderen.
Middenoor: dit wordt gevormd door het trommelvlies en de kleine gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Deze drie botjes zijn met elkaar verbonden en geven de geluidtrillingen, die worden opgevangen door het trommelvlies, door aan de vloeistof in het binnenoor.
Binnenoor: in de schedel bevindt zich het binnenoor dat bestaat uit het slakkenhuis. Naast de gehoorfunctie, waarbij geluidstrillingen worden omgezet in signalen naar de hersenen, is dit tevens een evenwichtsorgaan. De drie halfcirkelvormige kanalen nemen bewegingen waar en geven deze door naar de hersenen.

Oorzaken oorproblemen

oorproblemen hond

Bij de hond wordt het vaakst een ontsteking van de uitwendige gehoorgang gezien. Oorzaken kunnen oormijten zijn (vaak bij jonge dieren) en de vorming van oorsmeerproppen wanneer met wattenstaafjes wordt geprobeerd om de gehoorgang schoon te maken.

Het regelmatig schoonmaken van de oren met lotions, shampoo of gewoon water kan leiden tot irritatie en uiteindelijk ontsteking. Een eigenaar moet daarom van de oren van de hond afblijven als deze gewoon schoon zijn. Een andere oorzaak kan een vreemd voorwerp zijn zoals een heftig irriterende grasaartje (kruipertje). Tenslotte zijn tumoren of een ontsteking van de huid in het oor mogelijk (bv. voedingsallergie).

Symptomen

Bij een oorontsteking zien we meestal krabben aan de oren (jeuk, irritatie, pijn) en schudden met de kop. Bij lichte uitwendige massage van de gehoorgang kan men een soppend geluid horen. Bij chronische gevallen kan het oor dicht gaan woekeren. Uitbreiding van de ontsteking naar het middenoor (bij een kapot trommelvlies) en soms zelfs naar het binnenoor kan leiden tot pijn bij het openen van de bek, een scheve kopstand (evenwichtsstoornissen) en misselijkheid. De dierenarts zal met een oorkijker de gehoorgang onderzoeken. Daarbij kan het nodig zijn om de oren te spoelen.

Hoe oorproblemen voorkomen?

  • Kom niet aan de oren als deze schoon zijn en het dier er geen last van heeft.
  • Overtollige haren, die de gehoorgang afsluiten, mogen regelmatig verwijderd worden.
  • Overmatig oorsmeer kan verwijderd worden met een oorcleaner.
  • Ook honden die regelmatig oorontsteking hebben kunnen regelmatig ter preventie met een oorcleaner behandeld worden.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven