Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Voorbereiding als je hond mee gaat op vakantie

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Voorbereiding als je hond mee gaat op vakantie

Leestijd: 4 minuten

Denk je erover om de hond mee te nemen op vakantie? Dat kan, maar bereid je wel goed voor. In het buitenland gelden soms andere regels. En ook is het verstandig je hond goed te beschermen. En denk er ook even over na of het wel zo prettig is voor je hond zo’n vakantie. Er zijn ook andere opties.

Preventief: begin op tijd met voorbereiden
Afhankelijk van het vakantieland kunnen andere preventieve eisen gesteld worden. Het is daarom verstandig ruim voor je vertrek even contact op te nemen met je dierenarts. Vaak moeten vaccinaties of antiparasitaire middelen ruim voor vertrek worden toegediend.
De minimale eisen in Europa zijn:

  • de chip en
  • het Europese dierenpaspoort.
  • daarnaast moet een volwassen hond minimaal 21 dagen van te voren ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabies).

Sommige landen eisen daarnaast dat het dier aantoonbaar, op basis van een bloedtest, voldoende antilichamen heeft gemaakt tegen de hondsdolheid. Om deze procedure voor vertrek af te ronden, moet je al enkele maanden voor vertrek hiermee starten.
Informeer ook goed welke parasieten er voor komen in de landen waar jij doorreist of naartoe gaat. Richting Zuid-Europa nemen bijvoorbeeld de risico’s toe om een ziekte of parasiet op te lopen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomt. Zo zijn er ernstige ziektes die door teken overgebracht worden, zoals babesia en ehrlichia. Zandvliegjes kunnen je hond besmetten met hartworm. Bescherm je hond goed door middel van bijvoorbeeld een antiparasitaire halsband of een antiparasitair middel dat via druppels in de nek wordt toegediend. Informeer daarom ruim tevoren bij je dierenarts hoe je je hond het best kunt beschermen.

Ik ga op reis en neem mee….
Net als voor jezelf is het verstandig om even goed na te denken wat je hond allemaal nodig heeft op reis.

  • neem bijvoorbeeld ook een EHBO-setje voor de hond mee te nemen op vakantie.
  • gebruikt je hond geneesmiddelen? Zorg dat je ze bij je heeft. Of check wat er lokaal verkrijgbaar is.
  • bedenkt waar je hond gaat slapen (eigen mand of deken mee?)
  • wat eet je hond op vakantie? Heeft hij dieetvoeding nodig?

Soms is het beter dat…
Hoewel het natuurlijk een geweldige ervaring kan zijn om samen de hond op pad te gaan, raden wij aan om goed na te denken of het voor het dier ook zo leuk is. Warmte, te veel onrust, ander voer, een andere slaapplaats. Voor sommige honden is een goed pension of een tijdje bij bekenden logeren een beter alternatief. Twijfelt u? Overleg dan even met je dierenarts.
Wist je trouwens dat er ook speciale hondenvakanties bestaan? Dit zijn vakanties waar jij veel andere hondenliefhebbers zult ontmoeten en er met een hele groep honden op uit zult trekken. Zowel in Nederland als in het buitenland is dit mogelijk. Soms is hier ook een training of cursus bij inbegrepen. Misschien een idee voor jou en je hond, om eens iets heel anders te doen.