Home » Dierenadvies » Hond » Maag- en darmproblemen bij de hond

Maag- en darmproblemen bij de hond

Maag- en darmproblemen bij de hond

Leestijd: 1 minuut

Braken en diarree zijn veel voorkomende problemen waar iedere hond wel eens last van heeft. Maar wat de onderliggende oorzaak is, is vaak lastig te achterhalen. Wat zijn de oorzaken en wanneer kun je het beste de dierenarts raadplegen?

De mogelijke oorzaken zijn divers, er kan sprake zijn van parasieten zoals wormen of giardia (parasiet), maar er kan ook een voedingsallergie achter zitten. De hond kan iets verkeerds gegeten hebben of kan een virus opgelopen hebben, maar er kan ook een chronische aandoening spelen die deze klachten veroorzaakt.

Wanneer is het verstandig om naar de dierenarts te gaan? Dit is per hond verschillend. Wel is het zo dat jonge en oude honden minder weerstand hebben en er sneller ziek en sloom van worden. Ze verliezen teveel vocht en voedingsstoffen door het braken en de dunne ontlasting en drogen sneller uit. Wacht dus met een jonge of oude hond niet te lang. Zeker bij braken en diarree tegelijkertijd of als de hond een zieke indruk maakt, kun je beter meteen een afspraak maken.

Omdat de oorzaak vaak niet meteen te achterhalen is, zullen veelal de symptomen in eerste instantie bestreden worden. Met antibraakmiddelen en tabletten tegen diarree en een licht verteerbaar dieet om het maag-darmkanaal zo min mogelijk te belasten. De klachten moeten dan snel over zijn.

Soms gaat de klachten niet over of komen de klachten snel terug. Is er toch het vermoeden dat er iets ernstigs achter zit, dan kan de dierenarts meer informatie halen uit bijvoorbeeld een bloedonderzoek, ontlastingonderzoek, een echo of een röntgenfoto. Aan de hand van de uitslagen kan een doelgerichte behandeling gestart worden.