Home » Dierenadvies » Hond » Help, mijn huisdier is gebeten door een teek

Help, mijn huisdier is gebeten door een teek

Leestijd: 5 minuten

Als je vaak met je hond door het bos wandelt, of je kat trekt graag de natuur in, heb je kans dat je huisdier of jijzelf worden gebeten door een teek. En dat is niet geheel ongevaarlijk: teken kunnen namelijk onder meer de Ziekte van Lyme overbrengen. Belangrijk om goed op letten dus! We vertellen je graag hoe je een teek veilig kunt weghalen en wat je nog meer kunt doen om de Ziekte van Lyme te voorkomen.

Inhoudsopgave

Wat is en doet een teek?

Teken zijn kleine spinachtige uitwendige parasieten met vier paar poten. Een teek is dus geen insect, maar lijkt wel op een klein, plat spinnetje. Teken kunnen zich hechten aan je hond, kat, of aan jezelf terwijl je wandelt in de natuur. Vooral als je door hoog gras of struikgewas loopt is de kans op een tekenbeet groot. De meeste tekenbeten vinden plaats tussen mei en augustus.

Het grote gevaar van teken is dat ze tijdens de zogeheten bloedmaaltijd virussen, bacteriën of eencellige parasieten opnemen en die bij een volgende bloedmaaltijd aan jou of je huisdier kunnen doorgeven. De belangrijkste ziekte die overgebracht kan worden is de Ziekte van Lyme, die niet alleen gevaarlijk is voor honden maar ook voor mensen. En we raken steeds vaker geïnfecteerd.

Tekenbeet voorkomen

Is je huisdier gebeten door een teek? Dan duurt het zo’n 20 uur voordat de bloedmaaltijd begint. Tot die tijd verwijder je de teek zonder dat de Lymeziekte kan verspreiden. In de praktijk betekent dit dat je jezelf en je huisdier elke dag moet controleren op teken. Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk om de teek zo volledig mogelijk weg te halen. Gebruik een tekentang of tekenpincet, of vraag je dierenarts hoe je het beste een teek verwijdert. Gebruik geen alcohol of spiritus om de teek te verdoven!

Anti-teekproducten

Zonder anti-teekproducten is het lastig om tekenbeten vooraf te voorkomen. Er zijn veel soorten op de markt zoals halsbanden, sprays en shampoos. Ook zijn er druppels die je tussen de schouderbladen van je huisdier toedient. Neem voor een goed advies even contact op met je huisarts. Zij hebben de meest effectieve middelen beschikbaar.

4 stappen om je huisdier op teken te controleren

Als je een teek tegenkomt bij het controleren van je huisdier kan je de volgende stappen ondernemen om de teek te verwijderen.

Stap 1
Begin met het controleren bij je huisdier zijn hoofdje, kijk ook goed bij zijn oren. Controleer vanaf het hoofdje langzaam naar achteren.

Stap 2
Controleer de rug naar de flanken van je huisdier. Doe dit helemaal naar beneden tot aan zijn buikje.

Stap 3
Tijdens het controleren moet je de pootjes, voetkussentjes, de oksels en Liezen niet vergeten. Dit zijn warme plekken waar teken zich goed kunnen verstoppen.

Stap 4
Als laatst controleer je de staartaanzet en kijk je tevens of je op de staart van je huisdier ook een teek ziet zitten.

De ziekte van Lyme

De Ziekte van Lyme komt al heel lang voor. Beschrijvingen van de symptomen dateren van begin 20e eeuw, maar vanaf 1975 is Lyme pas erkend als een aparte ziekte. Met Borrelia Burgdorferi besmette teken komen wereldwijd voor, net als de Ziekte van Lyme.
De aandacht voor Lyme is geen onzinnige bangmakerij. De ziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen en de kans op besmetting voor zowel mens als dier is groot. Als de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt kan de ziekte met succes behandeld worden. Helaas houden patiënten die in een later stadium behandeld worden vaak veel gezondheidsklachten over. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het tijdig vaststellen van de ziekte kan heel lastig zijn. Je kunt jezelf en je huisdier veel ellende besparen als je weet waar je op moet letten en aan preventie doet. Denk dus voordat je de natuur in gaat aan goede schoenen en goed bedekkende kleding. Blijf zoveel mogelijk op de (bos)paden en gebruik een anti-tekenmiddel. Controleer jezelf en je huisdier na de wandeling altijd goed op teken.

Kom je een teek tegen, verwijder deze dan meteen met een (teken)pincet en ontsmet de beetplek met minimaal 70% alcohol of jodium. Irriteer de teek niet met olie of alcohol, dit verhoogt de kans op besmetting alleen maar. Noteer altijd de datum en plaats van een tekenbeet, dit kan handig zijn als later toch blijkt dat er besmetting is opgetreden.

Check de tekenradar

Op de website www.tekenradar.nl kun je per gebied zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een (besmette) teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. De website is een initiatief van Wageningen University en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Let op!

Twijfels over je eigen gezondheid? Neem contact op met je huisarts. Bij twijfels over je dier, neem dan contact op met je dierenarts. Met de Ziekte van Lyme valt niet te spotten. Preventie, een juiste diagnose en vroegtijdige behandeling voorkomt heel veel leed!