Home » Dierenadvies » Hond » Een hond aanschaffen in de corona periode, goed idee?

Een hond aanschaffen in de corona periode, goed idee?

hond aanschaffen corona periode

Leestijd: 5 min

Het plan om een huisdier aan te schaffen is super leuk. Zeker nu je als gevolg van de coronacrisis waarschijnlijk veel thuis zit. Maar weet waar je aan begint. Het aanschaffen van een huisdier is een langetermijnplan. Jij bent verantwoordelijk voor het huisdier, een dierenleven lang. Bij Petplan weten wij als geen ander over het verloop van een dierenleven en welke risico’s daarbij komen kijken.
Met dit artikel willen we je helpen om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal bij komt kijken. Zodat je niet een impulsieve maar een zorgvuldige afweging kan maken. En je een hond kiest die bij je past. Zodat je ook straks na deze quarantaineperiode én over 10 jaar nog steeds blij bent met jouw keuze.

Heb je na het lezen nog andere vragen? Dan is de Petplan Puppy Chat misschien iets voor jou!

Inhoudsopgave

  1. Checklist: 4 dingen om bij stil te staan
  2. Wat kost een hond
  3. Petplan Puppy Chat
  4. Puppy of oudere hond: wat zijn de verschillen?
  5. Welk hondenras past bij jou?
  6. Waar kan ik een hond kopen?
  7. Af en toe een hond?
aanschaf van een hond in de corona periode

Checklist: 4 dingen om bij stil te staan

Het hebben van een hond kost energie, tijd, aandacht en geld, en niet even maar voor jarenlang. Voordat je de beslissing maakt om een hond te nemen is het verstandig om na te gaan of een hond bij je leven past. Deze checklist helpt je daarbij

Een hond voor de komende 14 jaar
Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken. Honden kunnen gemiddeld wel 14 jaar oud. Realiseer je bij het aanschaffen van een hond dat die dus misschien wel 15 jaar bij je is. Hoe oud precies is afhankelijk van het ras.

Een hond heeft gezelschap nodig
Nu zit je misschien thuis vanwege de coronacrisis. Maar zit je dat straks ook? Een hond heeft behoefte aan gezelschap en kan niet de hele dag alleen zijn. De gemiddelde hond kan maximaal 4 uur alleen zijn.

Het uitlaten van de hond
Een hond moet minstens vier keer per dag naar buiten. Ook als het regent of koud is. Wat de duur van een wandeling is, ligt aan het ras. Het ene ras heeft meer beweging nodig dan het andere. Het is ook van belang dat je voldoende ruimte beschikbaar hebt in je omgeving waar de hond lekker los kan lopen.

Een hond voor het hele gezin
Ook is het belangrijk dat het gehele gezin achter de aanschaf van de hond staat. Als iedereen dezelfde regels hanteert in huis, maakt dit de opvoeding van de hond een stuk gemakkelijker! Daarnaast is het ook niet onbelangrijk om na te gaan of iemand binnen het gezin allergisch is voor honden. Heb je kinderen? Realiseer je dan dat honden en kinderen niet altijd samen gaan. Een belangrijk standpunt is dan ook: kinderen en honden, hoe lief ze ook zijn, laat ze nooit zonder toezicht van een volwassene samen.

Wat kost een hond

Bij de aanschaf van een hond komen eenmalige en vaste kosten. De aanschaf van de hond, een mand, bench, halsband, riem, borstels en eventueel castratie zijn voorbeelden van eenmalige kosten. Terugkerende kosten zijn medische kosten zoals de behandeling tegen wormen en vlooien en de inentingen. Ook kunnen de kosten van het voer hoog oplopen, mocht de hond bijvoorbeeld speciaal dieetvoeding nodig hebben. Lees ons artikel en ontdek hoeveel een hond nou eigenlijk echt kost.
aanschaf van een hond in de corona periode

Doe mee met de Petplan Puppy Chat!

Je denkt al na over een leuke naam, hebt een vriendin gesproken die ook dol is op haar hond, je googelt je suf op nestjes en “hoe maak ik mijn pup snel zindelijk?”, maar toch vraag je je af: vergeet ik niet iets? Een huisdier is een langetermijnplan. En jouw hond gaat er straks van profiteren als jij nu alles goed op een rijtje zet!
Petplan helpt je daarbij graag met de Petplan Puppy Chat. Een gratis online spreekuur waarin we ingaan op de belangrijkste aandachtspunten bij aanschaf van een puppy. Ook kun je meteen al je vragen stellen aan Marélie & Manon, twee van onze hondenexperts!

 

 

Puppy of oudere hond: wat zijn de verschillen?

Als je na het lezen van de bovenstaande checklist hebt geconcludeerd dat je goed voor een hond kan zorgen, zowel nu als straks, komt de volgende vraag: wat voor hond wil ik? Wil ik een pup of een volwassen hond? En wil ik een bepaald ras? De volgende checklist helpt je bij deze keuze.

De voor- en nadelen van een pup

Voordelen:

  • Het grootste voordeel van een pup is dat je de socialisatie en opvoeding zelf in de hand hebt.
  • Heb je al huisdieren? Dan is de kans groter dat een pup hierdoor geaccepteerd wordt
  • Ze zijn super schattig

Nadelen:

  • Het opvoeden van een pup is ontzettend veel werk. Denk hierbij naast opvoeden aan zindelijk maken en socialiseren
  • Is het je eerste pup? Dan is het volgen van een puppycursus erg aan te raden. Alleen zijn de meeste puppyscholen als gevolg van de coronacrisis nu gesloten
  • Een pup kan in zijn eerste zes maanden nog maar kort alleen zijn. Als je straks weer aan het werk gaat, kan dit dus een probleem opleveren.
  • Voor mensen met kleine kinderen: pups hebben veel slaap en weinig prikkels nodig. Jonge kinderen maken dit vaak lastig. Heb je hele jonge kinderen?
aanschaf van een hond in de corona periode
aanschaf van een hond in de corona periode

De voor- en nadelen van een volwassen hond

Voordelen

  • Je hoeft de hond niet meer op te voeden of zindelijk te maken
  • Het karakter van het dier is al gevormd, zeker als hij ouder dan 2 jaar is. Daarom weet je hoogstwaarschijnlijk beter wat voor dier je in huis haalt.
  • Een groot misverstand bij volwassen honden is dat zij geen nieuwe dingen meer kunnen leren. Het kost misschien iets meer tijd, maar honden blijven hun hele leven leergierig.

Nadelen

  • Omdat het karakter al gevormd is, is het lastiger om een volwassen hond te vinden die precies bij jouw behoeftes past. Is de hond bijvoorbeeld gewend aan jonge kinderen? Of is hij gewend om even alleen te zijn?

Welk hondenras past bij jou?

De meeste hondenrassen worden aangeschaft op basis van uiterlijk, zonder dat men weet wat voor karaktereigenschappen horen bij het ras. Let daarom goed op of dit schattige ras ook bij jou past. Dit kun je doen door jezelf het volgende af te vragen:

  • Welk formaat hond wil ik?
    Als je niet zo groot woont, is het waarschijnlijk fijner om een kleinere hond te nemen.
  • Wat is mijn tijdsbesteding per dag?
    Het ene ras heeft een stuk meer lichaamsbeweging nodig dan het andere.
  • Wil ik dat de hond goed met kleine kinderen kan?
    Kies dan voor een ras dat bekend hierom staat, zoals de Labrador.
  • Heb ik ervaring met het houden en trainen van honden?
    Als het antwoord nee is, kies dan niet voor een hond met een heel pittig karakter
  • Wil ik een gehoorzame hond?
    Hoe gehoorzaam de hond is, is afhankelijk van de opvoeding. Maar het karakter van bijv. een teckel is nou eenmaal een stuk eigenwijzer dan dat van een Border Collie.
  • Wil ik een aanhankelijke of zelfstandige hond?
    Niet elke type hond vindt het fijn om geaaid en geknuffeld te worden.
  • Moet de hond een allemansvriend zijn?
    Als je vaak familie of vrienden over de vloer hebt, is dit wel zo handig.
  • Wil ik tijd aan de vachtverzorging besteden?
    Rassen met een langharige vacht hebben meer verzorging nodig dan kortharige rassen. Dit kost niet alleen veel tijd maar ook geld.
  • Hoeveel geld wil ik aan mijn hond besteden?
    Het is belangrijk dat je je ook verdiept in de mogelijke erfelijke afwijkingen die bij een bepaald ras komen kijken. Zo hebben kortsnuitige honden, zoals de Franse Bulldog, en de mopshond vaak luchtwegaandoeningen, waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Dit is niet alleen zielig, maar de behandeling hiervan kan erg veel geld kosten.
aanschaf van een hond in de corona periode

Nooit meer onverwacht hoge dierenartskosten voor je hond? Bereken je premie binnen 1 minuut!

aanschaf van een hond in de corona periode

Waar kan ik een hond kopen?

Er zijn een aantal manieren waarop je een hond kan aanschaffen;

  • Bij een dierenasiel
  • Bij een rasvereniging en zijn fokkers
  • Bij een buitenlandse stichting
  • Via het internet, websites zoals Marktplaats en Puppyplaats

Weten waar je op moet letten als je gaat kijken bij een fokker? Bekijk hier onze checklist!

Bij een rasvereniging en hun fokkers.

Neem dan contact op met een bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging. Voor sommige rassen zijn er twee of meer rasverenigingen.Een rasvereniging kan jou de voor- en nadelen van een hondenras vertellen, en of jij geschikt bent voor het hondenras. Via de vereniging kan jij in contact komen met fokkers en inzicht krijgen in de bestaande en toekomstige nestjes. Liever een wat oudere hond? Rasverenigingen helpen ook vaak met het herplaatsen van oudere honden die op zoek zijn naar een nieuw huis. Voordeel hieraan is dat het karakter van de hond al gevormd is, zo weet je van tevoren al of de hond bij jou past. Let op veel fokkers hebben een wachtlijst. Het kan dus zijn dat je een periode moet wachten voordat je in aanraking komt voor een pup.
Een rashond kopen is duurder omdat deze honden een stamboom hebben en aan alle ras eigenschappen voldoen en bijzondere eigenschappen kunnen hebben zoals een goed speurvermogen.

Via buitenlandse stichtingen

Als je graag een hond uit het buitenland wilt adopteren, dan kan dat. In de tijden van Corona zal dit wat lastiger gaan omdat er bijna geen vliegtuigen meer vliegen en veel grenzen al dicht zijn. Lukt het wel? Vergeet dan niet alleen te kijken naar hoe zielig het dier misschien is maar blijf ook kritisch op het soort hond wat je in huis haalt. Haal een buitenlandse hond altijd zelf op, zo kun je zien waar de hond verblijft en vragen stellen. Een hond die op straat heeft geleefd heeft een andere benadering nodig dan een rashond bij een fokker. Een goede buitenlandse stichting vangt de hond eerst zelf op en bekijkt of zij het dier aan een gezin kunnen aanraden. Straathonden zijn minder geschikt voor onervaren hondeneigenaren.

Via het internet, websites zoals Marktplaats en Puppyplaats

Op het internet is een groot aanbod aan puppy’s. Vaak voor een lage prijs en je kunt ze snel ophalen. Het is alleen erg moeilijk om een betrouwbare fokker te vinden via deze websites. Op het internet zijn veel malafide hondenhandelaars actief. Deze handelaars willen maar 1 ding en dat is geld verdienen. Zij zullen je proberen te verleiden met schattige (ras) puppy’s voor een goedkope prijs. De kans dat je een ongezonde pup koopt is via deze platvormen groter.
Weten waar je op moet letten als je gaat kijken bij een fokker? Bekijk hier onze checklist!

Af en toe een hond?

Misschien vind je het ook handig te weten dat er opties bestaan om af en toe van een hond te genieten, zonder dat jij er altijd voor hoeft te zorgen. Organisaties als PetBnB en Stichting Oopoeh brengen hondenbaasjes en hondenoppassers en –uitlaters bij elkaar. En misschien is er wel een hondenbaasje bij jou in de buurt die, juist in de corona periode, enorm geholpen is met jouw hulp als oppas of uitlaatservice!