Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken

Belangrijk om te weten

Home » Belangrijk om te weten

Huisdieren dienen bij het aangaan van de verzekering gezond te zijn. Indien jouw huisdier al een bestaande aandoening heeft dan kan het zijn dat Petplan, naar gelang van de ernst van de aandoening het huisdier niet accepteert voor de verzekering, of dat er een tijdelijke of levenslange clausule voor deze aandoening op de polis wordt geplaatst.
Je kunt de premie als volgt betalen:
 • ineens via jaarlijkse automatische incasso (3% korting op de jaarpremie)
 • ineens via jaarlijkse factuur betalen (3% korting op de jaarpremie)
 • maandelijks
Let op:
 • Petplan is verplicht om 21% assurantiebelasting te berekenen over de premie. De getoonde premies zijn inclusief 21% assurantiebelasting.
 • Petplan berekent geen poliskosten bij verzending van de polis per e-mail en berekent 11 euro bij verzending per post.
 • Indien jouw huisdier overlijdt, eindigt de verzekering en wordt teveel betaalde premie terugbetaald.

In Nederland is het verplicht om je hond te laten chippen. Alle pups moeten dan binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Ook moeten pups voordat ze 8 weken oud zijn, worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Voor katten geldt geen verplichting.

Chippen is belangrijk voor het opsporen van je kat of hond indien deze kwijtgeraakt is. Ook is het voor een verzekering belangrijk dat het dier geïdentificeerd kan worden.

In de Petplan polisvoorwaarden is het volgende opgenomen in verband met chippen:

 • Huisdieren dienen gechipt te zijn op het moment dat de eerste declaratie wordt ingediend.
 • De identificatiechip kan worden ingebracht tijdens de eerste behandeling.
 • Petplan vergoedt de chip.
 • Rekeningen zonder chipnummer kunnen niet vergoed worden.

De declaratietermijn van je Petplan huisdierenverzekering is 1 jaar. Dit betekent dat je dierenarts facturen voor hond, kat, konijn of papegaai tot maximaal 1 jaar na de behandeldatum kunt insturen naar Petplan. Daarnaast kun je gratis online declareren. Aan declareren per post zijn kosten verbonden.

Wil je meer weten? Lees hier alles over declareren bij Petplan

De eigen bijdrage verschilt per pakket:

 • Basis pakket: je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Enkel voor consult en diagnostiek betaalt je 50% eigen bijdrage.
 • Plus pakket: je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult en diagnostiek betaalt je echter 25% eigen bijdrage. Voor medicatie alternatieve zorg, gebit, extra zorg en speciale zorg betaalt je 50% eigen bijdrage.
 • Totaal pakket: je betaalt altijd een eigen bijdrage van 20%. Ook voor consult en diagnostiek.

Belangrijke informatie over de eigen bijdrage:

 • Kijk hier voor het complete Petplan vergoedingenoverzicht.
 • De eigen bijdragen in het Petplan vergoedingenoverzicht hebben betrekking op je eigen vaste dierenkliniek. Word je doorverwezen? Meld dit dan tijdig via het meldingsformulier.
 • Let op: Petplan huisdierenverzekering ook de mogelijkheid om naast de eigen bijdrage te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100,- of €250,-. Kies je voor dit vrijwillige eigen risico, dan ontvang je maar liefst 10% of 25% korting op je jaarpremie

De Petplan huisdierenverzekering gaat direct na ontvangst en acceptatie van de aanvraag in. Deze ingangsdatum staat vermeld op je polis en gaat in om 0.00 uur. Vanaf deze dag is je hond, kat, konijn of papegaai verzekerd. 

De wachttermijn is de periode van 30 dagen direct volgend op de ingangsdatum van de verzekering. Scroll verder naar beneden op deze pagina voor meer informatie over de wachttermijn.

Het is verstandig om al jouw huisdieren tegen ongeval en ziekte te verzekeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Petplan stimuleert verantwoord huisdierenbezit. Daarom krijg je bij Petplan vanaf het 2e verzekerde huisdier 5% premiekorting voor al jouw verzekerde huisdieren.

Wist je trouwens dat je 3% korting krijgt op je jaarpremie als je deze in één keer betaalt?

En wist je dat je maar liefst 25% op je jaarpremie kunt besparen? Petplan biedt sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid aan om een vrijwillig eigen risico van €250,- per jaar te nemen.

Indien jouw dierenarts een behandeling van € 750,- of meer adviseert, dan dien je vooraf Petplan om toestemming te vragen voor deze behandeling via het meldingsformulier.

Je ontvangt dan binnen 1 werkdag per mail een reactie van Petplan. Pas na ontvangst van de bevestiging, kun je een afspraak maken met de desbetreffende dierenarts/specialist.

Deze meldingsplicht behandeling medische noodzakelijke zorg is opgenomen in artikel 5.6 van de Petplan polisvoorwaarden.

Indienen behandelkosten en doorverwijzingen

Je bent altijd verplicht jouw dierenarts vooraf naar de behandelkosten te vragen. Voor behandelingen boven de €750,- ben je verplicht om (een kopie van) de kostenraming van de behandeling en het medisch dossier van jouw huisdier mee te sturen met het meldingsformulier.

Ook dien je een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een specialist door te geven aan Petplan. Doet je dit niet, dan kan een beperkte vergoeding worden gehanteerd. Dit geldt uiteraard voor een niet-spoedeisende behandeling. Een spoedeisende behandeling kun je doorgeven zodra dit mogelijk is.

Hoe kun je de melding doorgeven aan Petplan?

Vul het meldingsformulier in en verzend het online samen met de bijlagen. De bijlagen kun je eenvoudig uploaden.

In de Petplan polisvoorwaarden staan de algemene en bijzondere voorwaarden. De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle dekkingen. De bijzondere voorwaarden gelden per dekking. Op jouw polis zie je waar je voor verzekerd bent. Lees altijd goed de polisvoorwaarden door.
 • Sluit je een nieuwe Petplan polis af? Dan gelden de polisvoorwaarden 2021-02.
 • Ben je al klant en wil je weten welke polisvoorwaarden van toepassing zijn op jouw verzekering? Check dan je huidige polisblad voor de voor jou relevante polisvoorwaarden. Afhankelijk van de startdatum van je verzekering, kunnen verschillende polisvoorwaarden van toepassing zijn. Deze polisvoorwaarden vind je hier.

Belangrijk: je dient voordat je je eerste declaratie bij Petplan huisdierenverzekering indient, de naam van jouw vaste dierenkliniek te registreren bij Petplan huisdierenverzekering.

Het Petplan vergoedingenoverzicht geldt per 1 januari 2015 voor de vaste dierenkliniek die je bij Petplan hebt geregistreerd. Dit is de kliniek die bij Petplan bekend is en die op jouw polisblad staat vermeld. Het Petplan vergoedingenoverzicht heeft betrekking op diensten die je bij je vaste dierenkliniek heeft afgenomen.

Meld bezoek en behandeling in andere kliniek

Jouw vaste dierenarts bepaalt de eventuele behandeling die jouw huisdier nodig heeft. Word je doorverwezen naar een andere kliniek via jouw vaste dierenkliniek? Dan dien je dit te melden via het meldingsformulier.

Ga je voor de vervolgbehandeling naar een andere dierenkliniek en meld je dit niet via meldingsplicht@petplan.nl, dan worden de diensten vergoed voor 50% in het Basis pakket, 75% in het Plus pakket en 80% in het Totaal pakket.

Aantoonbaar spoedgeval

Indien het gaat om een behandeling of spoedconsult bij je vaste dierenarts, dan wordt de behandeling gewoon vergoed volgens de bestaande pakketvoorwaarden (vergoedingenoverzicht). Een spoedbehandeling die niet bij je eigen dierenarts wordt uitgevoerd, valt onder spoed in het vergoedingenoverzicht (50% in het Basis Pakket, 75% in het Plus Pakket en 80% in het Totaal Pakket).

Nog op zoek naar een vaste dierenarts?

Ben je nog op zoek naar een vaste dierenkliniek? Kijk op de Petplan dierenartsfinder voor dierenklinieken bij je in de buurt.

Verlengen of overstappen op een ander Petplan pakket? Voor het einde van de looptijd ontvang je automatisch van Petplan een verlengingsvoorstel. Wil je overstappen op een ander pakket? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Aan het einde van het verzekeringsjaar is het mogelijk om over te stappen op een ander Petplan pakket. Petplan kan wel een aantal medische vragen stellen over jouw huisdier in verband met acceptatie. Ook kun je aanvullende verzekeringen toevoegen.
 • Petplan je tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- of € 250,-. Kies je voor dit vrijwillige eigen risico, dan krijg je maar liefst 15% of 25% korting op de jaarpremie!

Wil je advies of hulp in verband met het overstappen op een ander pakket? Bel ons gerust. Wij staan je graag te woord.

Je kunt je Petplan huisdierenverzekering beëindigen met een opzegtermijn van één maand. Dit is maandelijks mogelijk zodra je polis de looptijd van één jaar heeft of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je huisdier overleden is. Wil je opzeggen, ga dan naar onze opzegpagina

Je kunt bij Petplan huisdierenverzekering kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je bespaart dan maar liefst 15% of 25% op je jaarpremie.

Bij de verschillende Petplan pakketten betaal je altijd een verplichte eigen bijdrage. Je kunt deze bijdragen vinden in het Petplan vergoedingenoverzicht. Daarnaast kan je bij Petplan nu ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- of € 250,- per polisjaar. Je ontvangt dan maar liefst 15% of 25% korting op je premie.

Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-? Dan betaal je de eerste € 100,- aan vergoedingen zelf. Petplan keert dus de eerste € 100,- aan vergoedingen die bij je pakket horen, niet uit. Het vrijwillig eigen risico kun je pas na een jaar stopzetten.

In de Petplan polisvoorwaarden staan de volgende voorwaarden die Petplan stelt aan leeftijd en ras van je huisdier:

 • De Petplan huisdierenverzekering kan worden aangegaan vanaf de leeftijd van 8 weken.
 • Petplan hanteert voor hond en kat vanaf de leeftijd van 8 jaar jaarlijks een extra premietoeslag.
 • Alle rassen zijn welkom bij Petplan.
 • Voor een aantal rassen gelden afwijkende acceptatievoorwaarden. Bij deze rassen zijn (erfelijk bepaalde) raseigenschappen opgenomen in de rasstandaard die aanleiding geven tot (veel) extra ziektekosten. Ziektekosten gerelateerd aan deze afwijkingen worden door een rasclausule uitgesloten en kunnen dan ook niet worden vergoed.

Voor deze rassen gelden afwijkende acceptatievoorwaarden:

 • Franse en (Old) Engelse Bulldog: Standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus)
 • Cavalier King Charles: Standaard uitsluiting van alle neurologische aandoeningen inclusief hersenen en ruggenmerg.

De wachttermijn is de periode van 30 dagen direct volgend op de ingangsdatum van je Petplan huisdierenverzekering. In de Petplan polisvoorwaarden is hierover het volgende opgenomen:

 • Petplan hanteert een wachttermijn van 30 dagen.
 • Kosten ten gevolge van een ziekte, aandoening of ongeval ontstaan vóór of binnen de wachttermijn worden niet vergoed.
 • De wachttermijn geldt niet voor plaatsing van de chip. Deze kosten worden per direct vergoed.