Wat is gedragstherapie?
Gedragstherapie kan helpen als je hond gedrag vertoont dat ongewenst is of problematisch gedrag vertoont dat hinderlijk is voor jezelf of voor je hond. Een gedragstherapeut zal naar de oorzaak van het gedrag kijken en doet grondig onderzoek. Vaak coacht de gedragstherapeut zowel eigenaar als huisdier om het gedrag te veranderen.
Wanneer gedragstherapie bij huisdieren?
Gedragstherapie kan ingezet worden bij o.a.:
- angst voor vreemde mensen
- agressie naar mens of dier
- dwangmatig of onhandelbaar gedrag
- extreem angstig gedrag
- je hond kan niet alleen zijn
Informeer bij Petplan of de medische indicatie onder de vergoedingen van je verzekering valt.
Werkwijze gedragstherapeut
Soms wordt ook de thuissituatie onder de loep genomen. Vaak werkt de gedragstherapeut nauw samen met de dierenarts om medische oorzaken op te speuren. Na een grondige analyse zal gestart worden met een therapie ingezet die op maat gemaakt is voor jou en je hond.
Vergoeding voor gedragstherapeut
Petplan vergoedt gedragstherapie indien de gedragsafwijking pathologisch is. Deze lijst is in overleg met het Platform Professionele Gedragstherapeuten (PPG)) en Certipet vastgesteld. Vergoeding voor deze indicaties is voorbehouden aan behandelaars die door de PPG en/of Certipet zijn aangewezen en houdt behandeling in van:
- Verlatingsangst met als kanttekening dat tussen de leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar dit alleen vergoed wordt als er sprake is van een hond die uit een asiel komt of meerdere eigenaren gehad heeft,
- Op latere leeftijd ontstane onzindelijkheid, mits lichamelijke factoren uitgesloten en/of behandeld zijn,
- Markeren met uitsluiting van intacte katers en poezen,
- Stereotype of dwangmatig gedrag, waaronder: zichzelf kaal likken, de huid kapot bijten, (beide niet ten gevolge van een dermatologische aandoening), staart jagen, schaduwjagen, licht jagen, pica, haren uittrekken, cirkelen- ,
- Agressie naar volwassen mensen (spelagressie uitgesloten),
- Agressie naar kinderen (spelagressie uitgesloten),
- ADHD type hyperactiviteit,
- Dementieverschijnselen,
- Depressie verschijnselen,
- Kennelsyndroom,
- Angst voor vuurwerk, onweer en harde geluiden,
- Angst ten gevolge van een traumatische ervaring.
Na doorverwijzing door de dierenarts zal er tijdens een intakeconsult worden beoordeeld of de gedragsafwijkingen onder de genoemde indicaties vallen. Dit consult wordt volgens de polisvoorwaarden vergoed door Petplan.
Ga voor de eigen bijdrage naar het vergoedingenoverzicht.
Gedragstherapeut zoeken
Hieronder vind je een overzicht van de gedragstherapeuten (niet dierenartsen) zoals deze zijn geaccrediteerd door het Stichting Platform van Professionele Diergedragstherapeuten (SPPD) en/of de Stichting Certipet.