Lees wat de dierenfysiotherapeut is en wat hij/zij kan betekenen voor je huisdier

Wat doet de fysiotherapeut

Dierenfysiotherapie is een specialisatie en gericht op het bewegingsapparaat van dieren. Dierfysiotherapeuten zijn dus afgestudeerde humane fysiotherapeuten. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massage en adviezen. Tevens kan een behandeling ondersteund worden met apparatuur. De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen die fysiotherapeuten die zich tevens in dierfysiotherapie gespecialiseerd hebben mogen deze titel voeren. De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met de dierenarts en uitsluitend op basis van een verwijzing.

Wanneer fysiotherapie bij huisdieren?

Dieren zijn sterk afhankelijk van hun bewegingsvrijheid. Net als bij de mens veroorzaken belemmeringen op dit vlak niet alleen pijn, maar hebben ze tevens invloed op het gedrag. Een dierenfysiotherapeut stimuleert je huisdier om d.m.v. een uitgestippeld behandelplan weer optimaal te bewegen zonder pijn.
  • Stoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat
  • Orthopedische en neurologische aandoeningen van wervelkolom en extremiteiten
  • Acute en chronische letsels aan gewrichten, banden, pezen, spieren
  • Post-operatieve begeleiding

Werkwijze dierfysiotherapeut

Net als bij de humane fysiotherapie (voor de mens) stelt de dierfysiotherapeut een behandelplan op. De fysiotherapeut maakt gebruik van o.a. massagetherapie, oefen- en bewegingstherapie, fysio-technische applicaties (elektrotherapie, ultrageluid, laser, magneetveld en koude- en warmte-applicaties).

Vergoeding voor dierfysiotherapeut

Petplan vergoedt fysiotherapie op basis van medische indicatie in alle pakketten (BASIS, PLUS en TOTAAL). Ga voor de eigen bijdrage naar het vergoedingenoverzicht.

Fysiotherapeut zoeken

Hieronder vind je de link naar de site van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie bij dieren: www.nvfd.nl/