top 5 ongevallen huisdieren

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Van een pup die een satéprikker heeft opgegeten tot een kat die van het balkon valt. Ruim 80 procent van de huisdieren heeft wel eens een ongeluk gehad. Met name het typische jonge dierengedrag vult de wachtkamer van de dierenarts, blijkt uit onderzoek van Petplan onder 800 baasjes.

De meest genoemde reden voor een bezoek aan de dierenarts is het opeten van iets gevaarlijks. Chocolade is een bekende boosdoener, maar ook schuursponsjes, teddyberen en zelfs junkpoep wordt genoemd. Vaak moet er een röntgenfoto of echo aan te pas komen om vast te stellen wat er in de buik van het dier zit. Vaak gaat het om meer dan 500 euro.

Jonge dieren
Zowel bij honden als bij katten vinden de meeste ongelukjes (40 procent) plaats tijdens de eerste drie levensjaren. “Jonge dieren zijn net kinderen: ze stoppen de raarste dingen in hun mond, zien geen gevaar en zijn nog wat onhandig. Gisteren zag ik onze kantoor-pup Francey tegen een glazen wand springen, omdat zij daarin haar speeltje gereflecteerd zag. Even schrikken, maar gelukkig liep dat goed af”, aldus Marelie Sweep, marketing manager van Petplan.

De top 5 ziet er als volgt uit:

Top 5 jonge honden

  1. Iets raars gegeten
  2. Verwonding opgelopen tijdens het spelen
  3. Bijtwond
  4. Botbreuk
  5. Aanrijding

Top 5 jonge katten

  1. Iets raars gegeten
  2. Val (vaak van een balkon of uit een boom)
  3. Botbreuk
  4. Bijtwond
  5. Verwonding opgelopen tijdens het spelen

Aanrijding

Mensen met huisdieren hopen natuurlijk dat hun gezinslid niks overkomt. De hondeneigenaar is vooral bang dat zijn viervoeter een vreemd voorwerp binnenkrijgt of wordt vergiftigd, terwijl de kattenbaas zijn hart vast houdt voor een aanrijding.