hond als middel tegen eenzaamheid door corona

Petplan waarschuwt: ‘Een hond is geen impulsaankoop’ Amsterdam, 9 april – Fokkers en dierenasielen hebben het drukker dan ooit. Het aantal keer dat via Google wordt gezocht op ‘hond kopen’ en ‘pup kopen’ is sinds half maart explosief gestegen. Deze trend is niet los te zien van de coronamaatregelen waar Nederland mee te maken heeft, want vanwege het gebrek aan sociale contacten hebben mensen juist nu behoefte aan een gezelschapsdier. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Petplan Nederland. “Jij bent een dierenleven lang verantwoordelijk je het huisdier, ook na deze quarantaine periode”, aldus Marélie Sweep van Petplan. De huisdierverzekeraar start daarom vanaf volgende week een online spreekuur om mensen van advies te voorzien en te begeleiden in hun keuze.

Coronacrisis aanleiding voor nemen van hond

Naar aanleiding van de geluiden van verschillende fokkers en asielen en het sterk stijgende zoekvolume op Google, peilde Petplan onder Nederlanders of zij in deze tijd overwegen om een hond in huis te nemen en of de coronacrisis hier invloed op heeft. Bijna 50% van de mensen die overweegt om een hond in huis te nemen, geeft aan dat die wens is ontstaan of versterkt door de huidige coronacrisis. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een puppy. De toenemende aandacht is goed merkbaar bij fokkers en dierenasielen. “Ik word plat gemaild”, vertelt Monica Janneman van Zaanse Doodles. “Mensen sturen korte, zakelijke mails, alsof ze op zoek zijn naar een koelkast. ‘Beste, wat kost een pup? Heeft u hem nu liggen? Dan kom ik hem nu halen’. Normaal krijg ik ongeveer 10 mailtjes per dag, nu zijn het er 40-50.” Ook Hans Fokkens, directeur van Dierenopvang Amsterdam, merkt dat er meer honden worden opgehaald. “Normaal hebben we ongeveer 200 honden in de opvang, nu zijn dit er 42.” Of dit te maken heeft met de coronacrisis, durft Hans niet te zeggen, maar hij ziet wel een andere ontwikkeling: “Er zijn nu meer pleeggezinnen voor dieren. Normaal kunnen we 5 tot 7 honden in een pleeggezin plaatsen, waar ze dan tijdelijk kunnen blijven omdat dit toch fijner is dan in een asiel. Op dit moment zijn het er echter 20!”

Hond als middel tegen eenzaamheid

De belangrijkste redenen die door de ondervraagden worden genoemd om juist nu een hond in huis te nemen, zijn eenzaamheid en het gebrek aan beweging. Mensen voelen zich vaker alleen nu sociale contacten zoveel mogelijk worden vermeden en een typisch gezelschapsdier als een hond kan hier verandering in brengen. Daarnaast moet een hond dagelijks een paar keer worden uitgelaten. Nu sportscholen en sportverenigingen dicht zijn, biedt een hond een aanleiding om meer te bewegen. Hoewel deze ontwikkelingen ertoe leiden dat meer honden uit het asiel een nieuw thuis vinden, is Petplan kritisch: “Het plan om een huisdier aan te schaffen is super leuk, maar mensen moeten weten waar ze aan beginnen. Het aanschaffen van een huisdier is een langetermijnplan. Men is een dierenleven lang verantwoordelijk voor het huisdier, ook na deze quarantaine periode.”

Online spreekuur

“Bij Petplan weten wij als geen ander over het verloop van een dierenleven en welke risico’s daarbij komen kijken. Want vinden mensen het ook nog leuk om vier keer per dag hun hond uit te laten als de kou of regen straks weer zijn intrede doen? En beseffen mensen welke kosten er komen kijken bij het verzorgen van een hond?” Om potentiële baasjes te helpen bij het nemen van de juiste beslissing, start Petplan per 17 april een wekelijks online spreekuur. In dit spreekuur kunnen vragen gesteld worden, die door de huisdierspecialisten van Petplan beantwoord worden. Om een afspraak te maken voor het spreekuur, kunnen mensen terecht op petplan.nl/puppychat.

Over Petplan

Petplan is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en inmiddels uitgegroeid tot de grootste huisdierenverzekering wereldwijd. Met gepassioneerde dierenliefhebbers en experts wordt er elke dag hard gewerkt om de zorg voor huisdieren nog beter te maken. Naast een katten- en hondenverzekering biedt Petplan, als enige verzekeraar in Nederland, een verzekering voor konijnen en vogels. De beste zorg voor huisdieren dus. En een zorg minder voor hun baasjes.