Flinke stijging in chocoladevergiftiging bij honden tijdens Sinterklaasfeest

Huisdierenverzekeraar Petplan vraagt hondenbezitters waakzaam te zijn voor chocoladeletters

chocoladevergiftiging bij honden tijdens sinterklaasfeest

Amsterdam, 24 november 2022 – Ook dit Sinterklaasfeest worden honden ziek, of erger, doordat ze een chocoladeletter of chocoladepepernoten hebben gegeten.

Huisdierenverzekeraar Petplan ziet een flinke stijging in het aantal chocoladevergiftigingen bij honden tijdens het Sinterklaasfeest ten opzichte van voorgaande jaren. Dat maakte de organisatie vandaag bekend op basis van claimafhandelingen en waarschuwingen van dierenartsen.

“Het is elk jaar feest”

Uit data van Petplan blijkt dat er dit jaar al een 5% groei is in het aantal chocoladevergiftigingen en dat terwijl het Sinterklaasfeest nog een anderhalve week duurt. “Het is elk jaar feest, maar dan niet op de goede manier.”, aldus Operations Manager Daniëlle Koolmoes van Petplan. “Ondanks dat de meeste baasjes weten dat chocolade slecht is voor hun hond, blijft zo’n letter of een bakje chocoladepepernoten nog weleens per ongeluk ergens liggen waar de hond bij kan. En ja, dan is het: hap, slik, weg.

Symptomen

Honden kunnen erg ziek worden van chocolade en in het ergste geval zelfs overlijden. “Daarom is het belangrijk dat een baasje weet wat de symptomen van chocoladevergiftiging zijn.”, geeft dierenarts Nienke Mulder van Caressa Dierenziekenhuizen aan. ‘Bij milde verschijnselen kan de hond gaan braken en diarree krijgen. Bij een ernstige vergiftiging kan de hond rillen, hartkloppingen krijgen en in sommige gevallen zelfs epileptische aanvallen.

De verschijnselen kunnen na een aantal uur optreden. Als het eten van chocolade kort geleden is, laat een dierenarts de hond overgeven. Omdat dit zo snel mogelijk moet gebeuren, zal de hond met spoed naar de dierenarts moeten. Is het langer geleden en is de hond al ziek van het chocolade eten, is het vaak nodig om het dier op te nemen voor behandeling. “In dat geval kunnen de dierenartskosten zeker oplopen.”

Lees hier meer over chocoladevergiftiging bij honden

Dierenartskosten

Dat het leven op alle gebieden duurder wordt, daar komen huisdiereigenaren nu ook achter. “De dierenartskosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en zo’n onschuldig ongelukje zoals het eten van een chocoladeletter kost tegenwoordig al snel zo’n €1.000,-.”, vervolgt Daniëlle Koolmoes. “Dan zijn onze klanten wel opgelucht dat ze hun huisdier verzekerd hebben. Niet iedereen heeft zomaar zo’n bedrag klaarliggen in deze dure tijd.”

Sinterklaasletters en pepernoten voor honden

De huisdierenverzekeraar geeft aan dat honden ook kunnen meegenieten van het Sinterklaasfeest, maar dan wel op een verantwoordelijke manier. “Tegenwoordig zijn er speciale letters voor honden en ook diervriendelijke pepernoten zijn snel gemaakt, daar staat zelfs een video van op onze website.”

Bekijk hier de video over hoe je pepernoten voor honden maakt

Over Petplan

Petplan is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en inmiddels uitgegroeid tot de grootste huisdierenverzekering wereldwijd. Met gepassioneerde dierenliefhebbers en experts wordt er elke dag hard gewerkt om de zorg voor huisdieren nog beter te maken. Naast een katten- en hondenverzekering biedt Petplan, als enige verzekeraar in Nederland, een verzekering voor konijnen en vogels. De beste zorg voor huisdieren dus. En een zorg minder voor hun baasjes.

Noot voor redactie

Naam mediacontact: Daniëlle Koolmoes

E-mailadres: daniellekoolmoes@petplan.nl

Telefoonnummer: 020 722 0230