Home » Dierenadvies » Papegaai » Mijn papegaai douchen, kan dat?

Mijn papegaai douchen, kan dat?

papegaai douchen

Net als bijna ieder huisdier moet een papegaai natuurlijk ook eens in de zoveel tijd gewassen worden. Maar hoe doe je dit? Onder de douche! Een papegaai douchen kan geen kwaad. Sterker nog: sommige papegaaien krijgen er geen genoeg van. Mocht je niet goed weten hoe je dit aanpakt, in dit artikel lees je alles over het douchen van jouw kromsnavel.

Waarom papegaai douchen?

Eigenlijk is het voor elk papegaaienbaasje goed om te weten dat het juist belangrijk is om je papegaai te douchen. Het voorkomt namelijk plukgedrag bij je praatgraag. De vochtigheid waarin papegaaien in het wild leven is namelijk veel hoger dan bij ons thuis. Omdat onze lucht een stuk droger is drogen de veren van je papegaai sneller uit. Door uitdroging kan jeuk ontstaan en door deze jeuk begint je papegaai aan zichzelf te plukken. En dat willen jullie allebei niet hebben!

Wanneer kan ik mijn papegaai douchen?

De meeste papegaaien zijn ‘doucherijp’ als hun veren goed aanwezig zijn. Bij middelgrote tot grote papegaaien is dit meestal bij een leeftijd van tien tot twaalf weken. Waarschijnlijk is jouw papegaai nog niet gewend aan douchen. Bouw het douchen dan voorzichtig op. Heb hierbij veel geduld, je papegaai moet het douchen wel als iets positiefs gaan ervaren en niet als een verplichting.

Wat voor douche?

Elke papegaaiensoort ter wereld beschikt over een bepaald vetlaagje over zijn veren. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat water wordt afgevoerd, waardoor papegaaien altijd kunnen blijven vliegen. Ook als het regent. Je papegaai douchen zorgt ervoor dat je juist door deze vetlaag heen komt, wat erg belangrijk is. Zo bereikt het water namelijk de donsveren en de huid. Dit resultaat bereik je alleen door hem te douchen met water van ongeveer 38 graden Celsius. Met de plantenspuit of met de tuinslang gaat dit helaas niet lukken. Als je jouw papegaai doucht mag je hem nooit uit het oog verliezen! Het kan namelijk zijn dat hij dan te veel water binnenkrijgt, waardoor hij kan overlijden.

Een net verenpak

Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo’n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen. Papegaaien zitten liever op een stok dan op je hand, omdat je arm een stuk minder stabiel is. Je kunt ook een stok van pvc maken. Zorg er dan wel voor dat je het zitgedeelte antislip is.

Papegaai douchen met shampoo

Het is ook mogelijk om papegaaienshampoo aan te schaffen. Door deze shampoo kom je gemakkelijker door het verendek heen. De shampoo verdeel je over je handen. Met je handen verdeel je het zachtjes en geleidelijk over de veren van je kromsnavel. Als je merkt dat je papegaai het niet op prijs stelt dat je hem aanraakt kun je de shampoo ook verdunnen met warm water en in een spuit doen. Praat zachtjes tegen je papegaai om hem op zijn gemak te stellen. Spoel je papegaai na het inzepen goed uit. Je zult zien dat hij weer prachtig schittert na zijn douchebeurt!

Kan mijn papegaai ook in bad

Papegaaien kunnen prima in bad of in de gootsteen. Zorg er wel altijd voor dat het water op de juiste temperatuur is en dat je vogel zich op zijn gemak voelt. Blijf ook constant het water verversen. Papegaaien kunnen nogal poepen in bad en dan wordt het water snel vies. Bij veel dierenspeciaalzaken worden speciale papegaaienbadjes aangeboden.

Samen ongestoord genieten

Wist je dat je jouw papegaai ook kunt verzekeren? Het is misschien niet leuk om over na te denken, maar ook jouw papegaai kan tegen een medische ingreep aanvliegen. Een papegaaienverzekering zorgt er dan dat jij en je maatje ongestoord kunnen genieten, zonder je zorgen te maken over eventuele hoge dierenartskosten. Bij Petplan bieden we ook allerlei aanvullende verzekeringen. Welke past bij jouw papegaai?