Home » Dierenadvies » Papegaai » Kortwieken, hoe doe ik dat bij mijn vogel? » Kortwieken, hoe doe ik dat bij mijn vogel?

Kortwieken, hoe doe ik dat bij mijn vogel?

Kortwieken

Als je een papegaaisoort in huis hebt wordt altijd aangeraden om ze regelmatig te kortwieken. Dit kun je zelf doen, of uitbesteden aan de dierenarts. Als je een vogel kortwiekt zorg je ervoor dat hij nog wel veilig kan opstijgen en landen, maar dat hij niet wegvliegt van huis. Een vogel kortwieken moet wel goed gebeuren zodat het een pijnloze ervaring is. Maar hoe doe je dit?

Wat is kortwieken?

Kortwieken is de handeling waarbij aan één zijde de belangrijke veren van de vleugel van een vogel worden afgeknipt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Deze belangrijke veren worden de slagpennen van de vogel genoemd. Het kortwieken is een pijnloze handeling, die vaak wordt vergeleken met nagels knippen. Natuurlijk verschilt wel per vogel hoe moeilijk het is. Een parkiet kortwieken is vaak lastiger dan het kortwieken van een grotere papegaaiensoort.

Voordelen vogel kortwieken

Veel baasjes vinden kortwieken iets zieligs. En daar valt iets voor te zeggen. De vogel kan in principe niet meer zichzelf zijn. Maar toch zijn er ook situaties waarbij kortwieken wel echt gewenst is. De voordelen van het kortwieken zijn:

  • De kans is kleiner dat je vogel ontsnapt via het raam of de deur. Zo voorkom je ook dat je vogel gevaar loopt buiten.
  • Je vogel vliegt minder snel tegen ramen.
  • Tijdens het koken vliegt hij niet tegen het fornuis of in een pan heet water.
  • Het tam maken gaat een stuk makkelijker.

Bepaal dus altijd voor jezelf of je het nodig vindt om je vogel te kortwieken. Praat hier desnoods over met je dierenarts.

Nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook kortwieken. Zoals eerder vermeld kan kortwieken door sommige baasjes als zielig ervaren worden. Andere eventuele nadelen van kortwieken zijn:

  • Beide kanten moeten precies evenveel gekortwiekt worden.
  • Beide kanten moeten absoluut niet te kort geknipt worden. Dit kan ertoe leiden dat de vogel niet meer veilig kan landen.
  • Tijdens het knippen kan een bloedpen worden geraakt. Hier stroomt bloed doorheen.
  • Bij de dierenarts moet de vogel soms onder narcose.

Verschillende kortwiekmethodes

Er zijn verschillende methodes om je vogel te kortwieken. Maar voor elke methode gelden de volgende aandachtspunten:

  • Houd de papegaai op de juiste manier vast en spreid de vleugel op de goede manier
  • Controleer je papegaai op bloedpennen voordat je begint
  • Probeer altijd zo symmetrisch mogelijk te kortwieken
  • Kortwiek alleen de slagpennen (dus nooit de bloedpennen)
  • Verwijder zo min mogelijk pennen

Boogvorming kortwieken

De eerste methode om een papegaai onder handen te nemen is door hem boogvorming te kortwieken. Hierbij worden de meeste buitenste pennen ingekort tot vlak onder de dekveren. De pennen die meer naar binnen liggen laat je wat langer. Deze methode wordt vaak gebruikt, omdat het een goed resultaat geeft qua uiterlijk als functionaliteit.

De eerste 5 tot 8 slagpennen

Bij de tweede methode worden de eerste 5 tot 8 buitenste slagpennen afgeknipt. Dit doe je dan op een hoogte waarbij de slagpennen 5 tot 25 millimeter onder de dekveren uitsteken. De slagpennen zijn voor het stijgen en landen cruciaal. Door deze in te korten kan je vogel minder goed opstijgen, maar wel goed blijven landen. Het resultaat van deze ingreep is wel minder mooi dan de eerste methode.

Binnenste slagpennen

Bij de derde en laatste methode raak je juist de buitenste slagpennen niet aan, maar begin je vanaf binnen met het kortwieken. Hierbij pak je wel weer de eerste 5 tot 8 pennen. Deze methode is vaak wat mooier, omdat de vleugels een normale lengte lijken te houden als de vleugel wordt opengevouwen. Ook brengt deze methode minder risico met zich mee wat betreft het bijten van je vogel. Dit komt doordat de pennen niet zichtbaar zijn en minder irritatie geven omdat ze worden afgeschermd door de dekveren erboven. Het gebeurt bij deze methode helaas wel dat de was zwaardere vogels last krijgen bij landen. Een parkiet kortwieken op deze manier is dus meer verantwoord dan een grotere ara.

Na het kortwieken

Denk erom dat je vogel soms wel drie dagen nodig heeft om weer op gang te komen na het kortwieken. Dus de op dag van het kortwieken kan het voorkomen dat je vogel geen meter vooruitkomt. Maar geen paniek. Een papegaai gaat zijn eigen krachten aanpassen en zorgt er zelf voor dat dit weer goed komt. Komt je vogel toch na een paar dagen nog steeds niet vooruit? Neem dan contact op met de dierenarts.

Hoe vaak kortwieken?

Een keer kortwieken in een papegaaienleven is niet genoeg. Het verschilt per soort hoe vaak er gekortwiekt moet worden, maar bij een volwassen vogel moet je ongeveer rekening houden met één tot vier keer paar jaar kortwieken. Misschien kun je er een gezellige bijeenkomst van maken door met je vogel te praten. Denk er wel om dat het altijd een stressvolle ervaring kan zijn en wees daarom altijd lief.