Naam: Suus

Ras: Europse korthaar

Mannetje of vrouwtje: vrouwtje

Geboren: 01-05-2003

Baasjes: meneer van Staveren

Waarom heb je voor dit ras gekozen? Wat trok je aan?

Ras speelde in de keuze geen rol. Suus werd geboren in een magazijn waar mijn zoon vakantiewerk deed. De deur naar het magazijn waar de moeder haar kittens wierp, stond overdag altijd open, maar werd na werktijd gesloten. Het kwam voor dat de moeder ’s nachts niet bij haar kittens kon zijn. Soms schuifelden dan, tot schrik van de magazijnbeheerder, in de ochtend kittens rond op de vloer waar vorkheftrucks ongestoord lading heen en weer moesten kunnen rijden. Werknemers boden aan de moeder en de kittens een thuis te bieden. Mijn zoon nam twee kittens mee naar huis: Suus en haar broertje Bram. Helaas is Bram is overleden na te zijn aangereden, maar Suus leeft door.

Hoe oud was je poes toen je haar kreeg? Wat is je leukste herinnering uit die tijd?

Ze zal een week of zes zijn geweest. Dat is jong, maar dat moest wel. Het was aardig om te zien hoe soepel de twee nieuwe katten werden aanvaard door de vier katten die we al hadden.

Hoe ging het opvoeden?

Dat was eigenlijk geen probleem. Het katertje, Bram, kon zijn weg in de groep, in huis en later in de tuin en daarbuiten uitstekend zelf vinden. Suus, de poes, was minder ondernemend en als zij, dan zonder haar broertje was, kon je zien dat ze hem miste als steun en toeverlaat. Gelukkig nam Kitty – een van onze vier katten, intussen overleden, maar toen de jongste – de rol van moeder/opvoeder op zich. Wij, mensen, hebben er eigenlijk niet veel aan hoeven doen behalve het zorgen voor de goede omstandigheden voor het gedijen van ons kattenspul.
Wel bleek dat Suus veel at, soms teveel. Ze zal in het magazijn tekort gekomen zijn en zich aangeleerd hebben te eten als dat voorhanden was.
Zes katten individuele hoeveelheden eten geven is niet te doen. Daardoor kon Suus vaak restjes uit de andere bakken eten. Ze verdrong – hoe klein ze ook was – soms de anderen van hun bak. Die lieten dat toe. Sluipenderwijs is zij op latere leeftijd te zwaar geworden (6,2 kg). Wij zagen dat niet in de geleidelijkheid waarin dat gebeurde. De dierenarts maakte mij daarop attent tijdens een consult voor de jaarlijkse vaccinatie. Momenteel is ze op een ‘normaal’ gewicht (4,5 kg).

Kan je wat over het karakter vertellen?

Ze is aanhankelijk en zoekt nu ze oud is vaker mijn gezelschap. Al mijn andere katten zijn al overleden. Alleen Suus is nog over van mijn beestenspul. Ikzelf leef alleen, mijn vrouw is overleden en onze kinderen zijn het huis uit. Ik laat het toe dat Suus op schoot kruipt als ik in mijn gemakkelijke stoel een boek zit te lezen. Of dat ze op de eettafel klimt en voor me op het wereldnieuws wil gaan zitten voordat ik de kans krijg de krant wat naar boven te schuiven.
Ze slaapt tegenwoordig langer dan vroeger. Wordt ze wakker dan loopt ze mauwend door het huis totdat ze mij vindt. Dan spreek ik haar geruststellend toe en krijgt ze van mij een aai of een knoert. Kan of komt ze niet op schoot, dan gaat zij verder met de dingen die katten nu eenmaal doen.

Goede verzorging is een belangrijk onderdeel om een kat oud te laten worden. Wanneer is de laatste keer dat je bij de dierenarts bent geweest? Waarvoor was dat?

De laatste keer bij de dierenarts was januari dit jaar voor de jaarlijkse vaccinatie. Er waren geen bijzonderheden. De gezondheid van Suus is momenteel goed, althans voor zover ik kan zien. Wel vergt haar vacht wat extra aandacht. Ze verhaart het hele jaar door en kan niet alle losse haren meer wegpoetsen. Om klitvorming en harige kotsslierten te voorkomen moet ik haar vaak borstelen, vooral op de achterdijen en bij haar poepertje. Geen probleem, ze is eraan gewend.

Een aantal jaren geleden bleek haar gebit in zo’n slechte staat, dat de dierenarts adviseerde al haar resterende tanden te verwijderen. Dat is gebeurd. Nu krijgt ze twee keer per dag wat knabbels (Renal van Royal Canin), voldoende om op gewicht te blijven.

Heb je naast dierenartsbezoeken nog andere dingen gedaan, dat je poes nu zo oud is?

Je doet voor je katten natuurlijk van alles, maar of ze daardoor een hoge leeftijd bereiken is niet duidelijk. Wij hebben veel katten gehad. Eén ervan – Streep, een kater met 1 oog – onze zeerover – werd 23 jaar. Sjaak, ook een kater, stierf het jongst: hij werd maar een jaar of acht. De anderen werden 14 tot 18 jaar oud.

Wat is je beste tip voor een lang, gelukkig en gezond kattenleven?

Behalve andere voor mij vanzelfsprekende zaken, veel, maar gepaste, aandacht. Dwing een huisdier nooit menselijk gedrag op. En voor katten natuurlijk een kattenluik in de buitendeur en een kattendoorloop in de schutting. Kortom: alles om een kat een echte kat te laten zijn.