Home » Dierenadvies » Konijn » Konijnenvoer, wat eet een konijn?

Konijnenvoer, wat eet een konijn?

Gezonde konijnen

Leestijd: 3 minuten

Het is belangrijk dat de darmen van het konijn de hele dag blijven werken. Als een konijn langere tijd niet eet dan stopt het maagdarmkanaal ermee. Deze wordt namelijk aangedreven door het eten van voedsel. Konijnenvoer bestaat vooral uit vezels en vers water.

Konijnen zijn planteneters en hebben met name goed, vers, fris ruikend hooi nodig (dit is het hoofdvoedsel van een konijn). Hierin zitten veel vezels (meer dan in stro). Zorg ervoor dat de dagelijkse maaltijd voor ongeveer 80% uit hooi bestaat en zorg ervoor dat je konijn onbeperkt de beschikking water heeft.
Naast hooi (en stro) kun je het konijn biks aanbieden en wat groenvoer, zoals andijvie, wortelloof en af en toe een wortel.

Welke groentes zijn (niet) geschikt voor een konijn?

Pas ook op met groentes. Niet alle groentes zijn geschikt voor je konijn. Zo veroorzaken groenten als kool, spruitjes en prei veel gas en dit kan schadelijk zijn voor je konijn. Ook bonen zijn om deze reden niet geschikt.
Geef je konijn wortels, wortelloof, andijvie, witlof, radijsblad, venkel, veldsla of bleekselderij bijvoorbeeld als extra voeding. Ook weegbree en klaver zijn geschikt. Groen gras mag ook, maar let er wel op dat je konijn niet teveel eet, want dit kan diarree veroorzaken.
Brood kun je met mate geven, dit is echter niet zo gezond als konijnenvoer. Het kan suiker bevatten en is een dikmaker. Geef een konijn ook nooit chocolade!

Combineer vers voer met biks

Je kunt het beste het verse voer combineren met biks (voerkorrels). Biks zijn brokjes met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Ook kun je gemengd konijnenvoer kopen. Het nadeel van dit gemengde voer is dat je konijn kieskeurig kan zijn en niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Blindedarmkeutels

Daarnaast zorgen konijnen ervoor dat ze voedingstoffen binnenkrijgen via de blindedarmkeutels. Dit zijn trosjes keutels die boordevol voedingsstoffen zitten en in de blindedarm worden geproduceerd. Deze keutels eten ze opnieuw op zodat in de tweede ronde de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Lekker knagen

Konijnen vinden het heerlijk om te knagen op bijvoorbeeld wilgentakken. Dit is ook nog eens heel goed voor de tanden. Zorg er wel altijd voor dat de takken schoon zijn, of uit de eigen tuin komen.

Konijnen hebben vers water nodig

Verder is het voor de goede werking van het darmkanaal belangrijk dat je konijn de hele dag door over vers water beschikt.