siberische boskat kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » siberische kat

De Siberische kat is een graag geziene kat in ons landje. Dit is waarom: het is een rustige en vriendelijke kat met een prachtige vacht. Wil jij een Siberische kat kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een Siberische kat?

Een Siberische kat van een erkende fokker kost al gauw € 700,-. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Verder ben je ook nog geld kwijt aan voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Siberische kat heeft namelijk een vergrote kans op erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen prijzig zijn. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Siberische kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder moet je bij het kopen van een Siberische kat opletten dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag bij de aanschaf naar een test van de ouderdieren met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Siberische kat?

Siberische katten worden gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. Maar tuurlijk verschilt dit per huistijger.

Wat is het karakter van een Siberische kat?

De Siberische kat is dé ideale huisgenoot. Hij is rustig en kan goed omgaan met mensen, maar vindt het ook prima om samen te wonen met een konijn of hond. Af en toe vindt hij het lekker om alleen te zijn, maar niet te lang. Per dag heeft de Siberische kat namelijk ook zijn portie aandacht en knuffels nodig, vooral van zijn baasje. Verder is het een nieuwsgierig beestje dat goed kan klauteren en deze voorliefde niet onder stoelen of banken stopt. Gelukkig is het ook een slimme kat, dus springt hij op een mooi gedekte tafel of ongewenst op je aanrecht, dan kun je hem dit makkelijk afleren.

Hoe ziet een Siberische kat eruit?

De Siberische kat is middelgroot en behoorlijk gespierd. Met zijn stevige kop en poten, sterke staart en indrukwekkende kraag staat deze raskat wel zijn mannetje. Zijn vacht is halflang tot langharig en bestendig voor alle seizoenen van het jaar. Zo is zijn vacht waterafstotend en beschermt zijn dikke ondervacht hem tegen de kou. In de zomer verliest hij juist wat van zijn ondervacht zodat hij aangenaam in het zonnetje kan liggen. Mannetjes kunnen wel tot 9 kilo wegen, vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo.

Hoe moet ik een Siberische kat verzorgen?

De vachtverzorging van een Siberische kat is redelijk intensief, met name in de zomer omdat ze dan meer verharen. In deze tijd van het jaar moet je hem 2 tot 3 keer per week borstelen met een metalen kam om klitten te voorkomen. Omdat zijn vacht waterdicht is, kan het moeilijk zijn om een Siberische kat te wassen. Wil je hem toch een wasbeurt geven? Dan is 1 of 2 keer per jaar genoeg en gebruik natuurlijk wel speciale kattenshampoo. Ook is het belangrijk om zijn oren en ogen regelmatig te controleren en af en toe zijn nageltjes te knippen.

Van welke voeding wordt een Siberische kat groot en sterk?

De Siberische kat is een echte carnivoor. Als vleeseter heeft deze kat behoefde aan voeding met veel gezonde eiwitten. Koolhydraten kan deze kat maar slechts beperkt verwerken, houd hier dus rekening mee. Wat de juiste voeding is voor een Siberische kat kun je navragen bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt. Hoeveel voeding je hem moet geven hangt af van zijn energiebehoefte. Beweegt je Sibeertje veel, dan heeft hij ook mee voeding nodig.

Aandoeningen en ziektes bij Siberische katten

De Siberische is een gezonde huistijger. Toch moet je ook met hem af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Siberische katten:

Dit betekent dat de rode bloedcellen in het lichaam van een kitten meteen na de geboorte stukgaan. Hierdoor ontstaat extreme bloedarmoede en sterft de kitten. Om te voorkomen dat deze afwijking ontstaat, is het belangrijk om vooraf de bloedgroep van de ouderdieren te testen.

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Siberische kat

Een bezoekje aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat de dierenarts precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Siberische katten:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Heupkopresectie: ongeveer € 1200,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Heeft je Siberische kat een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan moet je zelf de rekening betalen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Siberische kat kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering. Hiermee komt hij altijd op zijn pootjes terecht.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven