schotse vouwoorkat kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat is geliefd in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is een lieve kat met een bijzonder uiterlijk. Wil je een Schotse vouwoorkat kopen of heb je er al eentje in huis? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, verzorging en het karakter.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een Schotse vouwoorkat?

De prijs van een Schotse vouwoorkat ligt tussen de € 800,- en € 1500,-. Dit zijn slechts de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan speeltjes, voeding, een kattenbak en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Schotse vouwoorkat is namelijk een kattenras met veel specifieke of ras-typische ziektes. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen prijzig zijn. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Hoe oud wordt een Schotse vouwoorkat?

Een Schotse vouwoorkat wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

Wat is het karakter van een Schotse vouwoorkat?

De Schotse vouwoorkat staat bekend als een aangenaam huisgenootje. Het is een lieve kat met een rustig karakter die goed overweg kan met andere katten en honden. Het liefst zitten ze in de vensterbank naar buiten te turen of voor een paar uurtjes te snurken op de bank. Verder is de Schotse vouwoorkat geen actieve kat of speelse kat. Mogelijk ligt dit aan de pijn die dit ras voelt bij beweging. Wel is deze kat altijd in voor een knuffel van zijn baasje, dat dan weer wel.

Hoe ziet een Schotse vouwoorkat eruit?

De Schotse vouwoorkat is middelgroot en heeft een compact lichaam. Aan hun uiterlijk valt een ding gelijk op: hun oren. Deze zijn klein en naar voren gevouwen, vandaar de naam Schotse vouwoorkat. De kop is mooi rond met elegante snorharen. Verder hebben ze een dikke kortharige vacht en komt deze in verschillende kleuren en patronen voor. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 4 en de 6 kilo, vrouwtjes tussen de 2,7 en 4 kilo.

Hoe moet ik een Schotse vouwoorkat verzorgen?

De vacht van de Schotse vouwoorkat heeft geen speciale verzorging nodig. Wekelijks een keertje de vacht borstelen is genoeg om klitten bij deze kat te voorkomen. Ook is het belangrijk om zijn oren goed te checken. Omdat deze gevouwen zijn, kunnen zij deze zelf niet goed schoonmaken. Het baasje moet dus al het vuil rond het oor controleren en mogelijk verwijderen om een oorontsteking te voorkomen. Verder moet je af en toe zijn ogen en nageltjes controleren.

Van welke voeding wordt een Schotse vouwoorkat groot en sterk?

De Schotse vouwoorkat houdt van een hapje eten, misschien wel een beetje te veel. Overgewicht bij deze kat is dan ook een bekend probleem. Daarom is het belangrijk om goed de hoeveelheid voer die je hem geeft te controleren. Verder heeft de Schotse vouwoorkat baat bij voer waarin veel dierlijke eiwitten zitten. Je kunt bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt navragen welke voeding het beste is voor jouw kat. Zij zijn tenslotte de specialist.

Aandoeningen en ziektes bij Schotse vouwoorkatten

De Schotse vouwoorkat kent veel specifieke of ras-typische ziekten. Hieronder vind je de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Schotse vouwoorkat:

Dit is een aangeboren groeistoornis van het kraakbeen, de gewrichten en de botten, daarom hebben Schotse vouwoorkatten ook gevouwen oren. Maar daar blijft het niet bij: het kan ook kortere, misvormde poten en kreupelheid met pijnlijke gewrichtsontsteking veroorzaken.

Dit is aangeboren doofheid aan één of beide oren door een afwijking van de gehoorbotjes in het middenoor. Congenitaal komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe oren. Wil jij een Schotse vouwoorkat kopen? Dan is het belangrijk dat de kitten getest en bewezen vrij is van doofheid, dit kan vanaf 4 weken leeftijd. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een kat met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. De kat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Schotse vouwoorkat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Schotse vouwoorkat

Een dierenartsrekening kan flink prijzig zijn. Wat een dierenartsbezoekje precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Schotse vouwoorkatten:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Acute nierfalen: € 1200,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Ben je met je Schotse vouwoorkat langs de dierenarts geweest? Dan moet je zelf de rekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je hoge dierenartskosten en is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Schotse vouwoorkat kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven