Ragdoll kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » Ragdoll

De ragdoll is populair onder kattenbaasjes. Wij weten waarom: het is een lieve en avontuurlijke kat met een prachtig uiterlijk. Vandaar dat wij hem in elk voortuintje zien liggen. Wil jij een Ragdoll kopen? Op deze pagina lees je alles over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een ragdoll kat?

Een ragdoll kat van een erkende fokker kost gemiddeld € 1.500,-. Maar als baasje ben je verder ook geld kwijt aan de verzorging van deze beauty. Denk hierbij aan voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Dit kattenras heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De kosten van de medische behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een ragdoll kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van ragdoll belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren op erfelijke aandoeningen. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een ragdoll?

Een ragdoll wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per huistijger: de ene ragdoll wordt 16 en de andere helaas maar 10 jaar oud. 

Wat is het karakter van een ragdoll?

Een ragdoll wordt vaak gezien als de ideale huisgenoot. Ze zijn lief, goedgehumeurd en altijd in voor een knuffel van het baasje. Naar het baasje toe zijn ze aanhankelijk en het liefst volgen ze deze overal naartoe, hopend op een aai over de bol of op een spelletje. Een hond in kattenkleren, eigenlijk. Verder ligt deze kat graag languit gestrekt in het zonnetje of in de vensterbank, maar ook van een beetje dollen is hij niet vies. Het perfecte baasje voor een ragdoll is dan ook een persoon die graag met zijn kat optrekt en van knuffelen houdt.

Hoe ziet een ragdoll eruit?

De ragdoll staat bekend om zijn prachtige uiterlijk. Vooral de combinatie van zijn hemelsblauwe ogen en zijdezachte vacht laat het hart van menig kattenbaasje sneller kloppen. Met zijn gespierde lichaam en weelderige haardos is deze middelgrote kat een imposante verschijning. En hij kan wel tot 9,5 kilo wegen. Geen kleintje dus. Koop je een ragdoll kitten? Dan is het een verrassing hoe je nieuwe huisgenoot eruit kom te zien. Ze worden namelijk wit geboren en krijgen pas als ze 3 of 4 jaar oud zijn hun definitieve kleur. Je koopt in ieder geval nooit een kat in de zak, want elke vacht staat bij deze raskat.

Hoe moet ik een ragdoll verzorgen?

De vachtverzorging van een ragdoll is niet intensief. Wekelijks borstelen is voldoende om klitten te voorkomen en zijn vacht adembenemend mooi te houden. Behalve als hij in de rui is, dan moet je hem 2 of 3 keer per week borstelen. Vindt een ragdoll dit erg? Helemaal niet. Sterker nog: de meeste katten geven zelfs kopjes aan het baasje tijdens het borstelen. Bij deze raskat is het ook van belang om af en toe zijn nagels te knippen en zijn tanden te poetsen. En heeft hij een wasbeurt nodig? Was hem dan met speciale kattenshampoo. Verder vindt de ragdoll het heerlijk om buiten te banjeren, maar een kleine tuin of een kattenvriendelijk balkon vindt hij evengoed fijn. Zolang het maar niet al te druk is.

Van welke voeding wordt een ragdoll groot en sterk?

De groei van de ragdoll gaat gepaard met groeispurten. Daarom is het belangrijk om hem als kitten speciale voeding waarin veel eiwit zit te geven. Wat de juiste voeding voor hem is kun je navragen bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt. Na een jaartje of 4 is je ragdoll volwassen en kun je de hoeveelheid voeding aanpassen. Wel heeft elke kat zijn eigen individuele energiebehoefte. Beweegt je kat veel, dan mag hij ook meer voeding. Houd hier dus rekening mee.

Aandoeningen en ziektes bij ragdolls

De ragdoll is een imposante kat. Toch moet je ook met deze huistijger af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij ragdolls:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een ragdoll kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een ragdoll zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een ragdoll kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een ragdoll

Een bezoekje aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij ragdolls:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Acute nierfalen: tussen de € 1500,- en € 2000,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Heeft je ragdoll een medische behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een ragdoll kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering. Hiermee komt hij altijd op zijn pootjes terecht.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven