noorse boskat kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » noorse boskat

De Noorse boskat is geliefd in Nederland. Wij snappen wel waarom: het is een stoere maar lieve kat die graag met zijn baasje speelt. Wil je een Noorse boskat kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, verzorging en het karakter.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een Noorse boskat?

De prijs van een Noorse boskat schommelt tussen de € 350,- en € 750,-. De prijs is afhankelijk van de leeftijd, kleur en het geslacht. Verder ben je ook geld kwijt aan voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Noorse boskat heeft namelijk een vergrote kans op erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen prijzig zijn. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Noorse boskat kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder moet je bij het kopen van een Noorse boskat opletten dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag bij de aanschaf naar een test van de ouderdieren met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Noorse boskat?

Een Noorse Boskat wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Wat is het karakter van een Noorse boskat?

De Noorse boskat staat bekend als een fijn huisgenootje. Met zijn rustige en vriendelijke karakter gaat hij spinnend door het leven. Hij kan goed overweg met mensen en is niet snel onder de indruk van andere dieren. Sterker nog: een hond of kat als huisgenootje vindt een Noorse boskat eigenlijk wel gezellig. Maar het liefst is deze huistijger toch bij zijn baasje, bij jou dus. Verder is het een speelse kat die goed kan klimmen en dat graag laat zien.

Hoe ziet een Noorse boskat eruit?

De Noorse boskat is gespierde kat die groter is dan de gemiddelde huistijger. Zijn koppie heeft een driehoekige vorm en hij heeft kenmerkende pluimpjes op en uit zijn oren. Zijn vacht komt in allerlei kleuren voor: effen, gevlekt, gestreept en gemarmerd. Vooral in de winter ziet de Noorse boskat er imposant uit. Dan heeft hij een dikke vacht en pluimstaart, een bef, een volle kraag en knickerbockers. Verder groeien Noorse boskatten langzaam en zijn de meeste pas tussen hun 3de en 5de volledig uitgegroeid. Mannetjes kunnen tot 6,5 kilo wegen, vrouwtjes wegen gemiddeld 4 kilo.

Hoe moet ik een Noorse boskat verzorgen?

Qua verzorging moet je bij een Noorse boskat vooral aan zijn vacht denken. Wekelijks een keertje zijn vacht borstelen met een metalen kam is voldoende om klitten te voorkomen. Behalve als hij in de rui is, dan zul je toch echt dagelijks hiervoor moeten gaan zitten. De meeste katten vinden het prima om geborsteld te worden, maar het is wel belangrijk dat je ze hier op een jonge leeftijd al aan laat wennen. Verder is het belangrijk om regelmatig zijn ogen en oren te checken en af en toe zijn nageltjes te knippen.

Van welke voeding wordt een Noorse boskat groot en sterk?

Omdat de Noorse boskat gemiddeld pas tussen hun 3de en 5de volledig is uitgegroeid, hebben ze veel energie nodig. Deze energie moeten zij halen uit hun voeding. Daarom is het belangrijk om voer te gebruiken waarin veel vetten en gezonde eiwitten zitten. Hoeveel voeding je Noorse boskat nodig heeft hangt af van zijn energiebehoefte. Heb je een actieve kat in huis? Dan heeft hij ook meer voeding nodig. Een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt kan jou met verdere vragen hierover verder helpen. 

Aandoeningen en ziektes bij Noorse boskatten

De Noorse boskat is een gezond beestje. Toch moet je ook met deze kat soms naar de dierenarts, vooral als hij nog een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Noorse boskatten:

Glycogeenstapelingsziekte is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de suikers niet goed opslaat. De kat wordt ermee geboren en de ziekte is vaak zo ernstig dat ze binnen een paar maanden zullen overlijden. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van glycogeenstapelingsziekte. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is aangeboren doofheid aan één of beide oren door een afwijking van de gehoorbotjes in het middenoor. Congenitaal komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe oren. Wil jij een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de kitten getest en bewezen vrij is van doofheid, dit kan vanaf 4 weken leeftijd. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een kat met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. De kat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een kat kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een Noorse boskat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van patella luxatie. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Noorse boskat

Een bezoekje aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Noorse boskatten:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer € 100,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Acute nierfalen: ongeveer tussen de € 1500,- en € 2000,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Noorse boskat bij de dierenarts geweest? Dan moet je zelf de rekening betalen en deze kan flink prijzig zijn. Met onze dierenverzekering voorkom je hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Noorse boskat kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven