Maine coon kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » Maine coon

De Maine coon is een geliefde kat. Dit is waarom: het is een vriendelijke, speelse en slimme kat met prachtige lange manen. Een échte junglekoning dus. Wil jij een Maine coon kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Hoe duur is een Maine coon?

Een Maine coon met stamboom van een erkende fokker kost gemiddeld € 600,- en € 1.000,-. Maar dit zijn slechts de aanschafskosten van deze stoere kat. Je bent ook geld kwijt aan voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Maine coon heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Maine coon kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van Maine coon belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren op bijvoorbeeld heupdysplasie of staar. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Maine coon?

De gemiddelde levensverwachting van een Maine coon is tussen de 12 en 15 jaar oud. Tuurlijk zijn er uitzonderingen: de ene wordt 17 en de andere helaas maar 10 jaar oud. Over het algemeen heb je dus jarenlang plezier van deze huisgenoot.

Wat is het karakter van een Maine coon?

Hard van buiten, zacht van binnen. Zo zou je deze huistijger kunnen omschrijven. Hij heeft misschien een stoer uiterlijk, maar het is een rustige kat die aanhankelijk en altijd goedgehumeurd is. In een catfight zul je deze kat daarom ook niet snel aantreffen. Sterker nog: een Maine coon is helemaal niet op ruzie uit en gebruikt zelden zijn nageltjes. Hij ligt liever languit in de vensterbank of te dollen met zijn baasje in de tuin. Sommige Main coons kunnen zelfs apporteren. Het perfecte baasje van een Maine coon is dan ook persoon die graag met zijn kat is en van spelen houdt.

Hoe ziet een Maine coon eruit?

De Maine coon staat bekend om zijn ruige vacht en zijn gespierde lichaam. Met zijn grote snuit, stevige kin en wilde haren maakt deze huistijger indruk op de buurtkatten. Een Maine coon is ook nog eens groter dan de gemiddelde huiskat. Een kater kan wel tot 9 kilo wegen, een vrouwtje weegt gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo. Het is dus een echte junglekoning, maar dan in Nederland. Verder komt de vacht in allerlei kleuren voor, maar zijn de kleuren lilac en chocolate niet toegestaan. Een Maine coon in deze vachtkleuren moet je dus niet kopen.

Hoe moet ik een Maine coon verzorgen?

De vachtverzorging bij een Maine coon is niet intensief. Dit komt doordat de vacht waterafstotend is en nauwelijks klit. Een keer per week borstelen is dan ook genoeg. Let hierbij wel op dat je de okseltjes goed kamt, want hier kunnen makkelijk klitten ontstaan. Nu je toch met hem bezig bent kun je ook gelijk zijn ogen en oren schoonmaken en zijn tandjes poetsen. Verder is het belangrijk om af en toe zijn nagels te knippen, maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. Een Maine coon houdt van spelen, vooral met zijn baasje. In tegenstelling tot andere katten is deze huistijger een echte waterrat. Pootje baden of in drinkbakjes plonzen, niks is hem te gek.

Van welke voeding wordt een Maine coon groot en sterk?

Maine coons hebben over het algemeen gevoelige darmen. Belangrijk is dus dat je niet te vaak wisselt van voer. Droge brokken met daarin veel eiwitten als hoofdvoer is een goede keuze, want hiervan blijven de tanden en het tandvlees in goede conditie. Af en toe wisselen met wat natvoer of een kattensnoepje als tussendoortje mag natuurlijk wel.

Aandoeningen en ziektes bij Maine coons

De Maine Coon is een gespierde kat. Toch moet je ook met deze huistijger af en toe naar de dierenarts, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de drie meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Maine Coons:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de Maine coon. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een Maine coon kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere Maine coons. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je kat neemt hierdoor af.

Dierenartskosten bij een Maine coon

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat de dierenarts precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Maine Coons:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer € 100,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Heupkomresectie: ongeveer € 1200,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Heeft je Maine coon een behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Maine coon kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven