Britse korthaar

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » Britse korthaar

De Britse korthaar kat is een populaire kat in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een rustige, vriendelijke en lieve kat met een prachtig uiterlijk. Wil jij een Britse korthaar kat kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een Britse korthaar kat?

Een Britse korthaar kat van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 800,-. Maar dit zijn slechts de aanschafskosten. Als kattenbaasje ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Britste korthaar heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De medische kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Britse korthaar kat kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van Britse korthaar belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Britse korthaar kat?

Een Britse korthaar kat wordt gemiddeld 15 jaar oud. Tuurlijk zijn hier uitschieters in: de ene wordt 19 en de andere wordt helaas maar 11 jaar oud. Je hebt dus over het algemeen jarenlang plezier van deze vriendelijke huistijger.

Wat is het karakter van een Britse korthaar kat?

De Britse korthaar is een vrolijke en vriendelijk kat. Hij is altijd goedgehumeurd en stapt nooit met het verkeerde pootje uit bed. Het is een aanhankelijke beestje die tegelijkertijd wel op zichzelf is. Wil hij een knuffel van jou? Dan komt deze huistijger dichtbij je zitten en laat hij subtiel weten dat hij er is. De Britse korthaar is graag zelf in controle, til hem dus niet op en zet hem niet op je schoot. Verder is het een rustige kat waar je niet de gekste capriolen van hoeft te verwachten. Ze zullen dus niet snel bij je in de gordijnen hangen. Het perfecte baasje voor een Britse korthaar is dan ook een persoon die geduldig is met zijn kat en hem aandacht geeft wanneer het beestje erom vraagt.

Hoe ziet een Britse korthaar kat eruit?

De Britse korthaar staat bekend om zijn mooie uiterlijk. Met zijn ronde koppie, grote ogen en dikke vacht laat deze kat het hart van menig kattenbaasje sneller kloppen. Het is een middelgrote tot grote kat met een gespierd lichaam. Vroeger was deze kat er vooral in het blauwgrijs, maar tegenwoordig is hij er in veel meer kleuren. Omdat de Britse korthaar een vrij groot en zwaar ras is, zijn ze pas ergens tussen hun 3de en 5de levensjaar volgroeid. Het ideale gewicht van een volwassen mannetje ligt tussen de 5 en 7 kilo, bij een vrouwtje ligt dit tussen 3 en 5 kilo.

Hoe moet ik een Britse korthaar kat verzorgen?

De vachtverzorging bij een Britse korthaar is niet intensief. Wekelijks een keertje borstelen is meer dan genoeg. Behalve als hij in de rui is, dan moet je hem 2 of 3 keer per week borstelen. Vindt een Britse korthaar kat dat vervelend? Helemaal niet. Sterker nog: de meeste huistijgers gaan van een potje borstelen flink spinnen. Ook is het belangrijk om af en toe zijn tandjes te poetsen en zijn nageltjes te knippen. En heeft hij een wasbeurt nodig? Was hem dan met speciale kattenshampoo.

Verder vindt een Britse korthaar het fijn om buiten te spelen, maar deze raskat kan over het algemeen ook prima binnenshuis gehouden worden. Zorg er dan wel voor dat hij wat om poten heeft, zoals speeltjes of een krabpaal.

Van welke voeding wordt een Britse korthaar groot en sterk?

Britse kortharen eten wat de pot schaft, oftewel: het zijn makkelijke eters. Wel doe je deze kat een groot plezier met een maaltijd waarin veel eiwitten en taurine zitten. Van dit soort voer herstelt je kat namelijk snel van al dat gejaag en gespeel. Verder heeft de Britse korthaar korte kaken. Vraag dus bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt wat de juiste grootte brokken voor hem zijn. Wel zo belangrijk.

Aandoeningen en ziektes bij Britse kortharen

De Britse korthaar is een gezonde kat. Toch moet je ook met deze vrolijke vriend af en toe naar de dierenarts, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Britse kortharen:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Britse korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Britse korthaar zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Britse korthaar

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Britse Kortharen:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Heeft je Britse Korthaar een medische behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Britse korthaar kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven