blauwe rus kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » blauwe rus

De blauwe Rus is een populaire kat in Nederland. Wij weten waarom: het is een nieuwsgierige maar rustige kat met schitterende ogen. Wil je een blauwe Rus kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een blauwe Rus ?

Een blauwe Rus van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 700,-. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes, een krabpaal en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een blauwe Rus heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De dierenartskosten van de behandelingen hiertegen kunnen flink oplopen. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een blauwe Rus kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een erkende fokker in contact brengen. Verder moet je bij het kopen van een blauwe Rus opletten dat de kitten opgroeit in huiselijke kring en dat de moederpoes aanwezig is. Let ook op of de kitten goed gesocialiseerd is en is ontwormd, ingeënt en mogelijk is gechipt. En vraag bij de aanschaf naar een test van de ouderdieren met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes.

Hoe oud wordt een blauwe Rus?

Een Blauwe Rus wordt gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar oud. Hij wordt over het algemeen dus ouder dan andere huiskatten. Dit komt onder meer doordat bij een Blauwe Rus wat minder erfelijke ziektes voorkomen. Gelukkig maar.

Wat is het karakter van een blauwe Rus?

De blauwe Rus staat bekend als een rustig en lief huisgenootje die gek is op zijn baasje. Kom je thuis van werk of van boodschappen doen? Dan staat de blauwe Rus bij de voordeur om je te begroeten met wat kopjes en volgen ze je binnenshuis overal naartoe. Verder zijn het nieuwsgierige en slimme dieren. Zo kan deze kat apporteren en zelfs deuren kunnen openen. Tegelijkertijd is het ook een beestje dat de rust opzoekt en niet te veel van verandering houdt. Het liefst krijgt deze huistijger zijn krachtvoer dan ook op standaard tijden. Het perfecte baasje voor een blauwe Rus is dan ook een persoon die rustig is, maar wel graag optrekt met zijn kat.

Hoe ziet een blauwe Rus eruit?

De blauwe Rus is middelgrote kat met een lang en gespierd lichaam. Met hun slanke benen lijkt het alsof ze op hun tenen lopen. Dit in combinatie met hun elegante snorharen, grote oren, lavendel- of mauve pootjes en vaak heldergroene ogen maakt het een echt sprookjesfiguur. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 5,5 kilo, vrouwtjes gemiddeld tussen de 3 en 4,5 kilo.

Hoe moet ik een blauwe Rus verzorgen?

De vachtverzorging van een blauwe Rus is niet intensief. Wekelijks een keer keertje zijn kortharige vacht borstelen met een metalen kam is voldoende om klitten te voorkomen. Vindt een blauwe Rus het vervelend om geborsteld te worden? Helemaal niet. Sterker nog: elke vorm van aandacht van hun baasjes vinden ze fijn, of dit nu met of zonder kam in de hand is. Nu je toch bezig bent kun je ook gelijk zijn oren, ogen en nageltjes controleren. Af en toe tandenpoetsen is ook van belang.

Van welke voeding wordt een blauwe Rus groot en sterk?

De blauwe Rus houdt van een hapje eten, misschien wel een beetje te veel. Overgewicht bij deze raskat is dan ook een bekend probleem. Controleer daarom goed de hoeveelheid voer die je aan hem geeft. Wees standvastig en geef niet toe aan zijn prachtige groene ogen als hij opnieuw bedelt om wat extra voer. Verder heeft deze carnivoor voeding nodig waarin veel gezonde proteïnen zitten. Je kunt bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt navragen welke voeding het beste is voor jouw Rus. Zij zijn tenslotte de specialist.

Aandoeningen en ziektes bij blauwe Russen

De blauwe Rus staat bekend als een gezonde kat. Toch moet je ook soms met hem naar de dierenarts, vooral als hij nog een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

De blauwe Rus is een kat met weinig specifieke of ras-typische ziekten. Hieronder vind je de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij blauwe Russen:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de blauwe Rus. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een blauwe Rus kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Een mastocytoom is een kwaadaardige huidtumor. Deze groeien meestal op of onder de huid en staat erom bekend snel uit te zaaien naar de lymfeklieren, milt of lever. Belangrijk is dat deze zo snel mogelijk via een operatie wordt verwijderd om mogelijke uitzaaiingen te voorkomen. De blauwe Rus is gevoelig voor het ontwikkelen van een mastocytoom.

Bij suikerziekte kan het lichaam van je kat de bloedsuikerspiegel niet meer in balans houden vanwege een tekort aan het hormoon insuline. Als de bloedsuikersuikerspiegel continu verhoogd is raakt het lichaam van je kat ontregeld en worden de voedingsstoffen niet meer goed opgenomen, waardoor je kant afvalt terwijl ze toch veel eten. Ook gaat je kat veel drinken en daardoor meer plassen.

Dierenartskosten bij een blauwe Rus

Een dierenartsrekening kan qua kosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij blauwe Russen:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Heupkopresectie: ongeveer € 1200,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Heeft je blauwe Rus een behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan flink prijzig zijn. Met onze dierenverzekering voorkom je hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een blauwe Rus kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering. Hiermee komt hij altijd op zijn pootjes terecht.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven