bengaalse kat kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Kattenverzekering » Kat kopen » Bengaal

De bengaalse kat zie je in veel vensterbanken liggen in Nederland. Dit is waarom: het is een slimme en actieve kat die ook nog eens een beetje op een luipaard lijkt. Wil je een bengaalse kat kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een bengaalse kat?

Een bengaalse kat van een erkende fokker kost al gauw rond de € 1200,-. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere speeltjes, voeding, een kattenbak en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waar je rekening mee moet houden. Een bengaal heeft namelijk een vergrote kans op erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandeling hiertegen kunnen flink prijzig zijn. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een bengaal kitten kopen? Kies er dan voor om dit via een ras- of kattenvereniging te doen. Dit zijn verenigingen die je in contact kunnen brengen met een erkende fokker. Daarnaast moet je bij het kopen van een bengaal kitten opletten dat deze opgroeit in huiselijke kring en dat de moederpoes aanwezig is. Let ook op of de kat goed gesocialiseerd is en is ontwormd, ingeënt en mogelijk is gechipt. En vraag bij de aanschaf ook naar een test van de ouderdieren met betrekking tot erfelijke ziektes.

Hoe oud wordt een bengaalse kat?

Een bengaalse kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar. Katers worden gemiddeld de 12 en 14 jaar, maar poezen leven gemiddeld 2 jaar langer: zij worden gemiddeld tussen de 14 en 16 jaar.

Wat is het karakter van een bengaalse kat?

De bengaalse kat staat bekend als een leuk huisgenootje waar je veel plezier aan beleeft. Het is een nieuwsgierige huistijger die elke dag hunkert naar avontuur. In het gordijn klimmen of in het bad springen: niks is de bengaal te gek. Omdat het zo’n energieke kat is kun je goed spelletjes met hem spelen waarbij je hem ook mentaal kunt uitdagen. Het is een slimmerik, dus maak het hem niet te makkelijk. Verder is het een aanhankelijke kat die graag wordt geknuffeld, vooral door jou. Het perfecte baasje is dan ook een persoon die veel tijd heeft voor zijn kat en graag met hem dolt.

Hoe ziet een bengaal eruit?

De bengaalse kat is deels zo populair vanwege zijn uiterlijk. Met zijn gespierde lichaam, grote ronde poten, brede kop, ovale ogen en prachtige vacht maakt de bengaal indruk op de buurtkatten –  alsof een tijger door de voortuin loopt. Verder is de vacht kortharig met een gevlekt of gemarmerd patroon die in verschillende kleuren voorkomt. Hierbij moet wel gezegd worden dat bruin, zilver en sneeuw de enige goedgekeurde kleuren zijn. Volwassen katers wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo, maar af en toe komt het voor dat eentje zelfs 10 kilo weegt. Vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilo.

Hoe moet ik een bengaalse kat verzorgen?

De vachtverzorging bij een bengaalse kat is niet intensief. Wekelijks een keertje borstelen is voldoende om klitten en haarballen te voorkomen. Vindt een bengaal het vervelend om geborsteld te worden? Helemaal niet. Sterker nog: ze gaan er flink van spinnen. Verder is het belangrijk om regelmatig zijn ogen en oren te controleren en af toe zijn tanden te poetsen.

Qua verzorging moet je bij een bengaalse kat ook denken aan beweging en activiteiten. Kan deze raskat zijn energie niet kwijt? Dan kan dit leiden tot gedragsproblemen. Speel dus volop met deze kat en doe clickertrainingen met hem. Ook is het verstandig een klimrek in huis te nemen, het zijn namelijk ervaren klimmers en dit voorkomt dat ze in de gordijnen gaan hangen. Wel zo handig.

Van welke voeding wordt een bengaalse kat groot en sterk?

Omdat bengalen veel bewegen hebben ze voer nodig waarin veel eiwitten zitten. Van dit soort voer herstelt je kat namelijk snel van al dat gejaag en gespeel. Overige vragen over wat de beste voeding voor een bengaalse kat is kun je stellen bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt. Zij zijn tenslotte de specialist.

Aandoeningen en ziektes bij bengalen

De bengaal is een atletische kat. Toch moet je soms met hem naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te steriliseren, maar ook voor gewicht- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij bengaalse katten:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de bengaalse kat. Hierbij beweegt de heupkom niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke oogziekte waarbij de staat van het netvlies verslechtert. Er zijn meerdere vormen van PRA. Bij sommige vormen gaat de verslechtering van het netvlies snel en is de kat binnen een aantal maanden na de geboorte blind. Bij andere vormen gaat de verslechtering een stuk langzamer. Wil jij een bengaalse kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op de aanwezigheid van PRA, dit kan vanaf 15 maanden. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde bengaal koopt. De ouderdieren kunnen drager zijn van het gen zonder klachten te hebben. Dit maakt het moeilijk om PRA uit te sluiten.

Dierenartskosten bij een bengaalse kat

Een dierenartsrekening kan flink prijzig zijn. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Bengaalse katten:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Oogonderzoek naar PRA: € 100,- 
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer € 160,- 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer € 750,- 
  • Heupkomresectie: € 1200,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Ben je met je bengaalse kat naar de dierenarts geweest? Dan moet je zelf de rekening betalen en deze kan flink prijzig zijn. Met onze dierenverzekering voorkom je hoge dierenartskosten. Ook is je kat verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een bengaalse kat kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze kattenverzekering. Hiermee komt hij altijd op zijn pootjes terecht.

Waarom kattenbaasjes ons een 8+ geven