Home » Dierenadvies » Kat » Ziekte van Lyme bij je kat » Ziekte van Lyme bij je kat

Ziekte van Lyme bij je kat

ziekte van Lyme bij je kat

Leestijd: 3 minuten

In het stadje Lyme in Amerika werden in 1975 in korte tijd ruim 50 mensen, voornamelijk kinderen, ziek met als symptoom gewrichtsklachten (juveniele reumatoïde artritis). De patiënten hadden één ding gemeen; ze woonden in de nabijheid van een bosrijk gebied rondom het Noord-Amerikaanse stadje in Connecticut . Het viel daarnaast ook op dat bij de meeste patiënten de eerste symptomen waren begonnen in de zomermaanden, net wanneer de tekenpopulatie op zijn grootst is. Verder onderzoek wees snel uit, dat teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi verantwoordelijk waren voor deze ziekte uitbraak. Daardoor heet het de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme wereldwijd

De ziekte van lyme kwam al ver voor 1975 voor. Beschrijvingen van de symptomen dateren van begin 20e eeuw. Vanaf 1975 is de ziekte van Lyme echter pas erkend als een aparte ziekte. Met Borrelia burgdorferi besmette teken komen overal ter wereld voor, net zoals de ziekte van Lyme bij mens en dier.

Bangmakerij?

De aandacht voor Lyme is absoluut geen bangmakerij. De ziekte veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen en de kans op besmetting is vrij groot voor zowel mens als dier. Als de ziekte van Lyme in een vroeg stadium ontdekt wordt, dan kan de ziekte vrijwel altijd met succes behandeld worden. Helaas houden patiënten die in een later stadium behandeld worden vaak gezondheidsklachten over. Het tijdig vaststellen van de ziekte kan soms heel lastig zijn. Veel narigheid is te voorkomen als men weet waar men op moet letten en aan preventie maatregelen treft.

Hoe kun je het voorkomen?

Preventie is gericht op het voorkomen van een tekenbeek; denk dan aan goede schoenen en bedekkende kleding, op de (bos)paden blijven en smeren van anti-tekenmiddelen. Het voorkomen van een tekenbeet is niet 100% af te dekken, dus check jezelf en je dier gedurende het tekenseizoen altijd nadat je of je kat buiten is geweest. Bemerk je een teek, verwijder deze dan het liefst met een (teken)pincet, en ontsmet de beetplek met alcohol 70% of met jodium. Irriteer de teek niet met olie of alcohol e.d., dit verhoogt de kans op besmetting. Noteer de datum en plaats van een tekenbeet; dit is handig als later blijkt dat er toch een besmetting is opgetreden.

Je kat kun je preventief met speciale anti-tekenmiddelen behandelen, bijvoorbeeld maandelijkse druppels in de nek van het dier. Er zijn verschillende middelen en voor advies kun je je dierenarts raadplegen.

Tekenradar

Op de website www.tekenradar.nl kun je per regio zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een (besmette) teek gebeten te worden en hoe belangrijker het uiteraard ook is om te controleren op tekenbeten. De website Tekenradar.nl is een initiatief van Wageningen University en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu). Op deze site kun je nog meer informatie lezen over teken en de ziekte van Lyme.

Let op!
Twijfel je over je eigen gezondheid? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Bij twijfels over je dier, neem dan ook direct contact op met je dierenarts! Met de ziekte van Lyme valt niet te spotten. Preventie, een juiste diagnose en vroegtijdige behandeling kan heel veel leed voorkomen.

De beste zorg voor ieder huisdier

Met een kattenverzekering kies je voor zekerheid.

Dierenadvies