Home » Dierenadvies » Kat » Vlooien kat: hoe bestrijd ik ze? » Vlooien kat: hoe bestrijd ik ze?

Vlooien kat: hoe bestrijd ik ze?

Vlooien bij je kat kunnen erg veel jeuk veroorzaken. Daarnaast kunnen vlooien ook een ware plaag vormen in je huis. Kortom, vlooien bij je kat zijn voor niemand leuk. Maar hoe ga je hier als baasje mee om? En hoe herken je vlooien? Wij geven je antwoorden op al je vragen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insectjes die zich voeden met bloed. Er zijn enorm veel verschillende soorten vlooien. Het zijn diertjes die houden van een warm en knus plekje, zoals beschutte plekken in het haar of in een vacht. Vlooien geven jeuk omdat ze bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaten die jeuk veroorzaakt. Vlooien kunnen er daarnaast ook voor zorgen dat huisdieren besmet raken met lintwormen. Kortom: vlooien bij je kat zijn geen pretje.

Vlooien kat herkennen

Maar hoe herken je zo’n vlo bij je kat of natuurlijk ergens anders in huis? Een vlo heeft bepaalde kenmerken waar je op kun letten. Het lichaam van een vlo is opgebouwd uit:

  1. Een kleine kop
  2. Een relatief groot lijf
  3. Lange poten

Naast deze drie lichaamskenmerken is het opvallend dat vlooien enorm ver kunnen springen. De meeste vlooien halen wel een afstand van één meter bij een sprong. Zo springen vlooien bij je kat (hoppa!) in de vacht.

Ook kun je vlooien herkennen aan hun uitwerpselen. Op de huid van je kat zie je dan kleine zwarte korreltjes. Als je zeker wilt weten of deze korreltjes van vlooien komen kun je ze met een vlooienkam proberen te pakken en op een tissue vochtig maken. Als de tissue rood begint te kleuren weet je zeker dat het vlooienpoep is!

 

Hoe komen vlooien in huis?

De ellende begint als je kat een vlo op zich heeft en deze mee naar binnen neemt. Een vlo nestelt zich namelijk op je kat en zuigt zich vol met bloed. Hierna legt hij talloze eitjes. Omdat je kat jeuk krijgt van vlooienspeeksel begint hij natuurlijk te krabben. Hierdoor vallen de eitjes op de grond. Als uit de eitjes larven komen gaan die zich weer voeden met huidschilfers. Als de larve groot genoeg is verpopt hij zich tot een volwaardig vlo. Deze ‘nieuwe’ vlo spring zo weer op je kat en begint aan dezelfde cyclus als de vlo ervoor. Hierdoor ontstaan er binnen no-time talloze vlooien in je huis.

Kat heeft vlooien

Heeft jouw kat vlooien? Dit geeft waarschijnlijk enorme jeuk bij je lenige vriend zelf (dit kan ook nog atopie betekenen). Maar dat is niet het enige probleem: de vlooien zitten overal in huis! Van de bank tot de kledingkast, overal zie je ze springen. Tot overmaat van ramp kunnen ze ook op jou gaan zitten waardoor jij ook enorme jeuk kunt krijgen. Hoe ga je hier nu mee om? Allereerst is het goed om te weten hoe je – bij de eventuele volgende invasie – vlooien in huis kunt voorkomen.

Vlooieneitjes kat voorkomen

Gelukkig bestaan er vlooienmiddelen voor je kat. Dit moet voorkomen dat vlooien een kans krijgen bij jouw kat. Welke vlooienmiddelen kennen we?

  • Pipetten
    Pipetten zijn zowel in te zetten om vlooien te voorkomen als ze te bestrijden. In een pipet zit een antivlooienmiddeltje. Hierdoor worden vlooien en teken gedood en heeft daarnaast een afwerende werking. Zo hebben vlooien geen zin meer om op jouw kat te springen. De vloeistof breng je aan op de rug van je kat, waar hij niet bij kan. Hierna laat je het intrekken en klaas is Kees!
  • Vlooienband
    Een vlooienband kan ook effectief zijn tegen vlooien en teken. Zo’n band hoef je alleen om de nek van je kat te hangen. De werking ervan duurt ongeveer zeven á acht maanden, afhankelijk van het merk dat je aanschaft.

Vlooien bestrijden kat

Mocht het nou toch zo ver gekomen zijn dat vlooien op je kat zijn binnengetreden is het handig om te weten hoe je van zo’n vlooienplaag afkomt. De twee manieren hierboven werken zowel preventief als bestrijdend. Er zijn ook andere manieren om vlooien te bestrijden.

  • Vlooienspray
    Deze spray doodt vlooien binnen 24 tot 48 uur. Hierna werkt het nog 3 maanden beschermend. Dit middel is ook de moeite waard om als preventiemiddel in te zetten.
  • Vlooientabletten
    Vlooientabletten zijn erg effectief. De werking start al 15 minuten na inname en binnen een uur of 6 zijn alle vlooien dood. Lust je kat deze tabletten niet? Stop de tablet dan in iets wat je kat erg lekker vindt.
 

Vlooien in huis bestrijden

Goed, nu zijn misschien de vlooien op je kat weg, maar er zijn nog steeds vlooien in huis te vinden. Hoe kun je ervoor zorgen dat al die vlooien ook verdwijnen?

  1. Stofzuigen
    Stofzuig zorgvuldig het hele huis. Van de kussens op de bank tot de naden in de vloer, overal kunnen vlooien zitten.
  2. Niet dweilen
    Omdat vlooien dol zijn op vocht is het niet verstandig om te dweilen wanneer er een vlooienplaag bij jou thuis is. Als je toch graag wilt dweilen kun je wat azijn toevoegen aan het water. Hier kunnen vlooien niet tegen.
  3. Hete was
    Alle spullen waar je kat graag op ligt moeten goed gewassen worden, zo heet mogelijk. Als het kan is 90 graden het best om vlooien te bestrijden. 50 of 60 graden wil ook vaak nog wel voldoende zijn. Ook je kleren, dekbed en handdoeken kunnen het best even in de wasmachine.
  4. Spray
    Als je huis helemaal schoon is kun je een tapijtspray gebruiken die werkt tegen vlooien en larven. De spray regelt dat larven niet kunnen nestelen in de buurt.

Vlooien bestrijden kat: natuurlijke wijze

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf niet zo van de chemische sprays bent. Dan zijn er nog natuurlijke manieren om vlooien te bestrijden. Appelazijn is daar een goed voorbeeld van. Aan de azijn kunnen ook nog essentiële oliën (kruidnagel, kaneel, tijm, limoengras of pepermunt) toegevoegd worden die vlooien en teken op afstand houden. Appelazijn is ook zeer geschikt om –  verdund met water – de vloer mee te dweilen. Als je alle kieren en gaten goed hebt gestofzuigd kun je er daarna ook diatomeeënaarde in strooien.

Ook kokosolie is geschikt voor bestrijding van vlooien en teken. Breng de kokosolie op de huid en vacht van je kat aan, vlak voordat je kat buiten een ommetje gaat doen. Wij adviseren wel om even met de dierenarts te overleggen voordat je een olie aanbrengt op je kat. Sommige katten breken bepaalde oliën slecht af. Hierdoor kunnen zij last krijgen van het verharen van de vacht en dit kan weer leiden tot stress. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.