Home » Dierenadvies » Kat » Stress bij katten, hoe verminder ik dit? » Stress bij katten, hoe verminder ik dit?

Stress bij katten, hoe verminder ik dit?

Stress bij katten

Bijna ieder mens heeft wel eens last van stress in het leven. Je voelt een spanning door je lijf en je krijgt er soms vervelende klachten bij. Veel katten in Nederland hebben hier ook last van. Erg vervelend natuurlijk, zowel voor het baasje als voor de kleine leeuw zelf. Maar wat veroorzaakt stress bij katten? En belangrijker nog, hoe verhelp je het? In dit artikel vertellen we alles wat je erover moet weten.

Waar komt het vandaan?

Er is geen eenduidig antwoord op wat nu precies stress bij katten veroorzaakt. Meestal is het een gebeurtenis die stress veroorzaakt, maar ook stressende factoren die te vaak voorkomen in het leven van je kat. De ene kat kan veel beter tegen stress dan de andere. Dit wordt bepaald in het vroege leven van een kat. Tijdens de kittenfase leert een kat welke bronnen van stress er zijn en hoe hij hiermee moet omgaan.

Alle stressfactoren bevinden zich in de directe omgeving van je kat. Deze factoren hebben hun weerslag op de emotie van het beestje. Het lijkt erop dat de stressfactoren een bedreiging vormen voor de positie van je kat, binnen zijn eigen territorium. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe katten in de buurt, een baby of puppy in huis of visite op bezoek bij het baasje. Al dit soort factoren kunnen – soms ernstige – psychologische klachten opwekken bij katten. Maar hoe merk je dit?

Stress bij katten: symptomen

Katten kunnen natuurlijk niet praten, dus laten zij op een andere manier zien of zij stress hebben. Voor baasjes is dit niet altijd even leuk, want sommige katten laten het op eigenaardige manieren zien. Over welke symptomen hebben we het?

  • Aanhankelijkheid
    Veel katten worden aanhankelijker aan de baas bij stress of wrijven langs stoelen en banken. Echte buitenkatten die zich bedreigd voelen komen vaker binnen. Bij binnenkatten is dit juist andersom. Als een kat ineens vaak weg van huis is, probeert hij de (nieuwe) groepssamenstelling misschien te ontvluchten.
  • Aparte houding
    Een kat die niet op de buik of borst ligt, maar tussen zijn schouderbladen gaat hangen laat zien dat hij ergens mee zit.
  • Pupillen
    De meeste katten met stress hebben vaak verwijde pupillen.
  • Schrikgedrag
    Een onrustige kat die overdreven reageert op normale gebeurtenissen zit ook niet helemaal lekker in zijn vel. Soms verstoppen katten zich lange tijd in zulke situaties.
  • Ernstige symptomen
    Bij katten die zeer gestrest zijn is het vaak goed mis. Zij gaan zichzelf krabben, sproeien hun urine overal en nergens en poepen op zichtbare plaatsen.

Chronische stress bij katten

De genoemde symptomen zijn lang niet alle symptomen van stress bij katten. Als stress onvermijdbaar is en lang aanhoudt gaan katten ‘back-to-basics’ door te vechten of te vluchten. Deze katten worden vrijwel geheel passief en reageren zelden of nooit meer op hun omgeving. Het lijkt soms of je kat zich verveelt. Deze symptomen zijn zeldzaam, maar kunnen er wel toe leiden dat je kat zich niet meer wast, eet of zelfs bijna niet meer beweegt. Vaak wordt dit vergeleken met mensen die kampen met een depressie. Het gaat hier vrijwel over dezelfde symptomen die worden gezien als verwaarlozing.

Ook kan een kat overgeven door stress. Langdurige activering van het stressysteem, ook wel chronische stress bij katten genoemd, kan leiden tot overgeven en diarree. Als je kat deze symptomen vertoont kan het natuurlijk zijn dat je niet gelijk weet wat de oorzaak is. Neem in dat geval contact op met jouw dierenarts.

Kat eet niet door stress

Als een kat niet eet door stress kan dit ernstige gevolgen hebben. Katten die niet eten krijgen last van leververvetting. Vooral mollige katten hebben hier snel last van. Door leververvetting wordt je kat misselijk en neemt de eetlust nóg verder af. Ook stoppen veel katten met drinken, waardoor uitdroging op de loer ligt. Als je kat dus niet eet of drinkt, om wat voor reden ook, neem dan gelijk contact op met de dierenarts.

Teveel katten in huis

In veel huishoudens leven meerdere katten. Hierbij worden de katten gedwongen om met elkaar te leven en overweg te kunnen, terwijl sommige katten elkaar niet binnen dezelfde sociale groep beschouwen. Als baasje van meerdere katten kun je hierop inspelen door meerdere plekken in te richten met water en voerbakjes. Ook meerdere slaapplekken en kattentoiletten zijn aan te raden om de verhoudingen niet te verstoren. Op deze manier kunnen je katten elkaar altijd ontlopen en alsnog hun eigen plekje vinden.

Stress kat verminderen, hoe doe ik dat?

Om (chronische) stress te voorkomen of te verminderen is het belangrijk dat jouw kat controle heeft over zijn omgeving. Een kat heeft keuzevrijheid nodig in zijn leven en heeft graag zelf de touwtjes in de klauwtjes. Als baasje kun je hierop inspelen door aan bepaalde behoeften van je kat te denken. Als een kat bijvoorbeeld graag buiten is kun je een kattenluik aanschaffen. Ook een vluchtroute wordt altijd zeer gewaardeerd door je lenige vriend. Laat bijvoorbeeld een bepaalde deur in huis op een kier staan, zodat je kat naar een veilige ruimte kan vluchten. Ook verstopmogelijkheden zijn belangrijk om een gestreste kat te helpen. Daarnaast houden katten enorm van routine. Hierbij kun je denken aan vaste baasjes en vaste etenstijden. Kortom, zorg voor een voorspelbare en veilige ruimte voor je kat en breng routine aan in zijn leven, dit zal al enorm helpen om stress te voorkomen of te verminderen.

Stress bij katten verminderen, extra tips

Een kattenluikje is natuurlijk belangrijk voor een kat die graag het huis uit wil, maar het kan ook omgekeerd werken. Andere katten uit de buurt dringen je huis binnen en veroorzaken stress bij je eigen atleet. Als er sprake is van tijdelijke stress bij je kat (bijvoorbeeld door een verbouwing) kun je ervoor kiezen om zijn eet- en slaapplek tijdelijk te verplaatsen.

Verder is het soms goed om specifieke kattengeuren in huis te halen. Tegenwoordig zijn deze verkrijgbaar in spray-vorm. Deze gezichtsgeurstoffen (feromonen) van een kat worden normaal gesproken door de klieren op de kop afgescheiden. De geuren geven vertrouwde signalen af aan je kat die ervoor kunnen zorgen dat zijn stresslevel iets vermindert. Houd dit niet te lang vol, omdat langdurig gebruik van deze geuren niet nodig is. Als de stress langer aanhoudt, ligt het namelijk niet hieraan. Neem in dat geval contact op met de dierenarts.