Home » Dierenadvies » Kat » 2 Socialisatiefases bij de kitten

2 Socialisatiefases bij de kitten

2 socialisatiefases bij de kitten

Leestijd:

Vanaf de leeftijd van 3 weken komt je kitten in de eerste socialisatiefase. Het is haar eerste kennismaking met mensen, dieren en geluiden. Lees de tips.

3-7 weken, de eerste socialisatieperiode kitten

Vaak zie je dat kittens veel te vroeg weg worden gehaald uit het nest. Dit leidt vaak tot ongewenst gedrag op latere leeftijd. Als de kitten langer in het nest blijft, leert ze veel van haar moeder. En ze zal het gedrag van haar moeder ook kopiëren. Bovendien corrigeert moeder ook het gedrag van de kittens, zodat ze weten wat wel en niet gewenst gedrag is.

Kittens leren in deze eerste socialisatieperiode omgaan met mensen, andere dieren, geluiden in en om het huis. Ze zullen zo later minder bang zijn. En makkelijker ergens of op iemand afstappen.

Wennen aan geluiden

Let op of de fokker deze mogelijkheid heeft en als de kitten al bij je thuis is, zorg er dan voor dat hij kennismaakt met zowel bekende als onbekende mensen (ook kinderen). Daarnaast moet de kitten wennen aan geluiden van de stofzuiger, de kraan, televisie, radio, deurbel, etc. Laat de kitten ook vast wennen aan aanraking (optillen, aaien) en verzorging (zoals kammen, nagels knippen, etc.). Neem de kitten eens mee in een reismandje. Een kitten zal dan minder angstig zijn als zij naar de dierenarts moet en wordt aangeraakt tijdens een vaccinatie o.i.d.

7- 13 weken, de tweede socialisatieperiode

Veel kittens komen in deze tweede socialisatieperiode bij hun nieuwe eigenaar. Het is belangrijk dat de kitten in aanraking komt met mensen, dieren, dingen in huis, enz. Eigenlijk alles waar hij in de toekomst mee te maken gaat krijgen. Neem hier veel tijd voor en forceer het niet. Laat het initiatief om contact te maken altijd bij het kitten zelf. Katten hebben van nature de gewoonte hun omgeving stapje voor stapje te onderzoeken in hun eigen tempo. Dwing een kitten dus niet tot kennismaken met de hond en de buurman, dit kan zelfs averechts werken. Als hij zich veilig voelt komt hij vanzelf wel.

De kitten leert in deze socialisatiefase ook sociaal omgaan met soortgenoten en omgaan met angst en agressie. Kittens leren van de omgang met elkaar, ze stoeien, leren zich verdedigen. Een kitten zal dit deels in het nest leren van moeder en andere kittens. De leerschool gaat door bij de nieuwe eigenaar door met mensen en andere huisdieren om te leren gaan.

Kittens die te vroeg uit het nest zijn gehaald, kunnen een stuk socialisatie missen. Daardoor weten ze later niet goed hoe ze om moeten gaan met soortgenoten.

Aan de andere kant… kittens die geïsoleerd opgroeien op een hooizolder met een schuwe moederpoes, krijgen daar weinig socialisatie mee. In zo’n geval kan het juist goed zijn om de kitten al jong in huis te nemen om hem toch te kunnen socialiseren.