Mijn kat braakt, wat moet ik doen?

kat braakt

Als kattenbaasje heb je het vast weleens gezien: je kat braakt. Het is goed om te weten dat overgeven bij katten redelijk normaal is, maar toch zijn er situaties waarbij je een goed oogje in het zeil moet houden. Maar wanneer is dat en wat moet je dan doen? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom braakt een kat?

Katten braken eigenlijk met dezelfde reden als mensen. Overgeven is een natuurlijke en functionele beschermingsreactie om iets uit het lichaam te verwijderen wat daar niet thuishoort, zoals een haarbal. Weg ermee! Hartstikke handig dus.

Maar wanneer is het wel gevaarlijk?

Verschillende vormen van braken bij katten

Braken bij katten is dus een veelvoorkomend kwaaltje. Toch moet je weten wanneer dit niet meer ‘normaal’ is, maar mogelijk een medisch probleem. Daarom wordt er gesproken over twee verschillende vormen van braken, namelijk acuut en chronisch.

  • Acuut braken

Als je kat acuut braakt, dan geeft hij plotseling over en is dit vaak van korte duur. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een verandering van voer, het eten van giftige planten, het snel opeten van voedsel of van haarballen. Acuut braken kan ook het gevolg zijn van stress, allergieën, of het hebben van een gevoelige maag. In de meeste gevallen is acuut overgeven bij katten niet ernstig en is je maatje snel weer de oude.

  • Chronisch braken

Als je kat chronisch braakt, dan geeft hij voor een langere tijd over en soms zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Dit kan wijzen op een medische aandoening en moet altijd serieus genomen worden. Chronisch braken kan het gevolg zijn van maag- en darmproblemen, tumoren, nierziektes, leveraandoeningen en suikerziekte. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken als je merkt dat je kat chronisch overgeeft.

Soorten braaksel bij katten

Nu je dus weet dat je kat zowel acuut als chronisch kan braken, kan het ook handig zijn om het soort braaksel bij je kat te herkennen. Zo kun je nog sneller de dierenarts raadplegen als je merkt dat het foute boel is:

  • Voedselbraaksel

Dit is het meest voorkomende type braaksel bij katten en treedt bijvoorbeeld op als je kat overgeeft na het eten van brokjes.

  • Slijmbraaksel

Dit kan optreden als gevolg van een geïrriteerde maagwand en wordt herken je meestal aan de slijmerige afscheidingen.

  • Schuimig braaksel

Dit type braaksel kan wijzen op een opbouw van maagzuur en komt vaak voor bij katten die op een lege maag braken.

  • Geel of bruin braaksel

Dit kan duiden op een probleem in de dunne darm en kan wijzen op een verstoppping of andere medische aandoeningen.

Tips om braken bij katten te voorkomen

Hoewel braken bij katten soms onvermijdelijk – en ook hartstikke handig – kan zijn, zijn er enkele tips die kunnen helpen om het risico op braken te verminderen. Wij hebben er 6 voor je opgesomd:

  • Voeding

Zorg voor een dieet dat geschikt is voor katten. Daarbij is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die bekend staan om voedselintolerantie bij katten.

  • Langzaam eten

Moedig langzaam eten aan door kleinere porties voedsel te geven en meerdere maaltijden per dag aan te bieden. Dit kan helpen om het inslikken van lucht tijdens het eten te verminderen en het risico op braken te verminderen.

  • Water

Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers water om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan braken verergeren.

  • Vermijd giftige stoffen

Houd giftige stoffen zoals planten, medicijnen, en schoonmaakmiddelen, buiten bereik van je kat om vergiftiging en braken te voorkomen.

  • Borstelen

Regelmatig borstelen van je kat kan helpen om losse haren te verwijderen en de vorming van haarballen te verminderen.

  • Regelmatige ontworming

Zorg voor regelmatige ontworming van je kat om besmetting met parasieten te voorkomen, wat braken kan veroorzaken.

Behandelingen voor braken bij katten

Braakt je kat ondanks bovenstaande tips nog steeds? Geeft hij regelmatig over en vertoont-ie symptomen van een onderliggend gezondheidsprobleem? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het braken, kunnen de volgende behandelingen mogelijk zijn:

  • Dieetverandering

Je dierenarts kan aanbevelen om over te schakelen naar een speciaal dieet dat geschikt is voor katten met voedselintolerantie of maag- en darmaandoeningen.

 

  • Medicatie

Medicijnen tegen misselijkheid en braken of maagzuurremmers kunnen worden voorgeschreven om het braken te verminderen en de maag te kalmeren.

  • Infuus

In geval van uitdroging als gevolg van braken kan je kat aan een infuus gelegd worden om de hydratatie van je kat te herstellen.

  • Ondersteunende zorg

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van het braken, kan je dierenarts andere ondersteunende zorgmaatregelen aanbevelen, zoals probiotica, voedingssupplementen, of speciale voedingsstoffen.

Kattenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je kat braakt vanwege een medisch probleem? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze kattenverzekering krijg je bovenstaande behandelingen – en nog véél meer – vergoed. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`