Home » Dierenadvies » Kat » Koelmat kat: dé oplossing voor katten in de zomer!

Koelmat kat: dé oplossing voor katten in de zomer!

Katten kunnen van nature erg goed tegen hitte. Je zult ze ook niet snel horen klagen als de zon schijnt. Maar toch heeft ook jouw kat verkoeling nodig tijdens de zomer. Een koelmat voor je kat kan dan dé ideale oplossing betekenen! Koelmatjes voor katten zijn er in allerlei soorten en maten. Wat moet je hier allemaal over weten? Je leest het in dit artikel.

Katten en warmte

De meeste katten die afstammen van wilde katten kunnen dus erg goed tegen hitte. Vooral in woestijnklimaten gedijen ze erg goed. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat katten in Nederland geen last van de hitte hebben. In Nederland hebben we een erg vochtig klimaat en vooral tijdens hitte is het in de warmte erg lastig om uit te houden. Katten proberen zichzelf af te koelen door zichzelf te likken, waardoor hun speeksel verdampt. Maar als het klimaat zo vochtig is als hier verdampt het amper, waardoor je kat nog minder afkoelt. Een koelmat voor je kat is dan een mooie uitkomst. Maar hoe werkt dit?

Hoe werkt een koelmat voor katten?

In principe heeft vrijwel elke dierenspeciaalzaak een koelmat voor je kat. Sommige dierenwinkels hebben ze in veel verschillende types. Omdat er verschillende soorten koelmatten bestaan maken we onderscheid tussen twee soorten: de zelfkoelende koelmatten en de koelmatten die je moet voorkoelen.

Koelmat kat: zelfkoelend

Dit type is iets duurder dan gemiddeld, maar dan heb je ook wat. Een zelfkoelende koelmat voor je kat werkt namelijk als volgt: de gel die in de mat aanwezig is, is aangevuld met een bepaald polymeer. Dit is een chemische stof die van eigenschap verandert wanneer er druk bij komt kijken. Dit houdt in dat de gel verkoelend wordt als jouw kat erop gaat liggen. De gel neemt warmte op, waardoor de omgeving rond de gel afkoelt. Lekker fris voor jouw kat dus!

Zelf koelmat kat voorkoelen

De goedkopere varianten van koelmatten moet je zelf voorkoelen. Ook deze matjes zijn gevuld met een gel die koud aanvoelt. De gel bevat hoofdzakelijk water met een verdikkingsmiddel. Zo neemt deze gel de lichaamswarmte van je kat op waardoor hij lekker afkoelt. Het voorkoelen van de koelmat is erg eenvoudig: je legt hem een tijdje in de koelkast of je dompelt hem onder in een koud badje.

Kwaliteit koelmat kat

Bijna alle koelmatten kunnen wel tegen een stootje. Dat wil niet zeggen dat ze tegen elke storm zijn opgewassen. De nagels van je kat kunnen bijvoorbeeld een behoorlijke plaag zijn voor de koelmat. Mocht de mat stuk gaan en je ziet de gel eruit lopen, geen paniek. De gel is namelijk speciaal gemaakt voor huisdieren. Deze is dus niet giftig. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het gezond is. Zie je jouw kat van de gel snoepen? Neem het matje dan weg en geef je kat een lekkere kattensnack.

Koelmat kat zelf maken

Misschien denk je er wel aan om zelf een matje te maken. Maar hoe maak je een koelmat voor katten? Nou dat is eenvoudiger dan je denkt.

Benodigdheden

 • Vriezer
 • Fles met water of koelelementen
 • Handdoek of theedoek

Stappenplan

 1. Vries de koelelementen of de fles water de nacht van tevoren in. Haal deze er weer uit als je begint met het maken van de koelmat van je kat.
 2. Leg een hand- of theedoek gespreid op de grond.
 3. Leg de fles of één koelelement iets onder het midden van de doek.
 4. Vouw nu de onderkant van de doek over het element of de fles heen.
 5. Plaats je nieuwe koelmat op een plek waar je kat graag uitrust of slaapt. Zorg ervoor dat de vouwzijde naar beneden ligt.
 6. Als het ‘matje’ te klein is kun je natuurlijk altijd een grotere doek gebruiken met meer koelelementen erin. Je kunt net zo lang variëren tot het voor jouw kat geschikt is en hij lekker kan afkoelen!

Aandachtspunten

 • Zorg er altijd voor dat je kat niet in directe aanraking komt met een koelelement of een bevroren fles. Dit kan nare brandwonden opleveren.
 • Houd je kat in de gaten zodat hij zijn nieuwe koelmatje niet sloopt.

Laat de keuze altijd aan je kat! Wil hij geen gebruik maken van zijn mat? Laat hem dan zijn eigen gang weer gaan. Als je kat geen keuze heeft en er plotselinge veranderingen zijn kan hij stress ontwikkelen.

Soorten koelmatjes

Om je een beetje een beeld te geven van de verschillende varianten koelmatjes voor je kat geven we twee voorbeelden van kattenpagina.com.

 • Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat
  Deze koelmat is handig en opvouwbaar. Vanaf het moment dat je kat erop neerploft wordt de gel geactiveerd. De gel werkt ongeveer 3 uur lang. Deze mat is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat hij voor alle kattenrassen en zelfs voor honden geschikt is. Na gebruik kun je hem makkelijk afnemen met een doekje en zo weer oprollen.
 • Trixie Cooling Mat
  Dit matje is een mooie koelmat gemaakt van nylon. Hij is eenvoudig schoon te maken en te houden, zowel van binnen als van buiten. De mat werkt door middel van lichaamscontact, wat betekent dat je verder niks nodig hebt. En last but not least, deze mat is zowel in blauw als in roze verkrijgbaar.

Andere interessante artikelen voor jou!