Home » Dierenadvies » Kat » Kat eet niet, wat moet ik nu doen?

Kat eet niet, wat moet ik nu doen?

Kat eet niet

Veel dieren stoppen met eten als er iets aan de hand is. Bij katten is dit ook het geval. Een kat eet niet als hij zich niet goed voelt. Maar waar moet je als kattenbaas op letten om je kat te kunnen helpen en begrijpen? Wij leggen uit wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kat eet niet: medische oorzaken

Er kunnen enorm veel redenen zijn waarom een kat minder voedsel inneemt. Een kat eet slecht als er iets medisch aan de hand is. Hierdoor krijgt hij bijvoorbeeld buikpijn of stress en zal hij minder eten. Dus als je denkt: mijn kat eet niet meer zoals voorheen, de volgende punten kunnen hiervan een oorzaak zijn:

 • Maagontsteking
 • Darmontsteking
 • Schildklierproblemen
 • Nierfalen
 • Niesziekte
 • Suikerziekte

Mijn kat eet slecht vanwege veranderingen

Omdat katten nogal gevoelsdieren zijn, kan het gebeuren dat je kat slechter gaat eten vanwege een (plotselinge) verandering. Dit kan van een kleine verandering tot een grote verhuizing zijn. Soms heb je als baasje niet eens door dat er iets veranderd is, maar reageert je kat er niet goed op. Oorzaken kunnen onder andere zijn:

 • Verandering van voer
 • Een andere kat in huis
 • Nieuwe honden in de buurt
 • Verhuizing
 • Verbouwing
 • Baasje is op vakantie
 • Nieuwe geuren in huis

Oorzaak achterhalen

Dierenartsen krijgen veel te maken met katten die minder eten of zelfs stoppen met eten. In principe is er een standaard proces waar de dierenarts doorheen loopt om te achterhalen wat er met jouw kat mankeert. Eet je kat sinds kort niet meer of al voor een langere tijd? En heeft hij daarnaast nog andere klachten? Al deze vragen zullen beantwoord moeten worden om te weten te komen hoe jouw kat geholpen kan worden. Daarom nemen we dit proces door, zodat jij misschien zelf kunt achterhalen wat er aan de hand is of alvast ingelicht bent als je bij de dierenarts komt.

Mijn kat eet niet sinds een paar dagen

Een paar dagen is in dit geval echt maar 1 of 2 dagen. Het is daarnaast belangrijk om te weten of er meer klachten zijn. Het kan bijvoorbeeld dat je kat gewicht verliest, braakt of symptomen van stress vertoont. Als dit allemaal niet het geval is kan het zijn dat jouw kat last heeft van:

 • Acute infecties
  Er zijn meerdere soorten acute infecties die vaak voorkomen bij katten. De niesziekte komt veruit het meest voor. Hierbij hebben katten vaak hoge koorts en stoppen ze met eten. Ook zijn ze snotterig, brakend of hebben ze oogontsteking. Ook het Rotavirus en het Coronavirus kunnen een onderliggende oorzaak zijn van de klachten van jouw lenige vriend.
 • Infecties na een cat fight
  Mannetjeskatten – katers dus – willen nog wel eens een straatgevecht aangaan. Soms is dit tot bloedens aan toe. Hierbij kunnen katten ook ontstekingen oplopen. De klachten hiervan beginnen vaak met koorts en stoppen met eten. Na een paar dagen ontstaat er op de kop of bij de staart vaak een abces die soms openbarst.

Poes eet niet voor een langere tijd

Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid dat jouw kat of poes niet eet voor een langere periode. In dat geval zal de dierenarts uitgebreider onderzoek gaan doen. De dierenarts zal onder andere kijken naar:

 • Gebitsproblemen
  De dierenarts zal in de bek van de kat kijken en onderzoeken of hier geen problemen in voorkomen. Soms zit er een tumor in de bek van een kat waardoor eten pijn doet. Het kan ook zijn dat het gebit van de kat niet gezond is. Ook dan zal een kat minder enthousiast van eten worden.
 • Slijmvliezen
  Als een kat last heeft van de slijmvliezen kan je kat bleek worden. Als een dierenarts vaststelt dat een kat bleek is zal hij vaak onderzoeken of er bloedarmoede of een hartprobleem aanwezig is. Is jouw kat bleek? Bel dan direct de dierenarts.
 • Ademhaling
  De ademhaling kan ook veel zeggen over de gezondheid van een kat. Als de ademhaling te snel of te langzaam is zou dit kunnen duiden op tumoren in de borstholte. Ook kan een kat last hebben van astma. Ook worden vaak de longen en het hart meegenomen in het onderzoek.
 • De buikholte
  Ook verdikkingen in de buik wijzen vaak op tumoren. De dierenarts zal voelen of hier sprake van is. Het kan ook zijn dat je kat iets verkeerds heeft gegeten. In dat geval zal de dierenarts hier ook achter komen door de buikholte te onderzoeken.
 • Lymfeklieren
  De lymfeklieren zijn altijd een goede indicator als het gaat om infecties of tumoren. Daarom zal de dierenarts alle lymfeklieren nalopen in het onderzoek.

Onderzoek naar bloed en urine

Als het algemene onderzoek niets specifieks oplevert gaat de dierenarts meestal over op een bloed- en urineonderzoek. Uit zo’n onderzoek komt vaak duidelijkheid. Een kat eet niet als er sprake is van:

 • Nierproblemen
 • Leverproblemen
 • Bloedarmoede
 • Suikerziekte
 • Zoutproblemen
 • Eiwitproblemen

Als de dierenarts het vermoeden heeft dat de bovenstaande problemen niet de oorzaak zijn van het slecht eten van jouw kat besluit hij meestal om over te gaan op een röntgenopname of een echografie van de buikholte. Hier kunnen nieuwe oorzaken aan het licht komen en dingen worden uitgesloten.

Behandeling

Zoals gezegd: een kat eet niet om meerdere redenen. Als een kat gezond is, maar alleen een beetje last van koorts heeft gaat de dierenarts vaak over op koortsremmers en een antibioticakuur. En als er sprake is van een abces dan wordt dit onder narcose behandeld. Als katten langere tijd niet eten moet er eerst een diagnose worden gesteld voordat de dierenarts overgaat op behandeling.

Kat eet niet en is futloos

Als een kat overgewicht heeft en hierna bezig is met afvallen kan het zijn dat hij leververvetting krijgt. De ophoping van vet in de lever zorgt voor een misselijk gevoel. Een kat eet niet als hij misselijk is. Bij deze katten zijn de bloedwaarden bij leveronderzoek vaak verhoogd. De dierenarts zal met een echo of met een biopten het probleem vaststellen.

Kat eet niet na verhuizing

Katten houden van structuur. Daarom zijn de meeste katten flink in de war van een verhuizing. Al die nieuwe geuren, objecten, indrukken en dan ook nog eens nieuwe buurtgenoten. Misschien mist hij ook wel zijn oude vriendjes uit de buurt. Een veelvoorkomend probleem is dat katten stoppen met eten na een verhuizing. Zij ontwikkelen steeds meer stress door veranderende omstandigheden. In ons artikel over stress bij katten lees je hoe je hiermee om kunt gaan.

Oude kat eet niet meer

Vaak hebben oudere katten minder eetlust dan jongere katten. Dit komt doordat het reuk- en smaakvermogen afneemt naarmate je kat ouder wordt. Ook hebben oudere katten sneller kwaaltjes als gebitsproblemen. Daarnaast kan de darmwerking achteruitgaan waardoor voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat oudere katten sneller gewicht verliezen. Houd dit als baasje altijd in de gaten en stap op tijd naar de dierenarts als je denkt dat het de verkeerde kant op gaat.

Kat eet en drinkt niet en slaapt veel

Het is natuurlijk algemeen bekend dat katten veel slapen. Het is daarentegen niet goed als een kat de hele dag door blijft snurken. De meeste katten houden van spelen en zijn graag actief met hun baasje bezig. Als jouw kat niet eet en niet drinkt en de hele dag door slaapt kan het zijn dat er een medisch probleem is. Je kat kan last hebben van lusteloosheid of een ernstige ziekte hebben. Als jouw lenige vriend hier langer dan twee dagen last van heeft is het belangrijk om te overleggen met de dierenarts.