Home » Dierenadvies » Kat » Dementerende kat, wat moet ik weten? » Dementerende kat, wat moet ik weten?

Dementerende kat, wat moet ik weten?

dementerende kat

Elke kat wordt op een moment een dagje ouder. Voor veel katten is er geen vuiltje aan de lucht, maar er zijn ook katten die last krijgen van dementie. Een dementerende kat in huis kan nogal voor wat opschudding zorgen. Daarom is het belangrijk dat jij als baasje weet waar je mee te maken hebt en wat je kunt betekenen voor je demente kat.

Dementie bij katten

Dementie bij katten komt vrij veel overeen met dementie bij mensen. Veranderingen in de hersenen hebben invloed op gedrag, geheugen en leervermogen. Bij katten is er relatief weinig bekend over dementie. Als een kat last heeft van dementie wordt dat CDS genoemd (Cognitief Disfunctie Syndroom). Een dementerende kat wordt niet meer scherper of helderder, de ziekte blijft doorgaan en zorgt ervoor dat je kat langzaam aftakelt. Maar aan welke symptomen herken je een dementerende kat?

Symptomen dementerende kat

Natuurlijk zijn er symptomen die erop wijzen dat er iets in het koppie van je kat verandert. Wel zijn de eerste symptomen vaak niet opvallend. Hierbij gaat het om meer slapen en rustiger gedrag vertonen. Als je een vermoeden hebt dat jouw kat aan het dementeren is, neem dan in ieder geval even contact op met de dierenarts voor advies. Op welke symptomen let je?

  • Onzindelijkheid
    Onzindelijkheid heeft niet alleen een dementerende kat. Ook andere medische redenen zorgen er wel eens voor dat je kat zijn behoeftes niet meer op de bak doet. Maar als het gepaard gaat met andere symptomen wordt het vermoeden van dementie wel sterker.
  • Ander ritme
    Je kat heeft ineens een ander ritme dan normaal. ’s Nachts is hij juist actiever of minder actief dan normaal, hij slaapt vaker of hij miauwt ineens heel veel. Al deze signalen wijzen erop dat je kat aan het veranderen is.
  • Oriëntatievermogen gaat achteruit
    Soms komt een demente kat niet meer door het kattenluik of vindt hij de weg naar buiten überhaupt niet meer. Ook in bepaalde routines als wassen, krabben of likken vindt verandering plaats.
  • Gedragsverandering
    Het kan ook zijn dat je kat plots ander gedrag vertoont. Een dementerende kat kan soms ineens agressief worden of enorm bang zijn. Een kattengedragstherapeut kan vaak goede tips geven om hiermee om te gaan.

Dementerende kat naar de dierenarts

Het is sowieso altijd handig om bij een kwaaltje of een verandering bij je kat naar de dierenarts te gaan. Bij een dementerende kat is die precies hetzelfde. De dierenarts zal namelijk eerst de diagnose moeten stellen voordat je ervan uit kunt gaan dat je kat dement is. Een kat die veel gedragsverandering laat zien kan namelijk ook een kat zijn die last heeft van pijn of stress.

Behandeling demente katten

Eigenlijk is er niet echt een behandeling voor een dementerende kat. CDS valt niet te genezen en kan zelfs erger worden naarmate de tijd verstrijkt. Je kunt er natuurlijk wel alles aan doen om te zorgen dat je dementie bij je kat voorkomt. Dit doe je vooral door je kat gezond te laten leven. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, voldoende aandacht en een veilige leefomgeving. Hoe minder negatieve prikkels en ongezonde leefomstandigheden je kat heeft, hoe kleiner de kans op dementie later wordt.

Tips dementerende kat

Natuurlijk wil jij als baasje ook je steentje bijdragen in het – soms zware – proces van dementie bij katten. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Spelletjes
    Speel spelletjes met je kat. Kies een spel dat niet te veel inspanning vereist van je kleine atleet, maar dat wel de hersenen stimuleert. Hierdoor houd je je kat zo lang mogelijk scherp.
  • Bied structuur
    Ook structuur is erg belangrijk voor katten. Zorg altijd voor vaste eet- en slaapplekken en verander zo min mogelijk aan je inrichting. Katten – en zeker demente katten – kunnen hier erg van schrikken.
  • Handige opstapjes
    Als je kat niet goed meer door het kattenluik kan of als hij de kattenbak niet meer inkomt kun je ervoor zorgen dat je hem een handje helpt. Plaats een klein opstapje of maar op een andere manier de weg zo makkelijk mogelijk voor je kat.

Kat verzekeren

Veel baasjes verzekeren hun kat. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat jouw kat de juiste zorg krijgt terwijl jij je geen zorgen maakt om de kosten hiervan. Jouw kat verdient natuurlijk de beste zorg, zonder dat jij moeilijke financiële keuzes hoeft te maken. Neem eens een kijkje op onze kattenverzekeringspagina om te kijken welk pakket bij jullie past.

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »