Dementie bij je kat, wat kun je doen?

oormijt kat

Elke kat wordt op een moment een dagje ouder. Voor veel katten is er geen vuiltje aan de lucht, maar er zijn ook katten die last krijgen van dementie. Een dementerende kat in huis kan nogal voor wat opschudding zorgen. Daarom is het belangrijk dat jij als baasje weet waar je mee te maken hebt en wat je kunt betekenen voor je demente kat. Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Dementie bij katten

Dementie bij katten komt vrij veel overeen met dementie bij mensen. Veranderingen in de hersenen hebben invloed op gedrag, geheugen en leervermogen. Bij katten is er relatief weinig bekend over dementie. Als een kat last heeft van dementie wordt dat CDS genoemd (Cognitief Disfunctie Syndroom). Een dementerende kat wordt niet meer scherper of helderder, de ziekte blijft doorgaan en zorgt ervoor dat je kat langzaam aftakelt. Maar aan welke symptomen herken je een dementerende kat?

Symptomen dementerende kat

Natuurlijk zijn er symptomen die erop wijzen dat er iets in het koppie van je kat verandert. Wel zijn de eerste symptomen vaak niet opvallend. Hierbij gaat het om meer slapen en rustiger gedrag vertonen. Op welke andere symptomen moet je letten?

  • Onzindelijkheid

Onzindelijkheid heeft niet alleen een dementerende kat. Ook andere medische redenen zorgen er wel eens voor dat je kat zijn behoeftes niet meer op de bak doet. Maar als het gepaard gaat met andere symptomen wordt het vermoeden van dementie wel sterker.

  • Ander ritme

Je kat heeft ineens een ander ritme dan normaal. ’s Nachts is hij juist actiever of minder actief dan normaal, hij slaapt vaker of hij miauwt ineens heel veel. Al deze signalen wijzen erop dat je kat aan het veranderen is.

  • Oriëntatievermogen gaat achteruit

Soms komt een demente kat niet meer door het kattenluik of vindt hij de weg naar buiten überhaupt niet meer. Ook in bepaalde routines als wassen, krabben of likken vindt verandering plaats.

  • Gedragsverandering

Het kan ook zijn dat je kat plots ander gedrag vertoont. Een dementerende kat kan soms ineens agressief worden of enorm bang zijn. Een kattengedragstherapeut kan vaak goede tips geven om hiermee om te gaan.

Mogelijke behandelingen dementie bij katten

Helaas is er niet echt een behandeling voor dementie bij katten. Gelukkig kan wel een beetje het proces vertraagd worden. Dit kan op onderstaande manieren:

  • Supplementen

Door gebruik te maken van supplementen met antioxidanten en omega-3-vetzuren kan het verouderingsproces van de hersenen worden vertraagd en kunnen de hersenen van je kat gevoed worden.

  • Dieetvoeding

Hoewel er nog geen speciaal voer bestaat voor katten met dementie, kan het voer ‘j/d Hill’s Prescription Diet’ ondersteuning bieden. Dit voer is ontworpen voor dieren met artrose en heeft een hoog gehalte aan vetzuren die bijdragen aan de gezondheid van de hersenen.

  • Training

Het is mogelijk om de hersenen van je kat te trainen door ervoor te zorgen dat hij overdag actief is en ’s nachts slaapt. Dit helpt je kat het verschil tussen dag en nacht beter te begrijpen. Zorg ook voor voldoende structuur en regelmaat, vermijd stress en verander de leefomgeving zo min mogelijk.

  • Medicatie

Hoewel er medicijnen beschikbaar zijn die kunnen helpen bij dementie, is het belangrijk op te merken dat het gebruik van medicijnen alleen niet voldoende is. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts voor meer informatie.

Figo kattenverzekering

Vertoont je kat symptomen van dementie? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje qua kosten wel hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten, zo ook voor behandelingen tegen dementie. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`