Home » Dierenadvies » Kat » Blaasgruis en blaasstenen bij de kat » Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Leestijd: 5 min

Veel katten krijgen te maken met urinewegproblemen, die in veel gevallen worden veroorzaakt door blaasgruis. Blaasgruis is een aandoening waarbij kristallen ontstaan door het neerslaan van diverse bestanddelen in de urine, die normaal in opgeloste vorm worden uitgeplast. Als blaasgruis verder samenklontert en een groter geheel gaat vormen, spreken we van een blaassteen.

Hoe wordt blaasgruis gevormd?

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat een kat last krijgt van blaasgruis. Denk aan de pH waarde (zuurgraad) van de urine, de hoeveelheid zouten (concentratie mineralen) in de urine en eventueel de aanwezigheid van een blaasontsteking.

Plaskater
In de meeste gevallen wordt ook blaasgruis wel weer uitgeplast, maar bij sommige katers levert dit problemen op. Bij een kater die van nature een nauwe uitgang van de penis heeft past het gruis niet altijd door de doorgang waardoor het gruis vastloopt. De kat kan dan niet meer plassen en likt overmatig aan de penis. De eigenaar ziet het dier steeds op de kattenbak gaan zonder dat er geplast wordt, vaak onder klaaglijk gemiauw, maar soms kunnen enkele druppeltjes bloederige urine uitgeplast worden. Snel ingrijpen is dan echt nodig, dus het is belangrijk dat je direct contact opneemt met je dierenarts; dit is een spoedgeval! In het uiterste geval moet er operatief worden ingegrepen om de vernauwde penisuitgang weg te nemen.
Sommige katten lopen een groter risico op het ontstaan van blaasgruis dan andere katten. Voorbeelden zijn katten met overgewicht, bij onvoldoende lichamelijke beweging, gecastreerde katten, katten met stress, jonge dieren (tussen de twee en zes jaar) en bepaalde rassen zoals de Pers.

Blaasstenen

Als er eenmaal blaasstenen gevormd zijn, kunnen er andere problemen optreden, afhankelijk van de grootte en het aantal stenen. Kleine steentjes worden door poezen makkelijker uitgeplast dan grote. Blaasstenen komen evenveel voor bij de poes als bij de kater. De twee meest voorkomende blaasstenen die bij de kat worden gevonden zijn zogenaamde struviet- en oxalaatstenen. Struvietstenen komen het meeste voor en ontstaan in urine met een hoge zuurgraad. Dit wordt vaak veroorzaakt door een urineweginfectie. Oxalaatstenen ontstaan juist in een zure urine (lage zuurgraad).
Verschijnselen van blaasstenen die gezien kunnen worden zijn bloed in de urine, pijnlijk en moeilijk plassen, vaker kleine beetjes plassen, veel likken bij de plasuitgang en de dieren kunnen onzindelijk worden. Kleine steentjes kunnen, net als gruis, vastlopen in de plasbuis en verstopping veroorzaken.

Preventie van blaasgruis

Speciale dieetvoeding is de oplossing om de vorming van blaasgruis en -stenen te voorkomen. De voeding helpt de urinewegen gezond te houden door verlaging van de zuurgraad van de urine en heeft aangepaste concentraties mineralen. Lange tijd was er alleen voeding die bedoeld was om de vorming van struvietstenen te verminderen, maar er zijn nu ook veterinaire diëten bij de dierenarts verkrijgbaar die de vorming van oxalaatstenen verminderen. Als er urinewegproblemen zijn, dan zal de dierenarts door urine of door onderzoek van een verwijderde steen erachter komen waaruit deze steen is opgebouwd omdat de voeding voor elk steentype anders is.