Pomeriaan kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Hondenverzekering » Hond kopen » pomeriaan

De pomeriaan is een populaire viervoeter in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een lieve en vrolijke hond die waaks zijn baasje beschermt. Wil je een pomeriaan kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging van deze hond.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Hoe duur is een pomeriaan?

Een pomeriaan met stamboom van een erkende fokker kost tussen de € 1.500,- en € 3.000,-. Dit zijn slechts de aanschafskosten. Als baasje ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, hondenbelasting, puppyschool en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een pomeriaan heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen flink prijzig zijn. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een pomeriaan pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Dat betekent dat de puppy’s worden getest op erfelijke aandoeningen, zoals heup- en elleboogdysplasie en patella luxatie. Ook worden daar welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een pomeriaan pup? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes.

Let op: voorkom dat je onbewust deelneemt aan illegale hondenhandel. Kies dus nooit voor een verkoper waarbij je niet kunt achterhalen hoe de pomeriaan gefokt is!

Ontvang gratis tips over het opvoeden van je pomeriaan

Hoe oud wordt een pomeriaan?

Een pomeriaan wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. Tuurlijk zijn hier uitschieters in: de een wordt maar liefst 18 en de andere wordt helaas maar 9 jaar oud. De pom heeft een bovengemiddelde levensverwachting en je hebt dus over het algemeen jarenlang plezier van deze hond.

Wat is het karakter van een pomeriaan?

Het karakter van een pomeriaan is speels, actief en waaks. Het mag dan misschien wel een klein hondje zijn, maar bang is een pomeriaan niet. Sterker nog: hij blaft snel en vooral hard, ook naar honden die een maatje te groot voor hem zijn. Tegelijkertijd is de pomeriaan een aanhankelijke schoothond die het liefst alles samen met zijn baasje doet. En geloof het of niet: hij is een fanatiek wandelaar. Een lange wandeling in het bos of park tovert dan ook al snel een glimlach op zijn kop. Het perfecte baasje van een pomeriaan is dan ook een persoon die graag met zijn hond knuffelt en loopt.

Hoe moet ik een pomeriaan verzorgen?

De verzorging van een pomeriaan is intensief, met name aan de vacht. Ondanks dat pomerianen niet heftig verharen, blijven wel veel dode haren achter in de vacht. Wekelijks kammen is dus noodzakelijk om klitten te voorkomen. Verder is het belangrijk om de ogen en de oren te controleren op vuiligheid. Ook hebben pomerianen een vergroot risico op gebitsproblemen. Regelmatig tandenpoetsen kan tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen.

Pomerianen zijn gek op eten, misschien zelfs wel een beetje te gek. Ze hebben aanleg voor overgewicht, dus je moet goed de hoeveelheid voer checken die ze binnenkrijgen. Gelukkig barst dit hondenras van de energie en kun je overgewicht er dus makkelijk af trainen. Sowieso zijn het actieve hondjes die hun energie kwijt moeten kunnen. Minstens twee flinke wandelingen per dag en thuis speurspelletje spelen, doet deze hond goed.  

Hoe ziet een pomeriaan eruit?

De pomeriaan heeft het uiterlijk van een sprookjesfiguur. Met zijn kleine postuur, prachtige vacht, lieve snuitje en ovale ogen laat hij het hart van menig hondenbaasje sneller kloppen. De vacht is langharig met uitstaande haren en komt verschillende de kleuren voor. Van effen wit tot en wolfsgrauw, het mag allemaal. Verder ligt de schouderhoogte tussen de 20 en 36 centimeter en ligt het gewicht tussen de 1,9 en 3,5 kilo.

Aandoeningen en ziektes bij pomerianen

De pomeriaan is een fitte hond. Toch moet je ook met deze viervoeter af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de top vijf veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij pomerianen:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de pomeriaan. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een hond kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van patella luxatie. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume. Hierdoor wordt de toestroom van de hersenvloeistof geblokkeerd waardoor er hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg komt te staan. Deze hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg en wordt ook wel syringomyelie (SM) genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van CM en SM. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Epilepsie is een prikkelverstoring in de hersenen. Bij de erfelijke vorm van epilepsie krijgt een pomeriaan meestal de eerste aanval als hij tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is.  De ernst en de frequentie van een epileptische aanval is per hond verschillend. In de meeste gevallen kunnen de aanvallen onder controle worden gehouden met medicatie, maar bij ernstige vormen van epilepsie kan euthanasie worden overwogen. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren geen epilepsie hebben. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Dierenartskosten bij een pomeriaan

Een dierenartsrekening kan flink prijzig zijn. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij pomerianen:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer € 250,- en bij een teef tussen de € 500,- en € 600,- 
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer € 1.800,- 
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer € 4.000,- per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Ben je met je pomeriaan naar de dierenarts geweest? Dan moet je zelf de rekening betalen en deze kan flink oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je hond verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een pomeriaan kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze hondenverzekering.

Waarom hondenbaasjes ons een 8+ geven