Labradoodle kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Hondenverzekering » Hond kopen » Labradoodle

De labradoodle is populair in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een vrolijke, slimme hond met een gevoel voor humor. Ja, dat lees je goed. Wil je een labradoodle kopen? Op deze pagina lees je alles over de aanschaf, verzorging en het karakter van deze viervoeter.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een labradoodle?

Een labradoodle met stamboom kost tussen de 1.700,- tot € 2.000,-. Maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Als kersvers baasje ben je ook kosten kwijt aan voeding, puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de labradoodle een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een labradoodle puppy kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Dat is goed, want dat betekent dat puppy’s worden getest op erfelijke aandoeningen. Ook worden daar welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een labradoodle puppy? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

Ontvang gratis tips over het opvoeden van je labradoodle

Hoe oud wordt een labradoodle?

Een labradoodle wordt ongeveer 13 tot 15 jaar oud. Natuurlijk verschilt dit per hond: de een wordt 17 en de ander wordt helaas maar 10 jaar oud. Toch is de gemiddelde leeftijd van dit hondenras aan de hoge kant.  

Wat is het karakter van een labradoodle?

Het karakter van de labradoodle is een mix van een labrador en een poodle: speels maar voorzichtig, goedgehumeurd en evenwichtig. En geloof het of niet: vaak wordt de labradoodle gezien als de clown onder de honden. Een kameraadje voor kinderen en ideaal voor in het gezin. Daarnaast heeft de labradoodle veel aandacht nodig. Je maakt deze krullenbol het blijst door veel met hem te lopen en te spelen. Heb je weinig tijd voor je labradoodle? Dan kan dat leiden tot gedragsproblemen.

Hoe ziet een labradoodle eruit?

Een labradoodle kan qua uiterlijk sterk verschillen van zijn rasgenoten. Een standaard labradoodle kan 45 kilo wegen en een schofthoogte van 66 centimeter hebben, maar een maatje medium kan 25 kilo wegen en een schofthoogte hebben van 50 centimeter. Verder hebben deze viervoeters hangende oren, staan ze hoog op hun poten en hebben ze een slank lichaam.

Wat dit hondenras deels zo populair maakt, is hun vacht. De vacht van een labradoodle verliest een stuk minder haar en huidschilfers dan andere honden. De labradoodle heeft dus hypoallergene kenmerken. Toch kan de textuur van de vacht sterk verschillen: van wollig en krullend tot lang en stug. Wil je dus een labradoodle kopen, dan heb je keuze genoeg.

Hoe moet ik een labradoodle verzorgen?

De verzorging van een labradoodle is intensief, met name aan de vacht. De vachtverzorging houdt in: elke twee dagen de vacht borstelen en om de zes tot acht weken naar de trimmer. Doe je dit niet? Dan zullen veel klitten en vilten in de vacht komen waar de hond last van kan krijgen. Foute boel dus. Verder is de labradoodle een gezelschapshond. Het liefst is hij elk moment bij zijn baasje. Het geven van aandacht aan dit hondenras is belangrijk, want deze viervoeter voelt zich snel eenzaam.

Aandoeningen en ziektes bij labradoodle

Een labradoodle is een sterke hond. Toch moet je ook met deze krullenbol af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meestvoorkomende medische aandoeningen bij labradoodles:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de labradoodle. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

De Ziekte van Addison is een auto-immuunziekte waarbij de bijnieren te weinig bijnierschorshormonen aanmaken. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de labradoodle uit balans. Je hond wordt hiervan slomer, heeft minder eetlust en wordt zwak. Wordt vastgesteld dat je hond deze ziekte heeft? Dan zal hij de rest van zijn leven medicatie toegediend moeten krijgen.

Oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren of bij oren met veel haar in de gehoorgang. Ook labradoodles die veel zwemmen krijgen sneller te maken met een oorontsteking. Een onderliggende reden, zoals allergie, schimmelinfectie of een vreemd voorwerp, is vaak de oorzaak van een oorontsteking. De ontsteking in de oor geeft meestal jeuk en pijn waardoor een behandeling noodzakelijk is.

Retinadysplasie is een oogaandoening waarbij het netvlies verkeerd groeit en mogelijk zelfs helemaal loslaat. Dit kan verminderd zicht tot complete blindheid bij je hond veroorzaken. Dit is een erfelijke aandoening onder labradoodles. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat jij de ouderdieren test op de aanwezigheid van retinadysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oude honden. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je labradoodle neemt hierdoor af.

Dierenartskosten bij een labradoodle

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de
behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de
veelvoorkomende behandelingen bij Amerikaanse Staffords:

  • Chippen: tussen de € 25,- en € 55,-
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de € 80,- en € 150,-
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer € 250,- en bij een teef tussen de € 500,- en € 600,- 
  • Staaroperatie: ongeveer tussen de € 900,- en € 1.500,
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer € 1.800,- 
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer € 4.000,- per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Heb je met je labradoodle een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan flink prijzig zijn. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je hond verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een labradoodle kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze hondenverzekering.

Waarom hondenbaasjes ons een 8+ geven