Jack russel terriër kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Hondenverzekering » Hond kopen » jack russel terriër

De Jack russel terriër is populair in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een kleine, dappere hond die zijn baasje moedig beschermt. Wil je een Jack russel terriër kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging van deze hond.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een Jack russel pup?

Een Jack russel pup met stamboom kost tussen de € 900,- en € 1.200,- euro. Maar dit zijn slechts de aanschafskosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes, puppycursus en de dierenarts. Vooral dat laatste is een punt waarmee je rekening moet houden. Een Jack russel terriër heeft namelijk een grote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Onze hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Jack russel pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Dat betekent dat de puppy’s worden getest op erfelijke aandoeningen zoals staar, patella luxatie en doofheid. Ook worden er welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een Jack russel terriër? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Jack russel pup koopt.

Ontvang gratis tips over het opvoeden van je Jack russel terriër

Hoe oud kan een Jack russel worden?

Een Jack russel wordt ongeveer tussen de 14 en 15 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per viervoeter: de een wordt 17 en de andere wordt helaas maar 9 jaar oud.

Wat is het karakter van een Jack russel terriër?

Het karakter van een Jack russel is speels, actief en onverschrokken. Deze viervoeter durft het namelijk tegen elke hond op te nemen, klein of groot. Wel moet je hiervoor uitkijken: wie weet komt je Jack russel op een dag de verkeerde tegen en wordt hij gebeten. 

Van nature is het een jachthond en dat zie je nog steeds duidelijk terug. Van muizen tot vogels: deze viervoeter jaagt overal op, en met succes. Maar laat je niet voor de gek houden door bovenstaand gedrag, want een Jack russel is bovenal lief, vriendelijk en loyaal. Het perfecte baasje voor een Jack russel terriër is dan ook een persoon die actief is, veel met zijn hond optrekt en duidelijk de leiding neemt.

Hoe ziet een Jack russel terriër eruit?

Dit hondenras heeft een compact maar atletisch gebouwd lichaam. De poten van deze viervoeter horen recht en even lang te zijn als de afstand van de schouder tot de onderkant van de borstkas. Wil je een Jack russel terriër kopen met een te lang lijf? Doe het niet, dit voldoet namelijk niet aan de rasstandaard. Verder hangen de oren of staan deze een beetje gedraaid en wordt de staart omhoog gedragen als hij loopt.

Dit hondenras komt voor in verschillende vachttypes: gladharig, ruwharig en ‘broken’, wat tussen deze twee in zit. De vacht is wit met zwarte of bruine aftekeningen. Let wel op: de kleur wit mag nooit overheersend zijn. Daarnaast moet een Jack russel tutten de 5 en 6 kilo wegen en is de schofthoogte tussen de 25 en 30 centimeter.

Hoe moet ik een Jack russel verzorgen?

De verzorging van een Jack russel terriër is niet intensief. Wel zijn er aandachtspunten, zoals het af en toe checken van de nagels en het gebit. Hoe vaak je de vacht moet verzorgen, hangt af van het type vacht. Gladharige Jack russels moeten af en toe geborsteld worden, de ruwharige en ‘broken’ vachttypes moeten een aantal keer per jaar geplukt worden.

Verder moet je qua verzorging bij een Jack russel terriër vooral denken aan beweging en training. Het zijn actieve honden die hun energie kwijt moeten kunnen, zowel binnen als buiten. Een aantal wandelingen per dag en thuis een speurspelletje spelen, doet deze hond goed. Heb je weinig tijd voor je Jack russel? Dan kan dat leiden tot gedragsproblemen.

Aandoeningen en ziektes bij Jack russels

De Jack russel is een dappere en stoere hond. Toch moet je ook met hem af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog een pup is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras flink wat erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meestvoorkomende erfelijke aandoeningen bij Jack russels:

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oude honden. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je Jack russel terriër neemt hierdoor af.

Bij Primaire lens luxatie (PLL) laat de ooglens (gedeeltelijk) los door een verzwakking van het weefsel dat de lens normaal op zijn plaats houdt. Als gevolg van deze loslating verplaatst de lens zich in het oog naar voren waardoor de afvoer van het oogvocht geblokkeerd wordt. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk op de oogbol (glaucoom). Dit kan leiden tot blindheid. Wil jij een Jack russel terriër kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PLL. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde Jack russel terriër koopt.

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een hond kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een Jack russel terriër kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PL. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde Jack russel terriër koopt.

Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij de bloedcirculatie naar de lever niet goed is aangelegd. Normaal gesproken verbindt de poortader de bloedvaten vanuit het maagdarmsysteem met de lever. In de lever worden de afvalstoffen uit het bloed gefilterd. Bij een levershunt is er een extra bloedvat aangelegd waardoor de poortader wordt omzeild en het bloed niet door de lever stroomt. Als gevolg hiervan komen de afvalstoffen uit het bloed in het lichaam terecht waardoor jouw Jack russel terriër ziek wordt. Meestal treden de eerste ziekteverschijnselen op als de pup een half jaar oud is. Door middel van een echo of CT-scan kan de diagnose worden gesteld.

Distichiasis is een erfelijke oogafwijking die voorkomt bij de Jack russel terriër. Hierbij groeit er haar aan de binnenkant van de ooglidrand of het slijmvlies van het oog. Het hoornvlies raakt daardoor geïrriteerd en het oog kan gaan ontsteken. In ernstige gevallen raakt het hoornvlies van het oog beschadigd, de afwijkende haargroei zal dan operatief verwijderd moeten worden.

Dit is aangeboren doofheid aan één of beide oren door een afwijking van de gehoorbotjes in het middenoor. Congenitaal komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe oren. Wil jij een Jack russel terriër kopen? Dan is het belangrijk dat de pup getest en bewezen vrij is van doofheid, dit kan vanaf 4 weken leeftijd. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde Jack russel koopt.

Dierenartskosten bij een Jack russel terriër

Een bezoekje brengen aan de dierenarts kan flink prijzig zijn. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Jack russel terriërs:

  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer € 250,- en bij een teef tussen de € 500,- en € 600,- 
  • Staaroperatie: ongeveer tussen de € 900,- en € 1.500,-
  • Een knieoperatie: ongeveer € 1.500,- 
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer € 4.000,- per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Heeft je Jack Russel een behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze dierenverzekering voorkom je onverwachte dierenartskosten tegen een voordelige maandelijkse premie. Ook is je hond verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een Jack Russel Terriër kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze hondenverzekering.

Waarom hondenbaasjes ons een 8+ geven