golden retriever kopen

Verzeker je beste vriend

Home » Hondenverzekering » Hond kopen » Golden retriever

De golden retriever is een populair hondenras. Wij weten wel waarom: het is een vrolijke, vriendelijke hond die goed is met kinderen. Wil je een golden retriever kopen? Op deze pagina vind je alle informatie over de aanschaf, karakter en verzorging van deze hond.

Waarom Petplan?

  • Je declaratie snel uitbetaald
  • Diervriendelijke klantenservice
  • Al meer dan 45 jaar dé specialist
Bereken premie

Wat kost een golden retriever?

Een golden retriever kopen met stamboom kost ongeveer € 1.000,-. Maar dit zijn slechts de aanschafkosten. Als kersvers baasje ben je ook geld kwijt aan voeding, puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft een golden retriever een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een golden retriever pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Dat betekent dat de puppy’s worden getest op erfelijke aandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie en oogaandoeningen. Ook worden daar welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een golden retriever puppy? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde golden retriever koopt.

Ontvang gratis tips over het opvoeden van je golden retriever

Hoe oud wordt een golden retriever?

Een golden retriever wordt ongeveer tussen de 10 en 12 jaar oud.

Wat is het karakter van een golden retriever?

Het karakter van een golden retriever is zachtaardig, vrolijk en sociaal. Van nature is het een jachthond die flink van beweging houdt. Buikschuivers maken in de modder en in het water plonzen: een golden retriever doet niks liever. Verder is het een gezinshond die graag overal mee naartoe gaat en zijn baasje van dienst is. Het perfecte baasje voor een golden retriever is dan ook een persoon die graag elke dag een flinke wandeling met zijn hond maakt.

Hoe ziet een golden retriever eruit?

De golden retriever heeft een sterk gebouwd lichaam dat goed in verhouding staat. Hun koppie is vrij breed en de oren hangen. De rug is recht en de staart wordt gedragen op rughoogte. Verder is de vacht vlak of golvend en dicht en waterbestendig. Maar waar dit hondenras bekend om staat zijn de prachtige kleuren van de vacht: van roomkleur tot aan goud. Let wel op: de vachtkleuren rood en mahonie zijn verboden. Deze golden retrievers moet je dus niet kopen.

De schofthoogte van een mannetje is tussen 56 en 61 centimeter, die van een vrouwtje ligt tussen de 51 en 56 centimeter. Het gewicht van dit hondenras hoort tussen de 27 en 34 kilo te liggen.

Hoe moet ik een golden retriever verzorgen?

De verzorging van een golden retriever is intensief, met name aan de vacht. Hierin blijft makkelijk zand of vuil hangen. Het is dus belangrijk om regelmatig de vacht te verzorgen, vooral op plekken waar de vacht wat langer is, zoals de poten, staart en hals. Te veel haar in en rondom de gehoorgang moet ook worden weggehaald om aandoeningen hieraan te voorkomen. Heeft je hond het bond gemaakt door bijvoorbeeld in vies water te zwemmen? Spoel hem dan af of was hem met speciale hondenshampoo.

Golden retrievers houden wel van een happie eten, misschien zelfs wel een beetje te veel. En dat kan gevaarlijk zijn. Dit hondenras heeft namelijk een aanleg om dik te worden. Houd dus zijn gewicht goed in de gaten en beperk de snoepjes. OK, vooruit: nog eentje dan. Verder moet een baasje rekening houden met het feit dat een golden retriever dagelijks 40 tot 60 minuten aan beweging nodig heeft.

Aandoeningen en ziektes bij golden retrievers

Een golden retriever is een sterke hond. Toch moet je met hem af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij golden retrievers:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de golden retriever. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde golden retriever koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde golden retriever koopt.

Een mastocytoom is een kwaadaardige huidtumor. Deze groeien meestal op of onder de huid en staat erom bekend snel uit te zaaien naar de lymfeklieren, milt of lever. Belangrijk is dat deze zo snel mogelijk via een operatie wordt verwijderd om mogelijke uitzaaiingen te voorkomen. De golden retriever is gevoelig voor het ontwikkelen van een mastocytoom.

Atopie is een chronische huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid of allergie voor iets uit de omgeving. De allergie uit zich in hevige jeuk aan met name de kop, poten, liezen en oren. Door de jeuk kunnen ernstige huidklachten ontstaan. Atopie is helaas niet te genezen. Wil je een golden retriever kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren vrij zijn van atopie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde golden retriever koopt.

Dierenartskosten bij een golden retriever

Een dierenartsbezoekje kan flink prijzig zijn. Wat zo’n bezoekje precies kost? Dat hangt af van de
behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de
veelvoorkomende behandelingen bij golden retrievers:

  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de € 80,- en € 150,-
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer € 250,- en bij een teef tussen de € 500,- en € 600,- 
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer € 1.800,- 
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer € 4.000,- per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Heeft je golden retriever een behandeling gehad? Dan moet je zelf de dierenartsrekening betalen en deze kan hoog oplopen. Met onze huisdierenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten. Ook is je hond verzekerd van de zorg die hij nodig heeft. Wil je dus een golden retriever kopen of heb je er al eentje in huis? Bekijk dan onze hondenverzekering.

Waarom hondenbaasjes ons een 8+ geven